Nl:Bouwen vanuit de broncode

From Gramps
Revision as of 14:54, 6 December 2009 by Romjerome (talk | contribs) (Laatste uitgegeven versie)
Jump to: navigation, search

Laatste uitgegeven versie

De laatste versie is GRAMPS 3.1.3. Misschien is deze versie nog niet beschikbaar voor een eenvoudige installatie op uw platform. Kijk ook op deze download-pagina.

GRAMPS opwaarderen

Wanneer u GRAMPS opwaardeert vanuit een vorige versie, is het aangewezen eerst het volgende doen:

 1. Gebruik uw oude GRAMPS-versie om uw familiestamboom te exporteren naar het GRAMPS XML bestandsformaat (vink de privacy-opties in de Export Wizard)
 2. Deinstalleer uw oude GRAMPS-versie
 3. Installeer de nieuwe versie met onderstaande instructies
 4. Maak een nieuwe familiestamboom aan
 5. Importeer uw oude GRAMPS XML gegevens

Extra software waar GRAMPS voordeel uit kan halen

GRAMPS heeft deze programma's niet echt nodig, maar als u ze beschikbaar heeft zal dat uw productiviteit zeker verhogen. Extra opties in GRAMPS zijn soms beschikbaar indien ze aanwezig zijn op uw computer:

 • Spellingscontrole: Installatie van python-gnome2-extras en python-enchant maakt de gtkspell- en de enchantmodule beschikbaar. Hiermee is een spellingscontrole mogelijk in opmerkingen die u in GRAMPS aanmaakt.
 • Graphviz, Inkscape: GRAMPS kan mooie genealogische stambomen maken (relatiegrafieken). Deze worden gegenereerd met het Graphviz-pakket, dewelke een schema (dot) specifiëerd, alsook programma's om de gemaakte grafieken te editeren (dotty, beschikbaar vanuit een terminalvenster). Dit heeft u als onderzoeker meer mogelijkheden om te bepalen hoe uw stamboom eruit zal zien (maar let wel op voor de steile leercurve). Ook kgraphviewer werkt zeer goed met door GRAMPS aangemaakte dot bestand. Een alternatief is om een grafisch verslag te maken en uw stamboom om te vormen tot een svg-bestand. Dit bestand kunt u dan openen/aanpassen/verbeteren via bv Inkscape. Ook het programma kgraphviewer werkt goed met dot-bestanden die aangemaakt werden door GRAMPS.
 • ttf-freefont: Een set van vrije, hoge-kwaliteit 'TrueType'-lettertypen dat de UCS-tekenset beslaat. Deze lettertypen zijn gelijksoortig aan de bekende Helvetica, Times en Courier lettertypen.Een handig lettertype dat een grote verzameling 'unicode' omvat. Deze lettertypen werken goed met zowel 'gnomeprint-' als 'graphviz'-afdrukken.
 • XdgUtils is een verzameling van hulpmiddelen die u via een terminalvenster kan invoeren. Ongeveer de helft van de hulpmiddelen helpt bij het installatie van een desktop omgeving en de andere helft werkt aan de integratie van een toepassing wanneer de desktop omgeving draait. Zelfs wanneer de dekstopcomponenten van uw toepassing beperkt zijn tot enkel een installeerder, configuratie of beheerder kan Xdg-utils u toch op een eenvoudige manier een aantal integratieproblemen oplossen.

Andere pakketten die ook nuttig kunnen zijn:

 • desktop-file-utils: wanneer u rechtsklikt op een mediabestand, geeft dit hulpprogramma lijst van programma's waarmee u dit mediabestand kunt openen.

Linux

Automatisch downloaden en installeren van GRAMPS

Voor u GRAMPS downloadt van deze site, kijkt u best eerst na of de pakketbronnen van uw Linux systeem van uw computer nog niet de allernieuwste al beschikbaar heeft gesteld. Om te zien welke de huidige versie is, kijkt u op stabiele versie van GRAMPS op Sourceforge en kijk naar het versienummer van het bovenste pakket in de lijst.

Om te kijken wat er specifiek voor uw systeem beschikbaar is:

Linux Systeem Opdrachtregel
Debian gebaseerde systemen
(Ubuntu en alle varianten, Mepis,...)
apt-get install gramps
Gentoo (en Sabayon) emerge gramps
Mandriva urpmi gramps
Redhat gebaseerde systemen
(Fedora, CentOS...)
yum install gramps
OpenSUSE sudo zypper install gramps

Manueel downloaden en installeren van GRAMPS

Indien u niet via de pakketbronnen van uw distributie de laatste versie kunt halen, moet u deze versie op de site zoeken. sommige gebruikers hebben pakketten gemaakt voor verschillende systemen. Indien u uw systeem in de lijst ziet staan, hebt u geluk. Indien dat niet zo is, kunt u best de ontwikkelaarspostlijst om hulp vragen.

Ubuntu en alle afgeleide versies

(Kubuntu, Edubuntu, Mepis,...): De ubuntu pakketten kunnen opgehaald worden op GRAMPS downloadpagina.

Ubuntu (Versie) Download
Jaunty Jackalope (9.04) gramps_3.1.2-1_Ubuntu904.deb
Intrepid Ibex (8.10) gramps_3.1.2-1_Ubuntu810.deb
Hardy (8.04) gramps-3.1.2-1_Ubuntu804.deb
Gutsy (7.10) gramps_3.0.3-1_ubuntu710.deb
Feisty (7.04) enkel GRAMPS 2.2.10 beschikbaar, download gramps_2.2.10-1_all.deb
en gramps-help_2.2.10-1_all.deb en installeer met uw pakketbeheerder.
Dapper, Edgy
en vroegere versies Ubuntu
enkel GRAMPS 2.2.8 beschikbaar , download gramps_2.2.8-1dapper1_all.deb
en gramps-help_2.2.8-1dapper1_all.deb en installeer met uw pakketbeheerder.

Debian

De laatste versie van GRAMPS is beschikbaar via unstable (Sid Gramps) en kan zo via uw pakketbeheerder geïnstalleerd worden. Testing wordt 10 dagen na unstable aangepast (uitgenomen als er een stabiele Debian release aankomt). Zie ook Gramps testen

SuSE

Richard Bos onderhoudt de GRAMPS-uitgaven voor OpenSUSE. De pakketbronnen voor OpenSUSE 11.1 zijn beschikbaar op [1]. Let op dat wanneer dit geschreven werd, is deze pakketbron niet dezelfde dan in de pakketbronnenlijst: dus moet Education manueel toegevoegd worden aan de URL. De pakketbron voor 11.0 is [2]. Voor eerdere versies van (10.2) zie ook deze forumdiscussie. Zie ook an other alternative using openSUSE BuildService.

Mandriva

Nieuwere versies van GRAMPS worden soms omgezet via backports. Om deze backportspakketten te kunnen installeren moet u toelatendat deze backports kunnen geladen worden via de pakketbronbeheerder. Stel zeker dat u de instructies begrijpt van deze Mandriva wiki. Is de allerlaatste versie niet beschikbaar in de backports pakketbronnen, zoek dan bij de contrib pakketbronnen.

Fedora

Voor Fedora Core gaat u naar sourceforge en Gramps-downloadpagina en zoek naar een pakket met fc met het juiste nummer en die eindigt in .rpm. Het andere alternatief is bouwen van de broncode, kijk op het bouwen van een pakket via een rpm spec bestand. Je kan echter ook een binair bestand installeren via fedora testing.

Andere GNU/Linux distributies

Opmerking: Sommige Linux distributies kunnen licht afwijkende download- en installatiemethodes hebben. Gelieve de specifieke installatie-instructies voor uw distributie te raadplegen alvorens GRAMPS te downloaden.

In alle andere gevallen moet u de broncode downloaden. Dat is het bronpakket dat eindigt in '.tar.gz'. Dit moet u dan manueel installeren om GRAMPS op uw computer beschikbaar te stellen. Zie verder voor meer details.

Gnome en KDE

U kunt beide gebruiken, maar GRAMPS past iets beter in de GNOME omgeving. Voor KDE zijn er enkele kleine probleempjes ten gevolge van (GTK) problemen die buiten de verantwoordelijkheid van GRAMPS liggen. Controleer de KDE pagina om te weten wat die problemen kunnen zijn. Voor GNOME zijn er enkele problemen met ATK/GAIL die ook niet onder de verantwoordelijkheid van GRAMPS vallen. Controleer daarom de gekende problemen om te weten welke problemen dat juist kan veroorzaken.

Ook kunt u misschien eens kijken naar XdgUtils.

GRAMPS op handhelds

GRAMPS werkt perfect op sommige kleine pc's. Gebruikers van een Eee pc waren succesvol om GRAMPS te gebruiken:

Live CD

Bent u geïnteresseerd in GRAMPS, maar bent u bang om het effectief te installeren, of hebt u niet de mogelijkheid het te installeren (niet uw eigen computer, niet ondersteunde OS, geen internet thuis, ...), dan kunt u onze Linux Genealogie CD uitproberen. Deze CD laat u toe met GRAMPS te werken, zonder één bit op uw harde schijf te kopiëren. Verder staat een brede waaier aan OSS-programma's op de CD, allemaal vrij om te gebruiken. U kunt indien, u dit wenst, Ubuntu 7.04 (een linux distributie) en GRAMPS vanuit de CD op uw computer installeren.

Merk op dat voor de Live CD u zeker 256Mb geheugen nodig hebt. Alles werkt ook wat trager, omdat alles vanaf deze cdrom werkt.

Windows, FreeBSD, Mac Os X en Solaris

Windows

Kijk op de download pagina voor de Windows installer. Maak zeker dat u alle Windows afhankelijkheden hebt gedownload en geïnstalleerd.

Mac OS X

Voor Mac OS X, hebben zowel het Fink project als MacPorts een installeerbaar pakket voor GRAMPS. Mac OS X MacPorts geeft informatie over het installeren van GRAMPS met MacPorts. Fink heeft momenteel enkel een zeer oude versie beschikbaar in de bestandspaketten. Detailinstructies over beide systemen worden gegeven in Installing from source code on Mac OS X

Er is momenteel een project bezig, om een klik en installeer GRAMPS-pakket voor de Mac te maken. Op dit moment moet dit pakket nog gebouwd worden. Dit nieuwe project wordt hier beschreven.

Free/OpenBSD en Solaris

Zowel voor BSD en Solaris zijn er experimentele installeerinstructies.

Indien er toch iets mis gaat in FreeBSD 8.0, lees dan zeker ticket 3228

Installatie via de broncode

Algemene vereisten

GRAMPS 3.1.x vereist python 2.5 of een hogere versie, pygtk2 2.12 of hoger, glade-bibliotheken en librsvg2.

Linux pakketvereisten

Debian/Ubuntu Fedora/redhat Opmerkingen
Python Python Vereist (heeft version 2.5 of hoger nodig)
PyGtk2 PyGtk2 Vereist (heeft versie 2.12 of hoger nodig)
xdg-utils xdg-utils Vereist (Gramps-3.1.x of hoger nodig)
rcs rcs Aanbevolen voor normaal gebruik
librsvg2-common librsvg2 Vereist om compileren
python-gnome2-extras Aanbevolen voor normaal gebruik (spellingscontrole)
python-enchant Aanbevolen voor normaal gebruik (spellingscontrole)
gnome-common Vereist om te compileren
intltool intltool Vereist om te compileren
gnome-doc-utils Vereist om te compileren
libglib2.0-dev nodig om te compileren
python-glade2 nodig
librsvg2-devel nodig om te compileren
gcc, make, gettext nodig om te compileren

De broncode verkrijgen

Er zijn twee manieren om de broncode te verkrijgen: een stabiele versie downloaden of de broncode ophalen via SVN

Dit is dan ook het juiste moment om de INSTALL en de README bestanden te lezen die bij de broncode horen. Ze bevatten de meest recente informatie.

Meer gegevens over de twee manieren:

1. Download een stabiele versie

 • De laatste stabiele versie van GRAMPS kan verkregen worden van op de GRAMPS SourceForge pagina. Op dit moment is dat gramps-3.1.2.tar.gz. Unzip dit bestand in een map :

 tar xzvf gramps-zzz.tar.gz

ga dan naar deze map die aangemaakt werd:

 cd gramps-zzz

 • Indien u geïnteresseerd bent in het testen van de laatste ontwikkelingsversie van GRAMPS, dan kunt u deze verkregen via SVN, zie hiervoor de engelstalige pagina Introductie tot SVN . Vermits deze pagina tot het ontwikkelingsportaal behoort, wordt deze niet vertaald. De SVN versie van GRAMPS is potentieel erg gevaarlijk voor uw normaal gegevensbestand, en is hoe dan ook niet extensief getest. Deze versie kan zonder waarschuwingen vastlopen wat kan leiden tot totaal verlies van de gegevens waarmee u werkt. Gelieve dus met voorzichtigheid te behandelen. Gebruik deze versie enkel voor testdoeleinden.

2. Download via SVN

U verkrijgt de branch-versie (dezelfde als de hier boven genoemde versie) of de superlaatste ontwikkelingsversie via SVN door het volgende te doen:

svn co https://gramps.svn.sourceforge.net/svnroot/gramps gramps

of

svn co https://gramps.svn.sourceforge.net/svnroot/gramps/tags/gramps-3.1.2 gramps

om de laatste stabiele ontwikkelingsversie op te halen zie ook hoe een ontwikkelingsversie van Gramps draaien.

GRAMPS opwaarderen

Indien u reeds een oudere versie van de broncode hebt geïnstalleerd op uw systeem, moet u een beslissing nemen wat u met deze oudere versie wilt doen, voor u een nieuwere versie ophaalt. Wenst u deze oudere versie te behouden, moet u zeker eerst het INSTALL-bestand lezen om de juiste --prefix-optie te gebruiken. Deze optie bepaalt waar de nieuwere versie wordt geïnstalleerd.

Wenst u echter een gewone vervanging te doen, maak dan zeker dan de oudere versie eerst verwijderd wordt. Installeer niet bovenop de oudere versie. De reden hiervoor is dat in de nieuwe versies van GRAMPS het best kan dat sommige functies in een andere vorm worden geprogrammeerd. Door de oudere versie niet te verwijderen kan het zijn dat de functies die aangepast werden, niet goed werken. Indien u de broncode installeerde via bovenstaande methode kan u dus best:

 make uninstall

doen als root maar wel in de map waar u de oude versie installeerde. Gebruik de pakketbeheerder van uw distributie indien u de oudere versie via deze weg als een pakket installeerde.

Opmerking: u dient uw oude GRAMPS-versie te gebruiken om eerst via export een reservekopie naar GRAMPS XML te maken voor u de oude versie verwijderd.

Linux

GRAMPS voorziet in een 'script' dat gebruikt kan worden om de broncode voor te bereiden op het bouwproces. Dit 'script' roept automatisch het standaard configuratiescript op:

 ./autogen.sh als normale gebruiker

Dit script zal eventuele ontbrekende componenten rapporteren. Installeer deze noodzakelijke componenten eerst (zie ook het INSTALL-bestand). Software bouwen vanuit de broncode vereist normaal dat de ontwikkelingsversies (-dev pakketten) van de vereiste bibliotheken geïnstalleerd zijn. U kunt overwegen om een 'prefix'-pad met het autogen.sh script mee te geven, zie het INSTALL-bestand voor instructies. De normale installatie zal gebeuren onder het pad usr/local.

Eenmaal autogen.sh succesvol beëindigd is, kunt u de gebruikelijke

make (als normale gebruiker)

en vervolgens

 make install (als superuser)

methode uitvoeren.

BSD

Installatie op BSD is even gemakkelijk als op Linux, op enkele kleine wijzigingen na zoals hulpprogramma's die andere namen hebben. Zie de BSD pagina (en) voor details.

Mac OS X

Sommige gebruikers hebben met success GRAMPS geïnstalleerd op Mac OS X. Zie de Mac OS X (en) pagina voor details.

Windows

Tengevolge van de afhankelijkheden van GRAMPS, is het moeilijk om GRAMPS op Windows te installeren via de broncode. Gelukkig hebben sommige gebruikers een installatieprogramma gemaakt die al deze details verbergt. Zie de windowsinstallatiepagina voor details. Gebruik de installer op je eigen risico! De ontwikkelaars van GRAMPS voorzien ruimte voor dit op deze installatiepagina maar zijn er niet verantwoordelijk voor!

Solaris

Eerder versies van GRAMPS werkten op Solaris. Geen recente gevallen zijn ons gekend evenwel. Indien je erin geslaagd ben succesvol GRAMPS te installeren op Solaris, gelieve dan de Solaris pagina aan te passen.