Nl:Gramps 5.1 Handboek - Verslagen - deel 1

From Gramps
Jump to: navigation, search
Vorige Index Volgende

Terug naar verslagenoverzicht

Aanmaken van verslagen

Verslagen zijn de meest gebruikte manier om het resultaat van genealogisch onderzoek te kunnen tonen. De meeste genealogische programma's leggen sterk de nadruk op het genereren van mooie verslagen. Gramps vormt hierop geen uitzondering. Er wordt dan ook een ruime keuze van mogelijke verslagen aangeboden. Gramps kan verslagen aanmaken zowel in tekst- als in grafische vorm in een veelheid van openbronformaten. Gramps kan ook schermverslagen tonen. Deze geven meestal een samenvatting van het gegevensbestand weer. Gramps kan zelfs een volledige webstek aanmaken, die direct om het net gepubliceerd kan worden.

Alle verslagen zijn bereikbaar via het Verslagen->Verslagtype->Bepaald verslag. Klikt u op het Verslagen-icoontje van de gereedschapsbalk, dan kunt u de volledige verzameling van beschikbare verslagen bekijken samen met een korte beschrijving van wat ieder verslag juist doet.

Verslaginstellingen

De instellingen die werden gekozen om een verslag aan te maken worden opgeslagen in het gebruikersprofiel .gramps/report_options.xml en worden gebruikt als de standaardinstellingen voor het volgende verslag. Indien er toch naar de standaardopties moet teruggekeerd worden, kunt u dit bestand eenvoudig verwijderen.

Verslagstijl

Alle verslagen zijn uitermate aanpasbaar. Indien u de standaardvorm wil uitbreiden of veranderen kan dit, bovendien kunt u zowel het ontwerp als de stijl voor elk van de verslagen aanpassen. Gramps voorziet ook in een geavanceerde dialoog om bijna ieder element van het verslag aan te passen: lettertype, grootte, kleur en stijl; voor paragrafen: uitlijning en achtergrondkleur, inspringing, spatiëring en randen.


Vorige Index Volgende
Gnome-important.png Opmerking over speciale auteursrechten: Alle aanpassingen aan deze pagina vallen onder twee verschillende auteursrechtlicenties:

Deze licenties geven het Gramps-project de maximale vrijheid om het wikihandboek als vrije inhoud voor toekomstige Gramps versies te gebruiken. Indien u niet akkoord gaat met deze dubbele licentie, pas dan de inhoud van deze pagina niet aan. U mag slechts middels externe links (gebruik: [http://www.gramps-project.org/...]) naar andere wikipagina's verwijzen die enkel onder de GFDL licentie vallen, en niet via interne links.
Gebruik daarnaast enkel de bekende conventies.