Nl:Gramps 3.3 Wiki Handleiding - Beginnen

From Gramps
Jump to: navigation, search

In dit hoofdstuk starten we met de basis. We tonen u hoe u GRAMPS start en hoe u hulp kunt verkrijgen indien u dit nodig heeft.

Vorige Index Volgende


Gnome-important.png Opmerking over speciale auteursrechten: Alle aanpassingen aan deze pagina vallen onder twee verschillende auteursrechtlicenties:

Deze licenties geven het Gramps-project de maximale vrijheid om het wikihandboek als vrije inhoud voor toekomstige Gramps versies te gebruiken. Indien u niet akkoord gaat met deze dubbele licentie, pas dan de inhoud van deze pagina niet aan. U mag slechts middels externe links (gebruik: [http://www.gramps-project.org/...]) naar andere wikipagina's verwijzen die enkel onder de GFDL licentie vallen, en niet via interne links.
Gebruik daarnaast enkel de bekende conventies.GRAMPS starten

Indien u Gramps via een van de installatiepaketten geïnstallleerd hebt, dan vindt u onder het menu Toepassingen een item om Gramps te starten. Onder Linux wordt Gramps gewoonlijk in de Kantoor-sectie ondergebracht.

Gramps-notes.png
Opdrachtregel

Zoals vele andere toepassingen kunt u ook de opdrachtregel gebruiken. Hiermee kunt u tevens verslagen aanmaken, conversies doen, ..., zonder een venster te moeten openen. Het gebruik van de opdrachtregel kan u tevens helpen om problemen op te lossen omdat bijkomende informatie in de opdrachtregels getoond wordt. Om Gramps op deze manier te starten geeft u in een terminal:

gramps

in en drukt op Enter. Voor meer informatie zie ook opdrachtregel appendix.

Kies een gegevensbestand

Fig. 1 Het opstartscherm

Wordt Gramps opgestart zonder dat een familiestamboom geselecteerd werd, zal het opstartscherm weinig functionaliteit bieden. De meeste bewerkingen zijn niet beschikbaar. Om een familiestamboom (wordt ook gegevensbstand genoemd) te laden gaat u in het menu Familiestambomen => Familiestambomen beheren. Zo wordt een scherm geopend. Oook kunt u op het juiste icoon klikken in de gereedschapsbalk.Gramps houdt bij welke stambomen. Deze stambomen kunnen geselecteerd worden door op de pijl die rechts naast de knop Openen staat, te klikken en dan te selecteren uit het getoonde menu.

Vertel me nu hoe ik dan start!

We raden iedereen aan om het handboek te lezen of door te nemen om alle details te leren kennen. Genealogie neemt tijd in beslag, dus de gereedschappen beheersen is geen verloren tijd.

Wenst u ondanks alles toch te starten met een minimum aan kennis, leest u best eerst dit hoe met genealogie te starten met Gramps.

Hulp verkrijgen

Gramps heeft een Hulp menu dat u steeds kunt raadplegen. Het bevat de volgende elementen:

  • Gebruikershandleiding: Een electronische versie van de handleiding die u steeds kan raadplegen terwijl u in Gramps werkt.
  • FAQ: Veelgestelde vragen(-lijst) over Gramps.
  • Dagtip: Toont het "Dagtip"-venster.
  • Plugin-status: Gebruik dit item om de status van alle, door u toegevoegde uitbreidingen weer te geven.
  • Gramps-home page: Dit item opent een web-browser en verbindt u met de webstek van Gramps.
  • Gramps postlijsten: Dit item opent een web browser en verbindt u met de postlijsten van Gramps. Op deze pagina kunt u de archieven raadplegen of u inschrijven op één van deze postlijsten.
  • Een programmafout melden: Kies dit item indien u een foutrapport wil doorgeven aan het foutopvolginssysteem. (Denk eraan, Gramps is een levend project. We willen graag alle problemen die u vaststelt weten, zodat oplossingen kunnen gezocht worden, zodat we Gramps steeds beter kunnen maken tot ieders tevredenheid.)
  • Over: Dit item geeft een venster weer die algemene informatie toont over de versie die u momenteel gebruikt.


Vorige Index Volgende