Difference between revisions of "Nl:Maak een genealogie website met Gramps"

From Gramps
Jump to: navigation, search
m (resort)
 
(15 intermediate revisions by 4 users not shown)
Line 1: Line 1:
Dit is een Howto om een genealogische web-site aan te maken met GRAMPS 2.2.x. en de programma-plugin "NarrativeWeb".
+
{{languages|Howto: Make a genealogy website with Gramps|Maak een genealogie website met Gramps}}
 +
 
 +
Dit is een Howto om een genealogische web-site aan te maken met Gramps 2.2.x. en de programma-plugin "NarrativeWeb".
  
 
De web-site wordt aangemaakt met het verslag "narrative website". Dit programmadeel wordt beschreven in: [[Generating Web pages]]. Doel is om een complete beschrijving te geven hoe je best dit verslag gebruikt. We behandelen ontwikkeling, het uploaden van uw genealogische webstek naar een internet aanbieder, de zogenaamde ISP (Internet Service Provider).
 
De web-site wordt aangemaakt met het verslag "narrative website". Dit programmadeel wordt beschreven in: [[Generating Web pages]]. Doel is om een complete beschrijving te geven hoe je best dit verslag gebruikt. We behandelen ontwikkeling, het uploaden van uw genealogische webstek naar een internet aanbieder, de zogenaamde ISP (Internet Service Provider).
  
[[Category:Nl:Gebruikershandleidingen|Maak een genealogie website met GRAMPS]]
 
 
== Voor je begint ==
 
== Voor je begint ==
  
Met GRAMPS kun je eenvoudig een mooi ogende webstek aanmaken.
+
Met Gramps kun je eenvoudig een mooi ogende webstek aanmaken.
  
Maar denkt eerst even na voor je begint, over de gegevens die je op de webstek wil plaatsen. Indien je niet oplet en een website aanmaakt van je volledig gegevensbestand dan kan het aantal bestanden dat aangemaakt wordt reusachtig groot zijn en heel wat schijfruimte innemen.
+
Maar denk, voor je begint, eerst even na over de gegevens die je op de webstek wil plaatsen. Indien je niet oplet en een website aanmaakt van je volledige gegevensbestand, dan kan het aantal bestanden dat aangemaakt wordt reusachtig groot zijn en heel wat schijfruimte innemen.
  
 
== De gegevens beperken ==
 
== De gegevens beperken ==
  
Indien je beschikt over een groot gegevensbestand is het aangewezen om met een [[filter]] te starten om de hoeveelheid gegevens te beperken: In het personenscherm ga je naar menu "Toon" en activeer de filterzijbalk. Ga dan naar ''menu Bewerken --> filter personen bewerken'' en maakt een gepast filter aan.  
+
Indien je beschikt over een groot gegevensbestand is de aangewezen methode om met een [[filter]] te starten om de hoeveelheid gegevens te beperken: In het personenscherm ga je naar menu "Toon" en activeer je de filterzijbalk. Ga dan naar menu {{man menu|Bewerken --> filter personen bewerken}} en maakt een passend filter aan.  
  
Lees, indien nodig [http://gramps-project.org/gramps-manual/2.2/en/ch03s10.html#tools-util-cfe help manual]. Eens de filter opgesteld kan je die testen in het personenescherm door de filter te selecteren in de filterzijbalk en de zoekfunctie te starten. Je kan verscheidene filters combineren ( en ja het help als je verstand hebt van de basisregels van de en/of logica). Uiteindelijk bekom je dan de selectie van die personen die je wou op je web-stek.
+
Lees, indien nodig [http://gramps-project.org/gramps-manual/2.2/en/ch03s10.html#tools-util-cfe help manual]. Is het filter eenmaal opgesteld dan kun je het testen in het personenscherm door het filter te selecteren in de filterzijbalk en de zoekfunctie te starten. Je kunt verscheidene filters combineren (en ja, het helpt als je verstand hebt van de basisregels en/of logica). Uiteindelijk krijg je dan de selectie van die personen die je wilde op je web-stek.
  
 
== Maak een Home Pagina, een Introductie Pagina, en meer ==
 
== Maak een Home Pagina, een Introductie Pagina, en meer ==
 
=== Wat? ===
 
=== Wat? ===
Voor je echter start met de plugin "NarrativeWeb", kan je best een aantal eigen pagina's aanmaken. Deze pagina's bevatten informatie die nog niet in GRAMPS terug te vinden is:  
+
Voor je echter start met de module "NarrativeWeb", kun je het beste een aantal eigen pagina's aanmaken. Deze pagina's bevatten informatie die nog niet in Gramps terug te vinden is:  
  
 
*Home pagina: de start pagina van je web-stek  
 
*Home pagina: de start pagina van je web-stek  
*Introductie Pagina: hier je je een inleiding op je genealogisch onderzoek kwijt ...  
+
*Introductie Pagina: hier kun je een inleiding op je genealogisch onderzoek kwijt ...  
 
*Eigen voetnoot: deze voetnoot zal op alle pagina's van je site verschijnen  
 
*Eigen voetnoot: deze voetnoot zal op alle pagina's van je site verschijnen  
*Eigen hoofding: deze hoofding zal getoond worden bovenaan elke pagina  
+
*Eigen titel-tekst: deze titel-tekst zal getoond worden bovenaan elke pagina  
*Uitgever info: extra informatie over jezelf, de uitgever, zal getoond worden op iedere pagina  
+
*Uitgever info: extra informatie over jouzelf, de uitgever, zal getoond worden op iedere pagina  
  
  
Denk eraan GRAMPS werkt met zogenaamde <div style="background:lightgrey">CSS, cascading stylesheets</div>. Zo wordt de layout, de juiste plaatsing op het blad van de verschillende elementen en de eigenlijke look van de web-stek allemaal in dit bestand opgeslagen. Dit bestand noemt narrative.css. Je moet je geen zorgen maken over de stijl. Enkel de inhoud en sommige eenvoudige indelingen( paragrafen, vetgedrukte tekst, tesktindeling via <div> elementen,enz.) moet je vastleggen.  
+
Denk eraan dat Gramps werkt met zogenaamde <div style="background:lightgrey">CSS, cascading stylesheets</div>. Zo wordt de layout, de juiste plaatsing op het blad van de verschillende elementen en de eigenlijke look van de web-stek allemaal in dit bestand opgeslagen. Dit bestand wordt narrative.css genoemd. Je moet je geen zorgen maken over de stijl. Enkel de inhoud en sommige eenvoudige indelingen( paragrafen, vetgedrukte tekst, tekstindeling via <div> elementen, enz.) moet je vastleggen.
  
 
=== Hoe? ===
 
=== Hoe? ===
Ga naar Media-scherm in GRAMPS, en klik op het toevoeg-icoontje. the Select a media object dialog, you need to click on the option Internal Note, and give a title, eg Home Page, Footer, ... Next, you select the new media object, and edit it (double click or Edit button). Alles wat je schrijft in de tab opmerkingen van je Media-object zal getoond worden op je web-pagina indien je dit media-object selecteert voor de aanmaak van de web-stek.
+
Ga naar Media-scherm in Gramps, en klik op het toevoeg-icoontje. Klik in het Select a media object venster op de keuze Internal Note, en geef een naam in, b.v. Begin Pagina, Voettekst, ... Kies vervolgens het nieuwe media object, en bewerk het (dubbelklikken of op de Edit knop klikken). Alles wat je schrijft in de tab opmerkingen van je Media-object zal getoond worden op je web-pagina indien je dit media-object selecteert voor de aanmaak van de web-stek.
  
 +
Ben je vertrouwd met de html-taal, dan kun je eenvoudigweg de tekst intikken met de nodige html-codes. Indien je niet beschikt over deze vaardigheden kun je nog altijd een pagina aanmaken met behulp van een web editor zoals Bluefish, Quanta Plus, .... Deze editors beschikken over iconen om dynamisch web-pagina's aan te maken. De zo aangemaakte html-tekst kan dan gecopieerd worden in het opmerkingengedeelte van je Home Page Gramps media-object.
  
Ben je vertrouwt met de html-taal, dan kan je eenvoudigweg de tekst intikken met de nodige html-codes. Indien je niet beschikt over deze vaardigheden  kan je nog altijd een pagina aanmaken met behullp van een web editor zoals Bluefish, Quanta Plus, ... . Deze editors beschikken over iconen om dynamisch web-pagina's aan te maken. De zo aangemaakte html-tekst kan dan gecopieerd worden in het opmerkingengedeelte van je Home Page GRAMPS media-object.
+
Tip: indien je ervaring hebt met stijlelementen kun je specifieke <div> tags gebruiken in je pagina's en deze in het CSS-bestand aanpassen. Zo kun je de stijl van je eigen aangemaakte ''tags'' flexibel aanpassen.
 
 
Tip: indien je ervaring hebt met stijlelementen kan je specifieke <div> tags gebruiken in je pagina's en deze in het CSS-bestand aanpassen. Zo kan je de stijl van je eigen aangemaakte tags flexibel aanpassen.  
 
  
 
== Een layout kiezen ==
 
== Een layout kiezen ==
  
GRAMPS heeft een aantal mooie standaard layout schema's. Die schema's worden bewaard in CSS-bestanden (.css extensie). In GRAMPS 2.2.x zijn er zes verschillende beschikbaar. Je kunt deze bestanden vrijelijk aanpassen (ander lettertype, andere kleuren, ...).
+
Gramps heeft een aantal mooie standaard layout schema's. Die schema's worden bewaard in CSS-bestanden (.css extensie). In Gramps 2.2.x zijn er zes verschillende beschikbaar. Je kunt deze bestanden vrijelijk aanpassen (ander lettertype, andere kleuren, ...).
  
Let op : na de web-pagina aanmaak zal er steeds verwezen worden naar het bestand ''narrative.css'' ongeacht welke stijl je koos. Dit bestand wordt geplaast in de map die je opgaf bij het genereren. Indien je voldoende ervaring hebt met wesites kan je zeer eenvoudig dit éne ''.css'' bestand aanpassen. Zonder de inhoud te veranderen, kun je zo het uitzicht naar vorm en kleuren veranderen. Maak wel eerst een reservekopie want je zal indien je je webstek opnieuw wil aanmaken wordt dit bestand snel per ongeluk overschreven.
+
Let op : na de web-pagina aanmaak zal er steeds verwezen worden naar het bestand ''narrative.css'' ongeacht welke stijl je koos. Dit bestand wordt geplaatst in de map die je opgaf bij het genereren. Indien je voldoende ervaring hebt met websites kun je zeer eenvoudig dit éne ''.css'' bestand aanpassen. Zonder de inhoud te veranderen, kun je zo het aanzien naar vorm en kleuren veranderen. Maak wel eerst een reservekopie, want indien je je webstek opnieuw wilt aanmaken wordt dit bestand snel per ongeluk overschreven.
  
Voorbeeld van de zes standaard stylen:
+
Voorbeeld van de zes standaard 'stijlen':
 
*Modern - TODO
 
*Modern - TODO
 
*Business - TODO
 
*Business - TODO
Line 51: Line 51:
 
*Sharp - TODO
 
*Sharp - TODO
  
Indien je zelf een mooi voorbeeld van een ''CSS''-bestand hebt gemaakt, kan je dit delen met andere GRAMPS-gebruikers. Je kan dit doen door een ''link'' toe te voegen van je web-stek, in onderstaande tabel. Voeg aan je css-bestand tevens toe dat het auterusrecht ""creative commons alike "" is. Je kan het bestand natuurlijk ook naar de ontwikkelaars sturen op: gramps-devel <at> lists.sourceforge.net
+
Indien je zelf een mooi voorbeeld van een ''CSS''-bestand hebt gemaakt, kun je dit delen met andere Gramps-gebruikers. Je kunt dit doen door een ''link'' toe te voegen van je web-stek, in onderstaande tabel. Voeg aan je css-bestand tevens toe dat het auteursrecht ""creative commons alike "" is. Je kunt het bestand natuurlijk ook naar de ontwikkelaars sturen op: gramps-devel <at> lists.sourceforge.net
  
 
== De pagina's aanmaken ==
 
== De pagina's aanmaken ==
  
In het menu verslagen ga naar ''Web-pagina-->Narrative Web Site''.
+
In het menu verslagen, ga naar {{man menu|Web-pagina-->Narrative Web Site}}.
  
Kies een gepaste map waar je je webstek lokaal wil plaatsen. Het is eenvoudiger de gegevens lokaal op te slaan en eerst achteraf de bestanden op te laden naar de eigenlijke web-stek.  
+
Kies een gepaste map waar je je webstek lokaal wilt plaatsen. Het is eenvoudiger de gegevens lokaal op te slaan en eerst achteraf de bestanden op te laden naar de eigenlijke web-stek.  
  
In de tab opties - verslagen kies je de aangemaakte filter. Kies een '''GEPASTE''' titel voor je web-stek. Kies als bestandsextensie voor: html (de andere zijn voor meer ervaren gebruikers). Zet de karaktercodering op ''Unicode'' (gebruik enkel een andere codering indien hier een specifieke nood voor is).
+
In de tab opties - verslagen kies je de aangemaakte filter. Kies een '''GEPASTE''' titel voor je web-stek. Kies als bestandsextensie voor: html (de andere zijn voor meer ervaren gebruikers). Zet de karaktercodering op ''Unicode'' (gebruik enkel een andere codering indien hier een specifieke behoefte aan is).
  
Kies welke stijl je wil en stel de auteursrechten in (gebruik de voetnoot voor specifieke extra wettelijke bepalingen indien die in jouw land van toepassing zijn). '''Denk na iover het auteursrecht!'''.  Ancestor graph generation relates to the how many ancestors will be visible on the people pages in a nice graph. Try different settings for this.
+
Kies welke stijl je wilt en stel de auteursrechten in (gebruik de voetnoot voor specifieke extra wettelijke bepalingen indien die in jouw land van toepassing zijn). '''Denk na over het auteursrecht!'''.  Ancestor graph generation heeft te maken met hoeveel vooriuders zichtbaar zullen zijn op de people pages in een leuk plaatje. Probeer hier verschillende instellingen voor.
  
In the Page Generation Tab, choose the internal notes you created, as related above. I suggest you suppress the GRAMPS ID, as visitors are not interested in this. Be carefull with the option ''Include images and media objects''. '''Only choose this option if 1) your site can be VERY big, 2) you extensively use the private marker on sensitive data'''. Many people have burnt themselves with this option, publishing private email conversations they stored for research reasons in GRAMPS, on the net without realising.
+
In the Page Generation Tab, choose the internal notes you created, as related above. I suggest you suppress the GRAMPS ID, as visitors are not interested in this. Be carefull with the option ''Include images and media objects''. '''Only choose this option if 1) your site can be VERY big, 2) you extensively use the private marker on sensitive data'''. Many people have burnt themselves with this option, publishing private email conversations they stored for research reasons in Gramps, on the net without realising.
  
 
The Privacy Tab is last but '''is one of the most important settings''' . Take the habit never to include private data, and restrict the information on living people. I suggest you set the ''years to restrict from person's death'' to '''minimum 25 years'''! This will prevent grave mistakes having sour consequences. Many genealogists have found themselves in disputes due to publication of information on living people. You have been warned. Also take into account local legislation (very strict in eg Italy, France).  
 
The Privacy Tab is last but '''is one of the most important settings''' . Take the habit never to include private data, and restrict the information on living people. I suggest you set the ''years to restrict from person's death'' to '''minimum 25 years'''! This will prevent grave mistakes having sour consequences. Many genealogists have found themselves in disputes due to publication of information on living people. You have been warned. Also take into account local legislation (very strict in eg Italy, France).  
  
Now you just click ok and GRAMPS starts generatin your web page : a lot of files and dir's will be made, so this will take some time. But when it is completed you will be the proud owner of a complete structure ready to publish on the WWW.
+
Now you just click ok and Gramps starts generatin your web page : a lot of files and dir's will be made, so this will take some time. But when it is completed you will be the proud owner of a complete structure ready to publish on the WWW.
  
== Heraanmmaak van je webstek ==
+
== Her-aanmaak van je webstek ==
Every time you change your database you need to regenerate your site to see the changes. Although GRAMPS will regenerate the entire site, '''only the pages with changed data''' will be different. You therefore need not republish all the website to the internet again, but can limit yourself to only upload the changed pages. Specific tools to do this exist, like sitecopy. See further.
+
Elke keer dat je je databestand wijzigt moet je je web-stek opnieuw aanmaken om te veranderingen te (kunnen) zien. Hoewel Gramps de hele webstek zal vernieuwen, zullen '''alleen de pagina's met gewijzigde gegevens''' worden veranderd. Daardoor hoef je niet alle pagina's opnieuw op het Internet te zetten, maar kun je je beperken tot alleen de gewijzigde pagina's. Er bestaan specifieke programma's om dit te doen, zoals Sitecopy. Zie verderop.
  
'''Limitation''': If you upgrade GRAMPS, changes might have happened to the website generation, meaning all pages will have changed. Investigate this before you upgrade, and consider the benefits of upgrading against this possible drawback.
+
'''Beperking''': Als je Gramps opwaardeert, kan de wijze van webstek creëren zijn veranderd, hetgeen betekent dat alle pagina's zouden moeten worden veranderd. Onderzoek dit vooraleer je opwaardeert en weeg de voordelen van opwaarderen af tegen dit mogelijke bezwaar.
  
 
== Publiceren ==
 
== Publiceren ==
Line 81: Line 81:
 
First, check the size of your web page. Go to the directory where you stored the web site, and in a modern file browser, right-click and select properties. This normally allows to calculate the directory size. Write down this info, and check your webhosting contract. Above a certain size, you will need to pay extra. Investigate before you burn yourself! If your site is too large, you can make a filter which produces a smaller website, or disable images, or split your site in pieces, and host it with different providers.
 
First, check the size of your web page. Go to the directory where you stored the web site, and in a modern file browser, right-click and select properties. This normally allows to calculate the directory size. Write down this info, and check your webhosting contract. Above a certain size, you will need to pay extra. Investigate before you burn yourself! If your site is too large, you can make a filter which produces a smaller website, or disable images, or split your site in pieces, and host it with different providers.
  
There are some free providers around: eg Lycos , but there are maybe better alternatives. Also GRAMPS offers '''free''' hosting of family website. Check out [[GRAMPS:Webhosting|webhosting by the GRAMPS project]].
+
There are some free providers around: eg Lycos , but there are maybe better alternatives.
  
 
=== De bestanden transfereren ===
 
=== De bestanden transfereren ===
Line 89: Line 89:
  
 
== Enkele voorbeelden ==
 
== Enkele voorbeelden ==
Je bent vrij om een link naar jouw, door GRAMPS aangemaakte, webstek hier te plaatsen. Geef een seintje indien links niet werken.Stijl kan één van de standaard-GRAMPS stijlen zijn of een eigen aangemaakte stijl.
+
Je bent vrij om een link naar jouw, door Gramps aangemaakte, webstek hier te plaatsen. Geef een seintje indien links niet werken.Stijl kan één van de standaard-Gramps stijlen zijn of een eigen aangemaakte stijl.
  
 
{|{{prettytable}} align="center"
 
{|{{prettytable}} align="center"
Line 101: Line 101:
  
 
== Vergelijking met andere programma's ==
 
== Vergelijking met andere programma's ==
There are two types of genealogy websites: static and dynamic. Static pages are ideal if you are limited with webspace, or want full control over your data. You have a genealogical database on your PC, and you select the data you want on a website, you upload this, and you are finished. GRAMPS website generation belongs in this category.
+
There are two types of genealogy websites: static and dynamic. Static pages are ideal if you are limited with webspace, or want full control over your data. You have a genealogical database on your PC, and you select the data you want on a website, you upload this, and you are finished. Gramps website generation belongs in this category.
  
 
Dynamic websites have all the genealogical data on a server, and dynamically offer webpages, typically with javascript. This normally requires more disk space, however due to compression of the data, this might not be too bad. Dynamic websites are a great tool to collaborate on genealogical research with other people, as you normally have the option to change the data from within the website. For example, [http://www.phpgedview.net/ PhpGedview] is an open source project offering exactly this. A possible disadvantage is that for this too work, your service provider must offer you sufficient bandwith, or otherwise serving pages can be slow.
 
Dynamic websites have all the genealogical data on a server, and dynamically offer webpages, typically with javascript. This normally requires more disk space, however due to compression of the data, this might not be too bad. Dynamic websites are a great tool to collaborate on genealogical research with other people, as you normally have the option to change the data from within the website. For example, [http://www.phpgedview.net/ PhpGedview] is an open source project offering exactly this. A possible disadvantage is that for this too work, your service provider must offer you sufficient bandwith, or otherwise serving pages can be slow.
  
The beauty of open source is that you can choose the environment to work with, and the environment to generate your website with. The benefits of collaborating should also not be exaggerated, however, it might be a good idea to offer in the footer of your GRAMPS generated website the option to send you feedback, like the example on [http://developers.gramps-project.org/tiki-index.php?page=MissingInformationReport this page].
+
The beauty of open source is that you can choose the environment to work with, and the environment to generate your website with. The benefits of collaborating should also not be exaggerated, however, it might be a good idea to offer in the footer of your Gramps generated website the option to send you feedback, like the example on [http://developers.gramps-project.org/tiki-index.php?page=MissingInformationReport this page].
  
 
== Aanpassingen voor meer ervaren gebruikers ==
 
== Aanpassingen voor meer ervaren gebruikers ==
Line 113: Line 113:
 
=== Veranderen van het narrative.css bestand ===
 
=== Veranderen van het narrative.css bestand ===
  
As mentioned, with a standard text editor (gedit) you can adapt your css file. Not happy with the colours or fonts? Change them! The beauty of the cascading style sheet is that if you make a change here, all your pages will change. Dada! Now one thing to watch out for is that if you make changes and you finally obtained a good style sheet, that you save a backup in another directory than the one GRAMPS made. Why? The next time you let GRAMPS generate some webpages, the program will re-install the default narrative.css and bye bye changes. You can on regeneration of your website select the option in GRAMPS to NOT use a css, but this is easily overseen, especially if you generate different websites with different requirements
+
As mentioned, with a standard text editor (gedit) you can adapt your css file. Not happy with the colours or fonts? Change them! The beauty of the cascading style sheet is that if you make a change here, all your pages will change. Dada! Now one thing to watch out for is that if you make changes and you finally obtained a good style sheet, that you save a backup in another directory than the one Gramps made. Why? The next time you let Gramps generate some webpages, the program will re-install the default narrative.css and bye bye changes. You can on regeneration of your website select the option in Gramps to NOT use a css, but this is easily overseen, especially if you generate different websites with different requirements
  
 
=== En nu het echte werk. ===
 
=== En nu het echte werk. ===
Line 122: Line 122:
 
=== Het gegevensbestand opsplitsen ===
 
=== Het gegevensbestand opsplitsen ===
  
Wat doe je dan indien je gegevensbestand werkelijk héél groot is? Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd, maar je zou jje gegevens kunnen opdelen : bv. ''de afstammelingen van Jacobus Roelants''  op één Lycos site en het andere gedeelte van de familei ''de voorouders van Sebadiah Johansson '' op een andere Lycos site enz. Het is vrij eenvoudig om dan links te maken op de home-pagina, om te kunnen switchen tussen de sites. Dat moet je dan wel zelf veranderen want GRAMPS kan natuurlijk niet zelf aanmaken.
+
Wat doe je dan indien je gegevensbestand werkelijk héél groot is? Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd, maar je zou jje gegevens kunnen opdelen : bv. ''de afstammelingen van Jacobus Roelants''  op één Lycos site en het andere gedeelte van de familei ''de voorouders van Sebadiah Johansson '' op een andere Lycos site enz. Het is vrij eenvoudig om dan links te maken op de home-pagina, om te kunnen switchen tussen de sites. Dat moet je dan wel zelf veranderen want Gramps kan natuurlijk niet zelf aanmaken.
  
 
== Commentaar ==
 
== Commentaar ==
Line 128: Line 128:
  
  
 
+
[[Category:Nl:Gebruikershandleidingen|Website]]
 
 
 
 
{{languages|Howto: Make a genealogy website with GRAMPS|Maak een genealogie website met GRAMPS}}
 

Latest revision as of 06:57, 29 January 2013

Dit is een Howto om een genealogische web-site aan te maken met Gramps 2.2.x. en de programma-plugin "NarrativeWeb".

De web-site wordt aangemaakt met het verslag "narrative website". Dit programmadeel wordt beschreven in: Generating Web pages. Doel is om een complete beschrijving te geven hoe je best dit verslag gebruikt. We behandelen ontwikkeling, het uploaden van uw genealogische webstek naar een internet aanbieder, de zogenaamde ISP (Internet Service Provider).

Voor je begint

Met Gramps kun je eenvoudig een mooi ogende webstek aanmaken.

Maar denk, voor je begint, eerst even na over de gegevens die je op de webstek wil plaatsen. Indien je niet oplet en een website aanmaakt van je volledige gegevensbestand, dan kan het aantal bestanden dat aangemaakt wordt reusachtig groot zijn en heel wat schijfruimte innemen.

De gegevens beperken

Indien je beschikt over een groot gegevensbestand is de aangewezen methode om met een filter te starten om de hoeveelheid gegevens te beperken: In het personenscherm ga je naar menu "Toon" en activeer je de filterzijbalk. Ga dan naar menu Bewerken --> filter personen bewerken en maakt een passend filter aan.

Lees, indien nodig help manual. Is het filter eenmaal opgesteld dan kun je het testen in het personenscherm door het filter te selecteren in de filterzijbalk en de zoekfunctie te starten. Je kunt verscheidene filters combineren (en ja, het helpt als je verstand hebt van de basisregels en/of logica). Uiteindelijk krijg je dan de selectie van die personen die je wilde op je web-stek.

Maak een Home Pagina, een Introductie Pagina, en meer

Wat?

Voor je echter start met de module "NarrativeWeb", kun je het beste een aantal eigen pagina's aanmaken. Deze pagina's bevatten informatie die nog niet in Gramps terug te vinden is:

 • Home pagina: de start pagina van je web-stek
 • Introductie Pagina: hier kun je een inleiding op je genealogisch onderzoek kwijt ...
 • Eigen voetnoot: deze voetnoot zal op alle pagina's van je site verschijnen
 • Eigen titel-tekst: deze titel-tekst zal getoond worden bovenaan elke pagina
 • Uitgever info: extra informatie over jouzelf, de uitgever, zal getoond worden op iedere pagina


Denk eraan dat Gramps werkt met zogenaamde
CSS, cascading stylesheets
. Zo wordt de layout, de juiste plaatsing op het blad van de verschillende elementen en de eigenlijke look van de web-stek allemaal in dit bestand opgeslagen. Dit bestand wordt narrative.css genoemd. Je moet je geen zorgen maken over de stijl. Enkel de inhoud en sommige eenvoudige indelingen( paragrafen, vetgedrukte tekst, tekstindeling via
elementen, enz.) moet je vastleggen.

Hoe?

Ga naar Media-scherm in Gramps, en klik op het toevoeg-icoontje. Klik in het Select a media object venster op de keuze Internal Note, en geef een naam in, b.v. Begin Pagina, Voettekst, ... Kies vervolgens het nieuwe media object, en bewerk het (dubbelklikken of op de Edit knop klikken). Alles wat je schrijft in de tab opmerkingen van je Media-object zal getoond worden op je web-pagina indien je dit media-object selecteert voor de aanmaak van de web-stek.

Ben je vertrouwd met de html-taal, dan kun je eenvoudigweg de tekst intikken met de nodige html-codes. Indien je niet beschikt over deze vaardigheden kun je nog altijd een pagina aanmaken met behulp van een web editor zoals Bluefish, Quanta Plus, .... Deze editors beschikken over iconen om dynamisch web-pagina's aan te maken. De zo aangemaakte html-tekst kan dan gecopieerd worden in het opmerkingengedeelte van je Home Page Gramps media-object.

Tip: indien je ervaring hebt met stijlelementen kun je specifieke
tags gebruiken in je pagina's en deze in het CSS-bestand aanpassen. Zo kun je de stijl van je eigen aangemaakte tags flexibel aanpassen.

Een layout kiezen

Gramps heeft een aantal mooie standaard layout schema's. Die schema's worden bewaard in CSS-bestanden (.css extensie). In Gramps 2.2.x zijn er zes verschillende beschikbaar. Je kunt deze bestanden vrijelijk aanpassen (ander lettertype, andere kleuren, ...).

Let op : na de web-pagina aanmaak zal er steeds verwezen worden naar het bestand narrative.css ongeacht welke stijl je koos. Dit bestand wordt geplaatst in de map die je opgaf bij het genereren. Indien je voldoende ervaring hebt met websites kun je zeer eenvoudig dit éne .css bestand aanpassen. Zonder de inhoud te veranderen, kun je zo het aanzien naar vorm en kleuren veranderen. Maak wel eerst een reservekopie, want indien je je webstek opnieuw wilt aanmaken wordt dit bestand snel per ongeluk overschreven.

Voorbeeld van de zes standaard 'stijlen':

 • Modern - TODO
 • Business - TODO
 • Certificate - TODO
 • Antique - TODO
 • Tranquil - TODO
 • Sharp - TODO

Indien je zelf een mooi voorbeeld van een CSS-bestand hebt gemaakt, kun je dit delen met andere Gramps-gebruikers. Je kunt dit doen door een link toe te voegen van je web-stek, in onderstaande tabel. Voeg aan je css-bestand tevens toe dat het auteursrecht ""creative commons alike "" is. Je kunt het bestand natuurlijk ook naar de ontwikkelaars sturen op: gramps-devel <at> lists.sourceforge.net

De pagina's aanmaken

In het menu verslagen, ga naar Web-pagina-->Narrative Web Site.

Kies een gepaste map waar je je webstek lokaal wilt plaatsen. Het is eenvoudiger de gegevens lokaal op te slaan en eerst achteraf de bestanden op te laden naar de eigenlijke web-stek.

In de tab opties - verslagen kies je de aangemaakte filter. Kies een GEPASTE titel voor je web-stek. Kies als bestandsextensie voor: html (de andere zijn voor meer ervaren gebruikers). Zet de karaktercodering op Unicode (gebruik enkel een andere codering indien hier een specifieke behoefte aan is).

Kies welke stijl je wilt en stel de auteursrechten in (gebruik de voetnoot voor specifieke extra wettelijke bepalingen indien die in jouw land van toepassing zijn). Denk na over het auteursrecht!. Ancestor graph generation heeft te maken met hoeveel vooriuders zichtbaar zullen zijn op de people pages in een leuk plaatje. Probeer hier verschillende instellingen voor.

In the Page Generation Tab, choose the internal notes you created, as related above. I suggest you suppress the GRAMPS ID, as visitors are not interested in this. Be carefull with the option Include images and media objects. Only choose this option if 1) your site can be VERY big, 2) you extensively use the private marker on sensitive data. Many people have burnt themselves with this option, publishing private email conversations they stored for research reasons in Gramps, on the net without realising.

The Privacy Tab is last but is one of the most important settings . Take the habit never to include private data, and restrict the information on living people. I suggest you set the years to restrict from person's death to minimum 25 years! This will prevent grave mistakes having sour consequences. Many genealogists have found themselves in disputes due to publication of information on living people. You have been warned. Also take into account local legislation (very strict in eg Italy, France).

Now you just click ok and Gramps starts generatin your web page : a lot of files and dir's will be made, so this will take some time. But when it is completed you will be the proud owner of a complete structure ready to publish on the WWW.

Her-aanmaak van je webstek

Elke keer dat je je databestand wijzigt moet je je web-stek opnieuw aanmaken om te veranderingen te (kunnen) zien. Hoewel Gramps de hele webstek zal vernieuwen, zullen alleen de pagina's met gewijzigde gegevens worden veranderd. Daardoor hoef je niet alle pagina's opnieuw op het Internet te zetten, maar kun je je beperken tot alleen de gewijzigde pagina's. Er bestaan specifieke programma's om dit te doen, zoals Sitecopy. Zie verderop.

Beperking: Als je Gramps opwaardeert, kan de wijze van webstek creëren zijn veranderd, hetgeen betekent dat alle pagina's zouden moeten worden veranderd. Onderzoek dit vooraleer je opwaardeert en weeg de voordelen van opwaarderen af tegen dit mogelijke bezwaar.

Publiceren

Now you can publish your work on the web.

Omvan en 'provider'

First, check the size of your web page. Go to the directory where you stored the web site, and in a modern file browser, right-click and select properties. This normally allows to calculate the directory size. Write down this info, and check your webhosting contract. Above a certain size, you will need to pay extra. Investigate before you burn yourself! If your site is too large, you can make a filter which produces a smaller website, or disable images, or split your site in pieces, and host it with different providers.

There are some free providers around: eg Lycos , but there are maybe better alternatives.

De bestanden transfereren

 • sitecopy: This is generally the best option. Only changed pages are uploaded to the server hosting your website. You can install sitecopy with every distribution via the package manager. Read the manual, it is self-explanatory: type in a console man sitecopy (or in konqueror type address man:sitecopy). Please, add a wiki page to sitecopy if you have experience and want to help new users.
 • rsync : This is for advanced linux users. It is a better solution than sitecopy, but you need full access to the webhost, which normal users normally not have. Rsync only uploads the changes to a file, whereas sitecopy uploads the entire file.
 • ftp/ssh: You can also use a wide range of ftp clients to upload your site. The easiest for new users is in GNOME/KDE, go to Remote Places, and click to add a new remote place. Choose the settings for your provider (ftp/ssh, login, password), and now you can drag and drop files in Nautilius/Konqueror, like on your own PC. You can also use one of the many specific ftp applications, like gFTP (it should be in the repositories of your distribution). Basically you transfer all the files to the server and that's it. However : as you have probably seen, you created with "NarrativeWeb" an awefull lot of directories and files, so transferring the vast amount of files will take some time! If you update your site often, consider to learn sitecopy!

Enkele voorbeelden

Je bent vrij om een link naar jouw, door Gramps aangemaakte, webstek hier te plaatsen. Geef een seintje indien links niet werken.Stijl kan één van de standaard-Gramps stijlen zijn of een eigen aangemaakte stijl.

align="center"
Site Stijl Taal Commentaar
Malengier Modern Nederlands
De Richter eigen Nederlands

Vergelijking met andere programma's

There are two types of genealogy websites: static and dynamic. Static pages are ideal if you are limited with webspace, or want full control over your data. You have a genealogical database on your PC, and you select the data you want on a website, you upload this, and you are finished. Gramps website generation belongs in this category.

Dynamic websites have all the genealogical data on a server, and dynamically offer webpages, typically with javascript. This normally requires more disk space, however due to compression of the data, this might not be too bad. Dynamic websites are a great tool to collaborate on genealogical research with other people, as you normally have the option to change the data from within the website. For example, PhpGedview is an open source project offering exactly this. A possible disadvantage is that for this too work, your service provider must offer you sufficient bandwith, or otherwise serving pages can be slow.

The beauty of open source is that you can choose the environment to work with, and the environment to generate your website with. The benefits of collaborating should also not be exaggerated, however, it might be a good idea to offer in the footer of your Gramps generated website the option to send you feedback, like the example on this page.

Aanpassingen voor meer ervaren gebruikers

Het veranderen van je 'Home Page'

If you made your own "HomePage", which I recommend strongly, you can easily edit this HTML file. Use a standard text editor (gedit will do quite nicely), and you can change the content. The same applies off course to the "Footer" and "IntroPage". If you know your way around with HTML you can add divs and extra markup. Remember to also put the newly defined div and classes in your edited css file.

Veranderen van het narrative.css bestand

As mentioned, with a standard text editor (gedit) you can adapt your css file. Not happy with the colours or fonts? Change them! The beauty of the cascading style sheet is that if you make a change here, all your pages will change. Dada! Now one thing to watch out for is that if you make changes and you finally obtained a good style sheet, that you save a backup in another directory than the one Gramps made. Why? The next time you let Gramps generate some webpages, the program will re-install the default narrative.css and bye bye changes. You can on regeneration of your website select the option in Gramps to NOT use a css, but this is easily overseen, especially if you generate different websites with different requirements

En nu het echte werk.

Als alles volgens plan verliep kan je alle stappen herhalen met een groter aantal personen. Maar hoho, niet te snel ! Controleer eerst hoe groot de som van alle aangemaakte bestanden wel was. Dit is belangrijk omdat je host provider een limiet zet op de hoeveelheid gegevens die je op de server kan plaatsen.

Een voorbeeld is Lycos: deze goeie en gratis service provider laat een respectabele 50 Mb toe. Maar je gegevensbestand kan eigenlijk een ongelimiteerd aantal personen en beelden bevatten en dan is deze limiet snel overschreden. Een zeer belangrijke parameter is het aantal afbeeldingen (media objects) die je op de site plaatst. Heb je bijvoorbeeld 50 afbeeldingen die 500 Kb groot zijn, dan is de helft van de limiet al opgebruikt.

Het gegevensbestand opsplitsen

Wat doe je dan indien je gegevensbestand werkelijk héél groot is? Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd, maar je zou jje gegevens kunnen opdelen : bv. de afstammelingen van Jacobus Roelants op één Lycos site en het andere gedeelte van de familei de voorouders van Sebadiah Johansson op een andere Lycos site enz. Het is vrij eenvoudig om dan links te maken op de home-pagina, om te kunnen switchen tussen de sites. Dat moet je dan wel zelf veranderen want Gramps kan natuurlijk niet zelf aanmaken.

Commentaar

Indien je commentaar, opmerkingen, suggesties, aanpassingen, veranderingen of gewoon vragen hebt stuur me dan een e-mail frederik.de.richter at pandora.be. Je kan natuurlijk ook deze wiki pagina aanpassen of de "Talk" pagina gebruiken. Dit is open-bron. Maak er gebruik van!