Difference between revisions of "Nl:Bouwen vanuit de broncode"

From Gramps
Jump to: navigation, search
m (Laatste uitgegeven versie)
(Ubuntu en alle afgeleide versies)
(46 intermediate revisions by 3 users not shown)
Line 1: Line 1:
{{languages|Installation|Installatie}}
+
{{languages|Installation}}
 +
 
  
 
== Laatste uitgegeven versie ==
 
== Laatste uitgegeven versie ==
  
De laatste versie is '''GRAMPS 3.2.0'''. Misschien is deze versie nog niet beschikbaar voor een eenvoudige installatie op uw platform. Kijk ook op deze [[Download/nl|download-pagina]].
+
De laatste versie is '''Gramps''' {{version}}. Misschien is deze versie nog niet beschikbaar voor installatie op uw platform. Kijk ook op deze [[Download/nl|download-pagina]].
  
 
== GRAMPS opwaarderen ==
 
== GRAMPS opwaarderen ==
  
Wanneer u '''GRAMPS opwaardeert''' vanuit een vorige versie, is het aangewezen eerst het volgende doen:
+
{{man warn|1=Waarschuwing|2=Wanneer u '''Gramps opwaardeert''' vanuit een vorige versie, is het aangewezen eerst het volgende te doen.}}
 +
 
 +
Wanneer u '''Gramps opwaardeert''' vanuit een vorige versie, is het aangewezen eerst het volgende doen:
  
# Gebruik uw '''oude GRAMPS-versie''' om uw familiestamboom te exporteren naar het GRAMPS XML bestandsformaat ('''vink de privacy-opties''' in de Export Wizard)
+
# Gebruik uw '''oude Gramps-versie''' om uw familiestamboom te exporteren of door een reservekopie te maken naar het Gramps-XML bestandsformaat (u vindt deze optie onder 'Reservekopie aanmaken...' in het menu 'Familiestambomen' bij recente Gramps-versies of u gebruikt 'Exporteren...' in het zelfde menu '''vink de privaat-opties''' in de exportdialoog uit)
# '''Deinstalleer''' uw oude GRAMPS-versie
+
# '''Deïnstalleer''' uw oude Gramps-versie
 
# '''Installeer''' de nieuwe versie met onderstaande instructies
 
# '''Installeer''' de nieuwe versie met onderstaande instructies
# '''Maak''' een nieuwe familiestamboom aan
+
# '''Open''' uw bestaande familiestamboom.
# '''Importeer''' uw oude GRAMPS XML gegevens
+
:# Normaaal gezien zal dit moeten lukken en uw gegevens zullen opgewaardeerd worden. Indien succesv kunt u best de reservekopie die u nam, op een veilige plaats bewaren.
 +
:# Is deze opwaardeeroperatie niet gelukt of kunt u het bestand niet openen, doe dan het volgende:
 +
::# '''Maak''' een nieuwe familiestamboom aan
 +
::# '''Importeer''' uw oude Gramps XML gegevens in deze familiestamboom
  
==Extra software waar GRAMPS voordeel uit kan halen==
+
==Extra software waar Gramps voordeel uit kan halen==
GRAMPS heeft deze programma's niet echt nodig, maar als u ze beschikbaar heeft zal dat uw productiviteit zeker verhogen. Extra opties in GRAMPS zijn soms beschikbaar indien ze aanwezig zijn op uw computer:
+
Gramps heeft deze programma's niet echt nodig, maar als u ze beschikbaar heeft zal dat uw productiviteit zeker verhogen.  
  
* '''Spellingscontrole''': Installatie van <code>python-gnome2-extras</code> en <code>python-enchant</code> maakt de gtkspell- en de enchantmodule beschikbaar. Hiermee is een spellingscontrole mogelijk in opmerkingen die u in GRAMPS aanmaakt.
+
* '''Spellingscontrole''': Installatie van ''gnome-python2-extras'' en ''python-enchant'' maakt de ''gtkspell''- en de ''enchant''-module beschikbaar. Hiermee is een spellingscontrole mogelijk in opmerkingen die u in Gramps aanmaakt.
* '''Graphviz''', '''Inkscape''': GRAMPS kan mooie genealogische stambomen maken (relatiegrafieken). Deze worden gegenereerd met het Graphviz-pakket, dewelke een schema (dot) specifiëerd, alsook programma's om de gemaakte grafieken te editeren (dotty, beschikbaar vanuit een terminalvenster). Dit heeft u als onderzoeker meer mogelijkheden om te bepalen hoe uw stamboom eruit zal zien (maar let wel op voor de steile leercurve). Ook [https://gna.org/projects/kgraphviewer kgraphviewer] werkt zeer goed met door GRAMPS aangemaakte ''dot'' bestand. Een alternatief is om een grafisch verslag te maken en uw stamboom om te vormen tot een svg-bestand. Dit bestand kunt u dan openen/aanpassen/verbeteren via bv Inkscape. Ook het programma [https://gna.org/projects/kgraphviewer kgraphviewer] werkt goed met dot-bestanden die aangemaakt werden door GRAMPS.
+
* '''[http://www.graphviz.org Graphviz]''', '''Inkscape''': Gramps kan mooie genealogische stambomen maken (relatiegrafieken). Deze worden gegenereerd met het ''Graphviz''-pakket, dewelke een schema (dot) aanmaakt, alsook programma's om de gemaakte grafieken te editeren (dotty, beschikbaar via een opdrachtregel). Dit heeft u als onderzoeker meer mogelijkheden om te bepalen hoe uw stamboom eruit zal zien (maar let op voor de leercurve). Een alternatief is om een grafisch verslag te maken en uw stamboom om te vormen tot een ''svg''-bestand. Dit bestand kunt u dan openen/aanpassen/verbeteren via bv ''Inkscape''.  
* '''ttf-freefont''': Een set van vrije, hoge-kwaliteit 'TrueType'-lettertypen dat de UCS-tekenset beslaat. Deze lettertypen zijn gelijksoortig aan de bekende Helvetica, Times en Courier lettertypen.Een handig lettertype dat een grote verzameling 'unicode' omvat. Deze lettertypen werken goed met zowel 'gnomeprint-' als 'graphviz'-afdrukken.
+
* '''ttf-freefont''': Een set van vrije, hoge-kwaliteit ''TrueType''-lettertypen dat de UCS-tekenset beslaat. Deze lettertypen werken goed voor het normale afdrukken en 'graphviz'-afdrukken.
* '''[http://portland.freedesktop.org/wiki/ XdgUtils]''' is een verzameling van hulpmiddelen die u via een terminalvenster kan invoeren. Ongeveer de helft van de hulpmiddelen helpt bij het installatie van een ''desktop'' omgeving en de andere helft werkt aan de integratie van een toepassing wanneer de ''desktop'' omgeving draait. Zelfs wanneer de dekstopcomponenten van uw toepassing beperkt zijn tot enkel een installeerder, configuratie of beheerder kan Xdg-utils u toch op een eenvoudige manier een aantal integratieproblemen oplossen.
+
* '''[http://portland.freedesktop.org/wiki/ XdgUtils]''' is een verzameling van hulpmiddelen die u via een terminalvenster kan invoeren. Ongeveer de helft van de hulpmiddelen helpt bij het installatie van een ''desktop'' omgeving en de andere helft werkt aan de integratie van een toepassing wanneer de ''desktop'' omgeving draait. Zelfs wanneer de desktopcomponenten van uw toepassing beperkt zijn tot enkel een installeerder, configuratie of beheerder kan ''Xdg-utils'' u toch op een eenvoudige manier een aantal integratieproblemen oplossen.
 +
* '''[http://tilloy.net/dev/pyexiv2/overview.html pyexiv2]''' is een module die het mogelijk maakt om metagegevens die zich in beeldbestanden bevinden, te lezen en te bewerken. Deze module wordt gebruikt voor het scherm dat deze metagegevens toont en in de 'metagegevens'-gramplets.
 +
* '''[http://nzjrs.github.com/osm-gps-map/ osmgpsmap]''' is een bibliotheek die een GPS-functionaliteit biedt. Dit wordt gebruikt in het geografisch scherm.
  
 
Andere pakketten die ook nuttig kunnen zijn:
 
Andere pakketten die ook nuttig kunnen zijn:
  
* '''desktop-file-utils''': wanneer u rechtsklikt op een mediabestand, geeft dit hulpprogramma lijst van programma's waarmee u dit mediabestand kunt openen.
+
* '''[http://www.freedesktop.org/wiki/Software/desktop-file-utils desktop-file-utils]''': wanneer u rechtsklikt op een mediabestand, geeft dit hulpprogramma een lijst van programma's waarmee u dit mediabestand kunt openen.
  
 
== Linux ==
 
== Linux ==
 +
===Automatisch downloaden en installeren van Gramps===
  
===Automatisch downloaden en installeren van GRAMPS===
+
Voor u Gramps downloadt van deze site, kijkt u best eerst na of de pakketbronnen van het ''Linux systeem'' van uw computer de huidige Gramps-{{version}} beschikbaar heeft. Tevens kunt u kijken naar [http://sourceforge.net/projects/gramps/files/Stable/ de stabiele versie van Gramps op Sourceforge]. Hier kijkt u naar het versienummer van het bovenste pakket in de lijst.
 
+
Voor u GRAMPS downloadt van deze site, kijkt u best eerst na of de pakketbronnen van uw ''Linux systeem'' van uw computer nog niet de allernieuwste al beschikbaar heeft gesteld. Om te zien welke de huidige versie is, kijkt u op [http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=25770&package_id=109309 stabiele versie van GRAMPS op Sourceforge] en kijk naar het versienummer van het bovenste pakket in de lijst.
+
 
+
Om te kijken wat er specifiek voor uw systeem beschikbaar is:
+
  
 +
Om te kijken wat er specifiek voor uw Linux-systeem beschikbaar is zijn hieronder een aantal methodes gelijst:
 
{|{{prettytable}}
 
{|{{prettytable}}
!Linux Systeem
+
!Linux OS
 
!Opdrachtregel
 
!Opdrachtregel
 
|-
 
|-
 
|<!--Linux Operating System-->Debian gebaseerde systemen<br>(Ubuntu en alle varianten, Mepis,...)
 
|<!--Linux Operating System-->Debian gebaseerde systemen<br>(Ubuntu en alle varianten, Mepis,...)
|<!--Command Line--><code>apt-get install gramps</code>
+
|<!--Command Line--><code>sudo apt-get install gramps</code>
 
|-
 
|-
 
|<!--Linux Operating System-->Gentoo (en Sabayon)
 
|<!--Linux Operating System-->Gentoo (en Sabayon)
|<!--Command Line--><code>emerge gramps </code>
+
|<!--Command Line--><code>sudo emerge gramps </code>
 
|-
 
|-
 
|<!--Linux Operating System-->Mandriva
 
|<!--Linux Operating System-->Mandriva
|<!--Command Line--><code>urpmi gramps</code>
+
|<!--Command Line--><code>sudo urpmi gramps</code>
 
|-
 
|-
 
|<!--Linux Operating System-->Redhat gebaseerde systemen<br>(Fedora, CentOS...)
 
|<!--Linux Operating System-->Redhat gebaseerde systemen<br>(Fedora, CentOS...)
|<!--Command Line--><code>yum install gramps</code>
+
|<!--Command Line--><code>sudo yum install gramps</code>
 
|-
 
|-
 
|<!--Linux Operating System-->OpenSUSE
 
|<!--Linux Operating System-->OpenSUSE
Line 55: Line 61:
 
|}
 
|}
  
===Manueel downloaden en installeren van GRAMPS===
+
===Manueel downloaden en installeren van Gramps===
Indien u niet via de pakketbronnen van uw distributie de laatste versie kunt halen, moet u deze versie op de site zoeken. sommige gebruikers hebben pakketten gemaakt voor verschillende systemen. Indien u uw systeem in de lijst ziet staan, hebt u geluk. Indien dat niet zo is, kunt u best de ontwikkelaarspostlijst om hulp vragen.
+
Indien u niet via de pakketbronnen van uw distributie de laatste versie kunt halen, moet u deze versie op de site zoeken. Sommige gebruikers hebben pakketten gemaakt voor verschillende systemen. Indien u uw systeem in de lijst ziet staan, hebt u geluk. Indien dat niet zo is, kunt u best de postlijst van de ontwikkelaars om hulp vragen.
 +
 
 
====Ubuntu en alle afgeleide versies====
 
====Ubuntu en alle afgeleide versies====
(Kubuntu, Edubuntu, Mepis,...):  De ubuntu pakketten kunnen opgehaald worden op [http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=25770 GRAMPS downloadpagina].
+
(Kubuntu, Edubuntu, Mepis,LinuxMint,...):  De Ubuntu-pakketten kunnen opgehaald worden op de [http://sourceforge.net/projects/gramps/Stable/ Gramps download-pagina]. See [http://sourceforge.net/projects/gramps/files/OldFiles/ OldFiles] for archives.
 +
 
 +
====Debian====
 +
'''Debian''': De laatste versie van Gramps is beschikbaar via ''unstable'' ([http://packages.debian.org/sid/gramps Sid Gramps]) en kan zo via uw pakketbeheerder geïnstalleerd worden. ''Testing'' wordt 10 dagen na ''unstable'' aangepast (uitgenomen als er een stabiele Debian release aankomt). Zie ook [http://packages.debian.org/testing/gramps Gramps testen]. Released versions of Debian (''etch'' and ''lenny'') contain older versions of GRAMPS, see the list of [http://packages.debian.org/search?keywords=gramps versions of GRAMPS in Debian].
  
{|{{prettytable}}
 
!Ubuntu (Versie)
 
!Download
 
|-
 
|<!-- Ubuntu (Version) -->Jaunty Jackalope (9.04)
 
|<!-- Download -->[http://sourceforge.net/project/downloading.php?group_id=25770&filename=gramps_3.1.2-1_Ubuntu904.deb gramps_3.1.2-1_Ubuntu904.deb]
 
|-
 
|<!-- Ubuntu (Version) -->Intrepid Ibex (8.10)
 
|<!-- Download -->[http://downloads.sourceforge.net/gramps/gramps_3.1.1-1_Ubuntu810.deb?modtime=1228530730&big_mirror=0 gramps_3.1.2-1_Ubuntu810.deb]
 
|-
 
|<!-- Ubuntu (Version) -->Hardy (8.04)
 
|<!-- Download -->[http://transact.dl.sourceforge.net/sourceforge/gramps/gramps-3.1.2-1_Ubuntu804.deb gramps-3.1.2-1_Ubuntu804.deb]
 
|-
 
|<!-- Ubuntu (Version) -->Gutsy (7.10)
 
|<!-- Download -->[http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=25770  gramps_3.0.3-1_ubuntu710.deb]
 
|-
 
|<!-- Ubuntu (Version) -->Feisty (7.04)
 
|<!-- Download -->enkel GRAMPS 2.2.10 beschikbaar, download [http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=25770 gramps_2.2.10-1_all.deb]<br>en [http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=25770 gramps-help_2.2.10-1_all.deb] en installeer met uw pakketbeheerder.
 
|-
 
|<!-- Ubuntu (Version) -->Dapper, Edgy<br> en vroegere versies Ubuntu
 
|<!-- Download -->enkel GRAMPS 2.2.8 beschikbaar , download [http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=25770 gramps_2.2.8-1dapper1_all.deb]<br>en [http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=25770 gramps-help_2.2.8-1dapper1_all.deb] en installeer met uw pakketbeheerder.
 
|}
 
  
====Debian====
 
De laatste versie van GRAMPS is beschikbaar via ''unstable'' ([http://packages.debian.org/sid/gramps Sid Gramps]) en kan zo via uw pakketbeheerder geïnstalleerd worden. ''Testing'' wordt 10 dagen na ''unstable'' aangepast (uitgenomen als er een stabiele Debian release aankomt).
 
Zie ook [http://packages.debian.org/testing/gramps Gramps testen]
 
 
====SuSE====
 
====SuSE====
Richard Bos onderhoudt de GRAMPS-uitgaven voor OpenSUSE. De pakketbronnen voor OpenSUSE 11.1 zijn beschikbaar op [http://download.opensuse.org/repositories/Education/openSUSE_11.1/]. Let op dat wanneer dit geschreven werd, is deze pakketbron niet dezelfde dan in de pakketbronnenlijst: dus moet ''Education'' manueel toegevoegd worden aan de ''URL''.  
+
'''SuSE''': Richard Bos onderhoudt de Gramps-versies voor ''OpenSUSE''. De pakketbronnen voor OpenSUSE 11.1 zijn beschikbaar op [http://download.opensuse.org/repositories/Education/openSUSE_11.1/]. Let op dat wanneer dit geschreven werd, deze pakketbron niet dezelfde is dan de pakketbronnenlijst: dus moet ''Education'' manueel toegevoegd worden aan de ''URL''.  
De pakketbron voor 11.0 is [http://download.opensuse.org/].
+
De pakketbron voor 11.0 is [http://download.opensuse.org/repositories/Education/openSUSE_11.0/] en voor 10.3 is [http://download.opensuse.org/repositories/Education/openSUSE_10.3/].
Voor eerdere versies van (10.2) zie ook [http://www.suseforums.net/index.php?s=22f80a050a1e3cffffd590db0813dea9&showtopic=28727&pid=152093&st=0&#entry152093 deze forumdiscussie]. Zie ook [[OpenSUSE_RPM|an other alternative using openSUSE BuildService]].
+
Voor eerdere versies van (10.2) zie ook [http://www.suseforums.net/index.php?s=22f80a050a1e3cffffd590db0813dea9&showtopic=28727&pid=152093&st=0&#entry152093 deze forumdiscussie]. Zie ook [[OpenSUSE_RPM|een ander alternatief met openSUSE BuildService]] in het Engels.
 +
 
 
====Mandriva====
 
====Mandriva====
Nieuwere versies van GRAMPS worden soms omgezet via ''backports''. Om deze ''backports''pakketten te kunnen installeren moet u toelatendat deze backports kunnen geladen worden via de pakketbronbeheerder. Stel zeker dat u de instructies begrijpt van [http://wiki.mandriva.com/en/Docs/Basic_tasks/Installing_and_removing_software#Advanced_use:_Backports_and_candidate_updates deze Mandriva wiki]. Is de allerlaatste versie niet beschikbaar in de ''backports'' pakketbronnen, zoek dan bij de ''contrib'' pakketbronnen.
+
'''Mandriva''': Nieuwere versies van Gramps worden soms omgezet via ''backports''. Om deze ''backports''pakketten te kunnen installeren moet u toelaten dat deze backports kunnen geladen worden via de pakketbronbeheerder. Stel zeker dat u de instructies begrijpt van [http://wiki.mandriva.com/en/Docs/Basic_tasks/Installing_and_removing_software#Advanced_use:_Backports_and_candidate_updates deze Mandriva wiki]. Is de allerlaatste versie niet beschikbaar in de ''backports'' pakketbronnen, zoek dan bij de ''contrib'' pakketbronnen.
  
 
====Fedora====
 
====Fedora====
Voor Fedora Core gaat u naar sourceforge en [http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=25770 Gramps-downloadpagina] en zoek naar een pakket met ''fc'' met het juiste nummer en die eindigt in ''.rpm''. Het andere alternatief is bouwen van de broncode, kijk op [[fedora rpm/nl|het bouwen van een pakket]] via een ''rpm spec'' bestand. Je kan echter ook een binair bestand installeren via ''fedora testing''.
+
'''Fedora''': Voor ''Fedora'' gaat u naar de [http://sourceforge.net/projects/gramps/files/ Gramps-downloadpagina] en zoekt naar een pakket met ''fc'' met het juiste nummer en die eindigt in ''.rpm''. Het andere alternatief is bouwen van de broncode, kijk op [[fedora rpm/nl|het bouwen van een pakket]] via een ''rpm spec'' bestand of een binair bestand installeren via ''fedora testing''.
 +
 
 +
===Slackware===
 +
'''Slackware 13.0''': Gramps 3.2.3 is beschikbaar via [http://www.linuxpackages.net/pkg_details.php?id=13253 LinuxPackages].
  
 
====Andere GNU/Linux distributies====
 
====Andere GNU/Linux distributies====
''Opmerking: Sommige Linux distributies kunnen licht afwijkende download- en installatiemethodes hebben. Gelieve de specifieke installatie-instructies voor uw distributie te raadplegen alvorens GRAMPS te downloaden.''
+
Andere GNU/Linux distributies kunnen licht afwijkende download- en installatiemethodes hebben. Gelieve de specifieke installatie-instructies voor uw distributie te raadplegen alvorens Gramps te downloaden.
  
In alle andere gevallen moet u de broncode [http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=25770 downloaden]. Dat is het bronpakket dat eindigt in '.tar.gz'. Dit moet u dan manueel installeren om GRAMPS op uw computer beschikbaar te stellen. Zie verder voor meer details.
+
In alle andere gevallen moet u de broncode [http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=25770 downloaden]. Dat is het bronpakket dat eindigt in '.tar.gz'. Dit moet u dan manueel installeren om Gramps op uw computer beschikbaar te stellen. Zie verder voor meer details.
  
 
===Gnome en KDE===
 
===Gnome en KDE===
  
U kunt beide gebruiken, maar GRAMPS past iets beter in de GNOME omgeving. Voor KDE zijn er enkele kleine probleempjes ten gevolge van (GTK) problemen die buiten de verantwoordelijkheid van GRAMPS liggen. Controleer de [[KDE page|KDE pagina]] om te weten wat die problemen kunnen zijn.
+
U kunt beide gebruiken, maar Gramps past iets beter in de ''GNOME''-omgeving.
Voor GNOME zijn er enkele problemen met ATK/GAIL die ook niet onder de verantwoordelijkheid van GRAMPS vallen. Controleer daarom de [[Known_issues|gekende problemen]] om te weten welke problemen dat juist kan veroorzaken.
+
  
Ook kunt u misschien eens kijken naar [http://portland.freedesktop.org/wiki/ XdgUtils].
+
Voor ''KDE'' zijn er enkele kleine probleempjes ten gevolge van ''GTK''-problemen die buiten de verantwoordelijkheid van Gramps liggen. Controleer de [[KDE page| Engelstalige KDE pagina]] om te weten wat die problemen kunnen zijn.
  
===GRAMPS op handhelds===
+
Voor ''GNOME'' zijn er enkele problemen met ''ATK/GAIL'' die ook niet onder de verantwoordelijkheid van Gramps vallen. Controleer daarom de [[Known_issues| Engelstalige gekende problemen]] om te weten welke problemen dat juist kan veroorzaken.
GRAMPS werkt perfect op sommige kleine pc's. Gebruikers van een '''Eee''' pc waren succesvol om GRAMPS te gebruiken:
+
* [[Gramps on the Eee|Asus Eee PC]]
+
  
===Live CD===
+
Ook kunt u misschien eens kijken naar [http://portland.freedesktop.org/wiki/ XdgUtils].
Bent u geïnteresseerd in GRAMPS, maar bent u bang om het effectief te installeren, of hebt u niet de mogelijkheid het te installeren (niet uw eigen computer, niet ondersteunde OS, geen internet thuis, ...), dan kunt u onze {{call_lang|Linux Genealogy CD|nl|Linux Genealogie CD }} uitproberen. Deze CD laat u toe met GRAMPS te werken, zonder één bit op uw harde schijf te kopiëren. Verder staat een brede waaier aan OSS-programma's op de CD, allemaal vrij om te gebruiken. U kunt indien, u dit wenst, [http://ubuntu.com Ubuntu 7.04] (een linux distributie) en GRAMPS vanuit de CD op uw computer installeren.  
+
  
Merk op dat voor de Live CD u zeker 256Mb geheugen nodig hebt. Alles werkt ook wat trager, omdat alles vanaf deze cdrom werkt.
+
===Gramps op handhelds===
 +
Gramps werkt perfect op sommige kleine pc's. Gebruikers waren succesvol om Gramps te gebruiken op:
 +
* [[Gramps on the Eee|Asus Eee PC Engelse versie]]
 +
* Zie ook Engelstalige commentaren:[http://gramps-project.org/2011/01/gramps-mobile-interface-part-i/ Gramps Mobile Interface – part I]  & [http://gramps-project.org/2011/01/gramps-mobile-interface-%E2%80%93-part-ii/ part II]
 +
 
 +
===Live cd===
 +
Bent u geïnteresseerd in Gramps, maar bent u bang om het effectief te installeren, of hebt u niet de mogelijkheid het te installeren (geen eigen computer, geen ondersteunde OS, geen internet thuis, laptop van het bedrijf,...), dan kunt u onze [[Linux Genealogy CD/nl|Linux Genealogie cd]] uitproberen. Deze cd laat u toe met Gramps te werken, zonder het programma op uw harde schijf te kopiëren. Verder staat een brede waaier aan andere openbron programma's op de CD, allemaal vrij om te gebruiken. U kunt indien, u dit wenst, [http://www.ubuntulinux.org/ Ubuntu 10.10] en Gramps vanaf de cd op uw computer installeren.
  
 
==Windows, FreeBSD, Mac Os X en Solaris==
 
==Windows, FreeBSD, Mac Os X en Solaris==
 
===Windows===
 
===Windows===
Kijk op de [[download]] pagina voor de ''Windows installer''. Maak zeker dat u alle [[Windows installer#Installation |Windows afhankelijkheden ]] hebt gedownload en geïnstalleerd.  
+
Er zijn minstens drie verschillende methoden om Gramps te installeren en te gebruiken onder ''Windows''. De methode die u kiest hangt af van uw vereisten en hoeveel bijkomend werk u in de installatie wenst te investeren.
*Bijkomende informatie voor Windows gebruikers op pagina [[GRAMPS and Windows]].
+
In volgorde van moeilijkheidsgraad:
 +
* ''Gramps All-in-one installer (AIO)'' - Alhoewel nog in ontwikkeling is dit de eenvoudigste methode zie de Engelstalige [[All In One Gramps Software Bundle for Windows]] voor meer info.
 +
* ''Gramps Portable'' - Laat u toe om Gramps via een draagbare schijf te draaien en kan ook op uw lokale harde schijf worden geïnstalleerd. Zie de Engelstalige [http://portableapps.com/apps/education/gramps_portable PortableApps.com Gramps Portable] pagina voor meer informatie.
 +
* ''Gramps installer (minimal)'' - Stabiel installatiemethode, maar u dient wel alle Gramps-afhankelijkheden zelf te installeren voor u Gramps zelf installeert. Zie hiervoor deze  [[Windows_installer/nl#Installatie|pagina]].
 +
Meer informatie over de verschillende installatiemethoden vindt u op de [[Download/nl|download]]-pagina.
 +
 
 +
*Bijkomende informatie voor ''Windows''-gebruikers op deze Engelstalige pagina: [[Gramps and Windows]].
  
 
===Mac OS X===
 
===Mac OS X===
Voor Mac OS X, hebben zowel het [http://finkproject.org Fink project] als [http://macports.org MacPorts] een installeerbaar pakket voor GRAMPS. [[Mac OS X MacPorts]] geeft informatie over het installeren van GRAMPS met ''MacPorts''. Fink heeft momenteel enkel een zeer oude versie beschikbaar in de [http://pdb.finkproject.org/pdb/package.php/gramps# bestandspaketten]. Detailinstructies over beide systemen worden gegeven in [[Mac_OS_X|Installing from source code on Mac OS X]]
+
Een gebruiksklare toepassing voor ''Max OS X'' is beschikbaar sinds september 2009 voor zowel de ''Intel'' als de ''PPC Apple'' computers. Toch is het steeds aangewezen om zorgvuldig een reservekopie van uw gegevens te maken voor dat u deze toepassing gebruikt. Dit is zeker het geval indien u tevens een opwaardering doet van uw Gramps-versie.
  
Er is momenteel een project bezig, om een '''klik en installeer''' GRAMPS-pakket voor de Mac te maken. Op dit moment moet dit pakket nog gebouwd worden. Dit nieuwe project wordt [[Mac gtk-osx port|hier]] beschreven.  
+
Voor u het programma gebruikt, leest u best de Engelstalige [[Mac OS X:Application package|pagina]].
  
 
===Free/OpenBSD en Solaris===
 
===Free/OpenBSD en Solaris===
 
Zowel voor BSD en Solaris zijn er experimentele installeerinstructies.  
 
Zowel voor BSD en Solaris zijn er experimentele installeerinstructies.  
* Voor FreeBSD gebruikt u de [http://portsmon.freebsd.org/portoverview.py?category=science&portname=gramps /usr/ports/science/gramps] port.
+
* Voor ''FreeBSD'' gebruikt u de [http://portsmon.freebsd.org/portoverview.py?category=science&portname=gramps /usr/ports/science/gramps] port. Bij een fout in de installatie nij ''FreeBSD 8.0'', leest u best het Engelstalige [http://www.gramps-project.org/bugs/view.php?id=3228 ticket 3228].
* Voor openBSD gebruikt u de [http://openports.se/misc/gramps grampsport]
+
* Voor ''OpenBSD'' gebruikt u deze [http://openports.se/misc/gramps gramps port]
 
+
* Installatie op ''BSD'' is hetzelfde als op Linux met uitzonderingen van een paar kleinigheden, zoals gereedschappen die een iets andere naam kunnen hebben. Zie hiervoor de Engelstalige [[BSD Platforms|BSD pagina]] voor meer gegevens.
Indien er toch iets mis gaat in FreeBSD 8.0, lees dan zeker [http://www.gramps-project.org/bugs/view.php?id=3228 ticket 3228]
+
* Gramps is met succes geïnstalleerd vanuit de broncode op zowel ''Solaris 10 (SPARC)'' en '' OpenSolaris X86 (2008.05)''. Zie ook de Engelstalige [[Solaris Platforms|Solaris pagina]] voor verdere details.
  
==Installatie via de broncode==
+
==Gramps installeren met de broncode==
 
===Algemene vereisten===
 
===Algemene vereisten===
  
GRAMPS 3.1.x  vereist python 2.5 of een hogere versie, pygtk2 2.12 of hoger, glade-bibliotheken en librsvg2.
+
Gramps-{{version}} heeft python 2.6 of hoger, pygtk 2.16 of hoger en librsvg2 nodig
  
====Linux pakketvereisten====
+
==== Linux pakketvereisten ====
 
{|{{Prettytable}}
 
{|{{Prettytable}}
 
|-
 
|-
|Debian/Ubuntu
+
!Debian     /Ubuntu  
|Fedora/redhat
+
!Fedora     /Redhat
|Opmerkingen
+
!Comment
 
|-
 
|-
|Python
+
|python
|Python
+
|python
|Vereist (heeft version 2.5 of hoger nodig)
+
|Verplicht (versie 2.6 of hoger)
 
|-
 
|-
|PyGtk2
+
|python-gtk2
|PyGtk2
+
|pygtk2
|Vereist (heeft versie 2.12 of hoger nodig)
+
|Verplicht (versie 2.16 of hoger)
 
|-
 
|-
|xdg-utils
+
|[http://docs.python.org/library/bsddb.html BSDDB]
|xdg-utils
+
|[http://docs.python.org/library/bsddb.html BSDDB]
|Vereist (Gramps-3.1.x of hoger nodig)
+
|Huidige 'backend'
|-
+
|rcs
+
|rcs
+
|Aanbevolen voor normaal gebruik
+
 
|-
 
|-
 
|librsvg2-common
 
|librsvg2-common
 
|librsvg2
 
|librsvg2
|Vereist om compileren
+
|Bouwvereiste
 
|-
 
|-
|python-gnome2-extras
+
|libglib2.0-dev
|
+
|glib2-devel
|Aanbevolen voor normaal gebruik (spellingscontrole)
+
|Bouwvereiste
 
|-
 
|-
|python-enchant
 
 
|
 
|
|Aanbevolen voor normaal gebruik (spellingscontrole)
+
|librsvg2-devel
|-
+
|Bouwvereiste
|
+
|gnome-common
+
|Vereist om te compileren
+
 
|-
 
|-
 
|intltool
 
|intltool
 
|intltool
 
|intltool
|Vereist om te compileren
+
|Bouwvereiste
 
|-
 
|-
 
|
 
|
|gnome-doc-utils
+
|gcc make gettext
|Vereist om te compileren
+
|Bouwvereiste
 
|-
 
|-
|libglib2.0-dev
 
 
|
 
|
|nodig om te compileren
 
 
|-
 
|-
|python-glade2
+
|xdg-utils
|
+
|xdg-utils
|nodig
+
|Vereist voor Gramps-3.1.x of hoger
 
|-
 
|-
|
+
|rcs
|librsvg2-devel
+
|rcs
|nodig om te compileren
+
|Voorgesteld voor gebruik
 +
|-
 +
|python-gtkspell
 +
|gnome-python2-gtkspell
 +
|Voorgesteld voor gebruik (spellingscontrole).  Zit in het pakket ''python-gnome2-extras'' in oudere Debian-distributies.
 +
|-
 +
| python-webkit python-gtkmozembed
 +
| WebKitgtk pywebkitgtk
 +
| Nodig voor het HTML scherm
 +
|-
 +
| python-pygoocanvas
 +
| goocanvas pygoocanvas
 +
| Nodig voor [[Graph View]]
 +
|-
 +
| graphviz
 +
| graphviz graphviz-python
 +
| Nodig voor sommige verslagen en schermen
 
|-
 
|-
 
|
 
|
|gcc, make, gettext
+
| Django
|nodig om te compileren
+
| Nodig voor http://gramps-connect.org [[Gramps-Connect: Introduction|Gramps-Connect]]
 
|-
 
|-
 +
| python-pyexiv2
 +
| pyexiv2
 +
| Nodig voor Metadata Viewer en Exif Metadata gramplets
 +
|-
 +
| libosmgpsmap-dev python-osmgpsmap
 +
| osm-gps-map
 +
| Nodig voor het geografisch scherm
 +
|-
 +
| gtk2-engines-pixbuf
 +
|
 +
| Lost problemen met 'Unable to locate theme engine in module_path: "pixmap"' op
 
|}
 
|}
  
====De broncode verkrijgen====
+
Onder Redhat/Fedora kunt u alle bovenstaande vereisten installeren met:
  
 +
<pre>
 +
sudo yum install python pygtk2 xdg-utils rcs gnome-python2-gtkspell librsvg2 \
 +
  librsvg2-devel intltool gnome-doc-utils gcc automake autoconf autogen \
 +
gettext WebKitgtk pywebkitgtk goocanvas pygoocanvas graphviz graphviz-python \ Django pyexiv2 inkscape ImageMagick
 +
</pre>
  
Er zijn twee manieren om de broncode te verkrijgen: een stabiele versie ''downloaden'' of de broncode ophalen via '''SVN'''
+
====Broncode ophalen====
  
Dit is dan ook het juiste moment om de [http://gramps.svn.sourceforge.net/viewvc/gramps/trunk/INSTALL?view=markup INSTALL] en de [http://gramps.svn.sourceforge.net/viewvc/gramps/trunk/README?view=markup README] bestanden te lezen die bij de broncode horen. Ze bevatten de meest recente informatie.
+
Er zijn twee manieren om de broncode op te halen: een stabiele bronverse downloaden of een 'checkout' van de broncode via ''SVN''. Lees best eerst de [http://gramps.svn.sourceforge.net/viewvc/gramps/trunk/INSTALL?view=markup INSTALL] en [http://gramps.svn.sourceforge.net/viewvc/gramps/trunk/README?view=markup README] bestanden die bij de broncode horen. Deze bestanden bevatten de meest recente informatie. Hier volgt meer informatie over beide manieren:
  
Meer gegevens over de twee manieren:
+
'''1. De stabiele versie'''
  
'''1. Download een stabiele versie'''
+
* De meest recente stabiele Gramps-versie kunt u downloaden via [http://sourceforge.net/projects/gramps/files/ SourceForge bestanden]. bijvoorbeeld: Gramps-{{version}}.tar.gz. Pak dit bestand uit in een map:
 
+
* De laatste stabiele versie van GRAMPS kan verkregen worden van op de [http://sourceforge.net/projects/gramps GRAMPS SourceForge pagina]. Op dit moment is dat gramps-3.1.3.tar.gz. Unzip dit bestand in een map :
+
 
<code>
 
<code>
 
   tar xzvf gramps-zzz.tar.gz
 
   tar xzvf gramps-zzz.tar.gz
</code> ga dan naar deze map die aangemaakt werd:
+
</code> ga naar deze map:<code>
<code>
+
 
   cd gramps-zzz
 
   cd gramps-zzz
 
</code>
 
</code>
* Indien u geïnteresseerd bent in het testen van de laatste ontwikkelingsversie van GRAMPS, dan kunt u deze verkregen via SVN, zie hiervoor de engelstalige pagina [[Brief introduction to SVN|Introductie tot SVN ]]. Vermits deze pagina tot het ontwikkelingsportaal behoort, wordt deze niet vertaald. De SVN versie van GRAMPS is potentieel erg gevaarlijk voor uw normaal gegevensbestand, en is hoe dan ook '''niet''' extensief getest. Deze versie kan zonder waarschuwingen vastlopen wat kan leiden tot totaal verlies van de gegevens waarmee u werkt. Gelieve dus met voorzichtigheid te behandelen. Gebruik deze versie enkel voor testdoeleinden.
+
* Indien u echt de allerlaatste ontwikkelingsversie wilt testen, kunt u deze versie via ''SVN'' bekomen. Zie hiervoor de Engelstalige beschrijving [[Brief introduction to SVN#Unstable_development:_.22trunk.22|Brief introduction to SVN]]. Deze versies zijn mogelijk zeer gevaarlijk voor uw gegevens omdat deze versies niet uitgebreid getest geweest zijn - zeker de "trunk" versie. Deze versie bevat mogelijkheden die nog maar gedeeltelijk werken. Deze versies 'crashen' geregeld een kunnen uitgebreid gegevensverlies veroorzaken. Gebruik deze versie dus met zeer grote voorzichtigheid en gebruik ze enkel op een kopie van uw gegevens!
'''2. Download via SVN'''
+
  
U verkrijgt de ''branch''-versie (dezelfde als de hier boven genoemde versie) of de superlaatste ontwikkelingsversie via SVN door het volgende te doen:
+
'''2. Via SVN downloaden'''
  
svn co https://gramps.svn.sourceforge.net/svnroot/gramps gramps
+
U kunt een stabiele versie (zoals hierboven beschreven) of de laatste ontwikkelingsversie via ''SVN'' bekomen:
of  
+
svn co https://gramps.svn.sourceforge.net/svnroot/gramps/tags/gramps-3.1.3 gramps
+
  
om de laatste stabiele ontwikkelingsversie op te halen zie ook [[running a development version of Gramps| hoe een ontwikkelingsversie van Gramps draaien]].
+
svn co https://svn.code.sf.net/p/gramps/code/tags/gramps-3.4.2/ gramps
  
====GRAMPS opwaarderen====
+
voor de laatste ontwikkelingen kijkt u op de Engelstalige [[Getting started with GRAMPS Trunk|ontwikkelingsversie]].
  
Indien u reeds een oudere versie van de broncode hebt geïnstalleerd op uw systeem, moet u een beslissing nemen wat u met deze oudere versie wilt doen, voor u een nieuwere versie ophaalt. Wenst u deze oudere versie te behouden, moet u zeker eerst het INSTALL-bestand lezen om de juiste ''--prefix''-optie te gebruiken. Deze optie bepaalt waar de nieuwere versie wordt geïnstalleerd.
+
====Gramps opwaarderen====
  
Wenst u echter een gewone vervanging te doen, maak dan zeker dan de oudere versie eerst verwijderd wordt. Installeer niet bovenop de oudere versie. De reden hiervoor is dat in de nieuwe versies van GRAMPS het best kan dat sommige functies in een andere vorm worden geprogrammeerd. Door de oudere versie niet te verwijderen kan het zijn dat de functies die aangepast werden, niet goed werken. Indien u de broncode installeerde via bovenstaande methode kan u dus best:
+
Indien u reeds een oudere Gramps-broncode hebt geïnstalleerd, dient u te beslissen wat u juist wilt doen voor u een recentere versie installeert. Wenst u de oudere versie te behouden, lees dan zeker eerst de instructies van het ''INSTALL''-bestand. Hierin staat beschreven wat u dient te doen met de --prefix optie. Dit is nodig om de bestanden op de juiste plaats te installeren.
<code>
+
  make uninstall
+
</code>
+
  
doen als ''root'' '''maar wel in de map waar u de oude versie installeerde'''. Gebruik de pakketbeheerder van uw distributie indien u de oudere versie via deze weg als een pakket installeerde.
+
Kiest u echter om de oudere versie te vervangen, maak dan zeker dat u de oudere versie eerst verwijderd. '''Dus niet de nieuwere versie bovenop de oudere versie installeren.'''
  
'''Opmerking: u dient uw oude GRAMPS-versie te gebruiken om eerst via export een reservekopie naar GRAMPS XML te maken voor u de oude versie verwijderd.'''
+
Bij de nieuwe versies kan het gebeuren dat sommige programma-mogelijkheden anders geschreven worden. Indien u dus de nieuwe versie over de oude versie schrijft, kan het gebeuren dat de oude code gebruikt wordt in plaats van de nieuwe versie met onverwachte gevolgen. Indien u de broncode installeert kunt u best de oude code verwijderen met<code>
 +
  make uninstall</code>
 +
 
 +
als 'root' '''op de plaats waar u de oude versie installeerde'''. Gebruik uw installatiemanager indien uw oudere versie via een pakket werd geïnstalleerd.
 +
 
 +
'''Let op: u dient uw oude Gramps-versie te gebruiken om een reservekopie naar Gramps XML te maken voor u de oude versie verwijderd.'''
  
 
===Linux===
 
===Linux===
  
GRAMPS voorziet in een 'script' dat gebruikt kan worden om de broncode voor te bereiden op het bouwproces. Dit 'script' roept automatisch het standaard configuratiescript op:<code>
+
Gramps levert een script dat u kunt gebruiken om de code te bouwen. Dit script roept automatisch de standaardroutine op:<code>
  ./autogen.sh als normale gebruiker</code>
+
  ./autogen.sh </code> # als normale gebruiker
  
Dit script zal eventuele ontbrekende componenten rapporteren. Installeer deze noodzakelijke componenten eerst (zie ook het INSTALL-bestand). Software bouwen vanuit de broncode vereist normaal dat de ontwikkelingsversies (-dev pakketten) van de vereiste bibliotheken geïnstalleerd zijn. U kunt overwegen om een 'prefix'-pad met het autogen.sh script mee te geven, zie het INSTALL-bestand voor instructies. De normale installatie zal gebeuren onder het pad '''usr/local'''.
+
Dit script zal tevens alle ontbrekende vereisten aanwijzen.
  
Eenmaal autogen.sh succesvol beëindigd is, kunt u de gebruikelijke<code>
+
Installeer deze vereisten eerst. (kijk ook in het ''INSTALL''-bestand). Voor het bouwen van de code is het ook meestal vereist dat de ontwikkelingsversies van de noodzakelijke bibliotheken geïnstalleerd zijn. U kunt overwegen om een prefix-pad met autogen.sh op te geven. Kijk in het ''INSTALL''-bestand voor verdere instructies. De standaard is /usr/local.
make (als normale gebruiker)</code>
+
en vervolgens <code>
+
  make install (als superuser)</code>
+
methode uitvoeren.
+
  
===BSD===
+
Eens autogen.sh succesvol liep, kunt u de typische routine draaien. <code>
 +
  make </code> # as regular user
  
Installatie op BSD is even gemakkelijk als op Linux, op enkele kleine wijzigingen na zoals hulpprogramma's die andere namen hebben. Zie de [[BSD page|BSD pagina (en)]] voor details.
+
en vervolgens<code>
 +
  make install </code> # als root
  
===Mac OS X===
+
Lokale installatie zonder root-rechten is mogelijk. Instructies zijn beschikbaar in het ''INSTALL''-bestand. Belangrijk is hier <code>--prefix=</code> en een <code>--with-mime-dir=</code> argument voor <code>autogen.sh</code> op te geven.
  
Sommige gebruikers hebben met success GRAMPS geïnstalleerd op  Mac OS X. Zie de [[Mac OS X]] (en) pagina voor details.
+
==== Zie ook ====
 +
* $GRAMPSHOME voor het instellen van [[Gramps_3.4_Wiki_Manual_-_Command_Line/nl#Omgevingsvariabelen|omgeveingsvariabelen]].
 +
* $GRAMPSI18N voor het instellen van de taal. Kijk op de Engelstalige pagina [[Translating_Gramps#.24GRAMPSI18N_.28for_your_locale.29|$GRAMPSI18N (for your locale)]].
 +
* Installatie-alternatieven: kijk op deze Engelstalige pagina: [[Installation_alternatives|alternatieven]].
 +
* Hoe Gramps vertalen: Engelstalige [[Translating_Gramps#Installing_your_translation|vertaaladviezen]].
 +
* Hoe Gramps in een [[Howto:_Change_the_language_of_reports/nl#Hoe een locale taalinstelling installeren|andere taal]] draaien.
  
===Windows===
+
===Mac OS X:bouwen via de broncode===
  
Tengevolge van de afhankelijkheden van GRAMPS, is het moeilijk om GRAMPS op Windows te installeren via de broncode. Gelukkig hebben sommige gebruikers een installatieprogramma gemaakt die al deze details verbergt. Zie de [[Windows installer/nl|windowsinstallatiepagina]] voor details. Gebruik de installer op je eigen risico! De ontwikkelaars van GRAMPS voorzien ruimte voor dit op deze installatiepagina maar zijn er '''niet''' verantwoordelijk voor!
+
Er zijn verschillende methoden om Gramps vanaf de broncode te bouwen op een MAc OS X. Op deze Engelstalige pagina wordt een [[Mac OS X:Build from source|overzicht]] gegeven.
  
===Solaris===
+
[[Mac OS X:Build from source:MacPorts|Macports]] en [[Mac OS X:Build from source:fink|fink]]-versies van Gramps zijn door sommigen gebruikt.
  
Eerder versies van GRAMPS werkten op Solaris. Geen recente gevallen zijn ons gekend evenwel. Indien je erin geslaagd ben succesvol GRAMPS te installeren op Solaris, gelieve dan de [[Solaris page|Solaris pagina]] aan te passen.
+
De laatste versie van ''MacPorts'' op Gramps is '''{{version_MacPort}}'''. De laatste officiële onstabiele ''fink''-versie is '''3.0.4''' voor ''Mac OS X 10.5'' op zowel ''PPC'' en ''Intel''. Momenteel is er geen officiële stabiele ''fink''-versie van Gramps. (stand feb. 2012)
  
 +
Engelstalige bouwinstructies voor een binary versie (''Mac OX X Application''-pakket) worden hier gegeven: [[Mac OS X:Build from source:Application package]]. Een Engelstalige discussie over vroegere pogingen vindt u hier [[Mac OS X:Build from source:gtk-osx]] met foutverslag [[Mac OS X:Build from source:gtk-osx:bugs]]
  
 +
Een oudere bouwmogelijkheid wordt op deze Engelstalige pagina gegeven: [[Mac OS X:Build from source:Native OS X| native OS X]].
  
[[Category:Nl:Documentatie|Installatie]][[Category:Developers/Installation]][[Category:Developers/Packaging]]
+
[[Category:Nl:Documentatie|Installatie]]

Revision as of 05:38, 24 March 2013


Laatste uitgegeven versie

De laatste versie is Gramps 4.2.5. Misschien is deze versie nog niet beschikbaar voor installatie op uw platform. Kijk ook op deze download-pagina.

GRAMPS opwaarderen

Gnome-important.png
Waarschuwing

Wanneer u Gramps opwaardeert vanuit een vorige versie, is het aangewezen eerst het volgende te doen.

Wanneer u Gramps opwaardeert vanuit een vorige versie, is het aangewezen eerst het volgende doen:

 1. Gebruik uw oude Gramps-versie om uw familiestamboom te exporteren of door een reservekopie te maken naar het Gramps-XML bestandsformaat (u vindt deze optie onder 'Reservekopie aanmaken...' in het menu 'Familiestambomen' bij recente Gramps-versies of u gebruikt 'Exporteren...' in het zelfde menu vink de privaat-opties in de exportdialoog uit)
 2. Deïnstalleer uw oude Gramps-versie
 3. Installeer de nieuwe versie met onderstaande instructies
 4. Open uw bestaande familiestamboom.
 1. Normaaal gezien zal dit moeten lukken en uw gegevens zullen opgewaardeerd worden. Indien succesv kunt u best de reservekopie die u nam, op een veilige plaats bewaren.
 2. Is deze opwaardeeroperatie niet gelukt of kunt u het bestand niet openen, doe dan het volgende:
 1. Maak een nieuwe familiestamboom aan
 2. Importeer uw oude Gramps XML gegevens in deze familiestamboom

Extra software waar Gramps voordeel uit kan halen

Gramps heeft deze programma's niet echt nodig, maar als u ze beschikbaar heeft zal dat uw productiviteit zeker verhogen.

 • Spellingscontrole: Installatie van gnome-python2-extras en python-enchant maakt de gtkspell- en de enchant-module beschikbaar. Hiermee is een spellingscontrole mogelijk in opmerkingen die u in Gramps aanmaakt.
 • Graphviz, Inkscape: Gramps kan mooie genealogische stambomen maken (relatiegrafieken). Deze worden gegenereerd met het Graphviz-pakket, dewelke een schema (dot) aanmaakt, alsook programma's om de gemaakte grafieken te editeren (dotty, beschikbaar via een opdrachtregel). Dit heeft u als onderzoeker meer mogelijkheden om te bepalen hoe uw stamboom eruit zal zien (maar let op voor de leercurve). Een alternatief is om een grafisch verslag te maken en uw stamboom om te vormen tot een svg-bestand. Dit bestand kunt u dan openen/aanpassen/verbeteren via bv Inkscape.
 • ttf-freefont: Een set van vrije, hoge-kwaliteit TrueType-lettertypen dat de UCS-tekenset beslaat. Deze lettertypen werken goed voor het normale afdrukken en 'graphviz'-afdrukken.
 • XdgUtils is een verzameling van hulpmiddelen die u via een terminalvenster kan invoeren. Ongeveer de helft van de hulpmiddelen helpt bij het installatie van een desktop omgeving en de andere helft werkt aan de integratie van een toepassing wanneer de desktop omgeving draait. Zelfs wanneer de desktopcomponenten van uw toepassing beperkt zijn tot enkel een installeerder, configuratie of beheerder kan Xdg-utils u toch op een eenvoudige manier een aantal integratieproblemen oplossen.
 • pyexiv2 is een module die het mogelijk maakt om metagegevens die zich in beeldbestanden bevinden, te lezen en te bewerken. Deze module wordt gebruikt voor het scherm dat deze metagegevens toont en in de 'metagegevens'-gramplets.
 • osmgpsmap is een bibliotheek die een GPS-functionaliteit biedt. Dit wordt gebruikt in het geografisch scherm.

Andere pakketten die ook nuttig kunnen zijn:

 • desktop-file-utils: wanneer u rechtsklikt op een mediabestand, geeft dit hulpprogramma een lijst van programma's waarmee u dit mediabestand kunt openen.

Linux

Automatisch downloaden en installeren van Gramps

Voor u Gramps downloadt van deze site, kijkt u best eerst na of de pakketbronnen van het Linux systeem van uw computer de huidige Gramps-4.2.5 beschikbaar heeft. Tevens kunt u kijken naar de stabiele versie van Gramps op Sourceforge. Hier kijkt u naar het versienummer van het bovenste pakket in de lijst.

Om te kijken wat er specifiek voor uw Linux-systeem beschikbaar is zijn hieronder een aantal methodes gelijst:

Linux OS Opdrachtregel
Debian gebaseerde systemen
(Ubuntu en alle varianten, Mepis,...)
sudo apt-get install gramps
Gentoo (en Sabayon) sudo emerge gramps
Mandriva sudo urpmi gramps
Redhat gebaseerde systemen
(Fedora, CentOS...)
sudo yum install gramps
OpenSUSE sudo zypper install gramps

Manueel downloaden en installeren van Gramps

Indien u niet via de pakketbronnen van uw distributie de laatste versie kunt halen, moet u deze versie op de site zoeken. Sommige gebruikers hebben pakketten gemaakt voor verschillende systemen. Indien u uw systeem in de lijst ziet staan, hebt u geluk. Indien dat niet zo is, kunt u best de postlijst van de ontwikkelaars om hulp vragen.

Ubuntu en alle afgeleide versies

(Kubuntu, Edubuntu, Mepis,LinuxMint,...): De Ubuntu-pakketten kunnen opgehaald worden op de Gramps download-pagina. See OldFiles for archives.

Debian

Debian: De laatste versie van Gramps is beschikbaar via unstable (Sid Gramps) en kan zo via uw pakketbeheerder geïnstalleerd worden. Testing wordt 10 dagen na unstable aangepast (uitgenomen als er een stabiele Debian release aankomt). Zie ook Gramps testen. Released versions of Debian (etch and lenny) contain older versions of GRAMPS, see the list of versions of GRAMPS in Debian.


SuSE

SuSE: Richard Bos onderhoudt de Gramps-versies voor OpenSUSE. De pakketbronnen voor OpenSUSE 11.1 zijn beschikbaar op [1]. Let op dat wanneer dit geschreven werd, deze pakketbron niet dezelfde is dan de pakketbronnenlijst: dus moet Education manueel toegevoegd worden aan de URL. De pakketbron voor 11.0 is [2] en voor 10.3 is [3]. Voor eerdere versies van (10.2) zie ook deze forumdiscussie. Zie ook een ander alternatief met openSUSE BuildService in het Engels.

Mandriva

Mandriva: Nieuwere versies van Gramps worden soms omgezet via backports. Om deze backportspakketten te kunnen installeren moet u toelaten dat deze backports kunnen geladen worden via de pakketbronbeheerder. Stel zeker dat u de instructies begrijpt van deze Mandriva wiki. Is de allerlaatste versie niet beschikbaar in de backports pakketbronnen, zoek dan bij de contrib pakketbronnen.

Fedora

Fedora: Voor Fedora gaat u naar de Gramps-downloadpagina en zoekt naar een pakket met fc met het juiste nummer en die eindigt in .rpm. Het andere alternatief is bouwen van de broncode, kijk op het bouwen van een pakket via een rpm spec bestand of een binair bestand installeren via fedora testing.

Slackware

Slackware 13.0: Gramps 3.2.3 is beschikbaar via LinuxPackages.

Andere GNU/Linux distributies

Andere GNU/Linux distributies kunnen licht afwijkende download- en installatiemethodes hebben. Gelieve de specifieke installatie-instructies voor uw distributie te raadplegen alvorens Gramps te downloaden.

In alle andere gevallen moet u de broncode downloaden. Dat is het bronpakket dat eindigt in '.tar.gz'. Dit moet u dan manueel installeren om Gramps op uw computer beschikbaar te stellen. Zie verder voor meer details.

Gnome en KDE

U kunt beide gebruiken, maar Gramps past iets beter in de GNOME-omgeving.

Voor KDE zijn er enkele kleine probleempjes ten gevolge van GTK-problemen die buiten de verantwoordelijkheid van Gramps liggen. Controleer de Engelstalige KDE pagina om te weten wat die problemen kunnen zijn.

Voor GNOME zijn er enkele problemen met ATK/GAIL die ook niet onder de verantwoordelijkheid van Gramps vallen. Controleer daarom de Engelstalige gekende problemen om te weten welke problemen dat juist kan veroorzaken.

Ook kunt u misschien eens kijken naar XdgUtils.

Gramps op handhelds

Gramps werkt perfect op sommige kleine pc's. Gebruikers waren succesvol om Gramps te gebruiken op:

Live cd

Bent u geïnteresseerd in Gramps, maar bent u bang om het effectief te installeren, of hebt u niet de mogelijkheid het te installeren (geen eigen computer, geen ondersteunde OS, geen internet thuis, laptop van het bedrijf,...), dan kunt u onze Linux Genealogie cd uitproberen. Deze cd laat u toe met Gramps te werken, zonder het programma op uw harde schijf te kopiëren. Verder staat een brede waaier aan andere openbron programma's op de CD, allemaal vrij om te gebruiken. U kunt indien, u dit wenst, Ubuntu 10.10 en Gramps vanaf de cd op uw computer installeren.

Windows, FreeBSD, Mac Os X en Solaris

Windows

Er zijn minstens drie verschillende methoden om Gramps te installeren en te gebruiken onder Windows. De methode die u kiest hangt af van uw vereisten en hoeveel bijkomend werk u in de installatie wenst te investeren. In volgorde van moeilijkheidsgraad:

 • Gramps All-in-one installer (AIO) - Alhoewel nog in ontwikkeling is dit de eenvoudigste methode zie de Engelstalige All In One Gramps Software Bundle for Windows voor meer info.
 • Gramps Portable - Laat u toe om Gramps via een draagbare schijf te draaien en kan ook op uw lokale harde schijf worden geïnstalleerd. Zie de Engelstalige PortableApps.com Gramps Portable pagina voor meer informatie.
 • Gramps installer (minimal) - Stabiel installatiemethode, maar u dient wel alle Gramps-afhankelijkheden zelf te installeren voor u Gramps zelf installeert. Zie hiervoor deze pagina.

Meer informatie over de verschillende installatiemethoden vindt u op de download-pagina.

 • Bijkomende informatie voor Windows-gebruikers op deze Engelstalige pagina: Gramps and Windows.

Mac OS X

Een gebruiksklare toepassing voor Max OS X is beschikbaar sinds september 2009 voor zowel de Intel als de PPC Apple computers. Toch is het steeds aangewezen om zorgvuldig een reservekopie van uw gegevens te maken voor dat u deze toepassing gebruikt. Dit is zeker het geval indien u tevens een opwaardering doet van uw Gramps-versie.

Voor u het programma gebruikt, leest u best de Engelstalige pagina.

Free/OpenBSD en Solaris

Zowel voor BSD en Solaris zijn er experimentele installeerinstructies.

 • Voor FreeBSD gebruikt u de /usr/ports/science/gramps port. Bij een fout in de installatie nij FreeBSD 8.0, leest u best het Engelstalige ticket 3228.
 • Voor OpenBSD gebruikt u deze gramps port
 • Installatie op BSD is hetzelfde als op Linux met uitzonderingen van een paar kleinigheden, zoals gereedschappen die een iets andere naam kunnen hebben. Zie hiervoor de Engelstalige BSD pagina voor meer gegevens.
 • Gramps is met succes geïnstalleerd vanuit de broncode op zowel Solaris 10 (SPARC) en OpenSolaris X86 (2008.05). Zie ook de Engelstalige Solaris pagina voor verdere details.

Gramps installeren met de broncode

Algemene vereisten

Gramps-4.2.5 heeft python 2.6 of hoger, pygtk 2.16 of hoger en librsvg2 nodig

Linux pakketvereisten

Debian /Ubuntu Fedora /Redhat Comment
python python Verplicht (versie 2.6 of hoger)
python-gtk2 pygtk2 Verplicht (versie 2.16 of hoger)
BSDDB BSDDB Huidige 'backend'
librsvg2-common librsvg2 Bouwvereiste
libglib2.0-dev glib2-devel Bouwvereiste
librsvg2-devel Bouwvereiste
intltool intltool Bouwvereiste
gcc make gettext Bouwvereiste
xdg-utils xdg-utils Vereist voor Gramps-3.1.x of hoger
rcs rcs Voorgesteld voor gebruik
python-gtkspell gnome-python2-gtkspell Voorgesteld voor gebruik (spellingscontrole). Zit in het pakket python-gnome2-extras in oudere Debian-distributies.
python-webkit python-gtkmozembed WebKitgtk pywebkitgtk Nodig voor het HTML scherm
python-pygoocanvas goocanvas pygoocanvas Nodig voor Graph View
graphviz graphviz graphviz-python Nodig voor sommige verslagen en schermen
Django Nodig voor http://gramps-connect.org Gramps-Connect
python-pyexiv2 pyexiv2 Nodig voor Metadata Viewer en Exif Metadata gramplets
libosmgpsmap-dev python-osmgpsmap osm-gps-map Nodig voor het geografisch scherm
gtk2-engines-pixbuf Lost problemen met 'Unable to locate theme engine in module_path: "pixmap"' op

Onder Redhat/Fedora kunt u alle bovenstaande vereisten installeren met:

sudo yum install python pygtk2 xdg-utils rcs gnome-python2-gtkspell librsvg2 \
 librsvg2-devel intltool gnome-doc-utils gcc automake autoconf autogen \
gettext WebKitgtk pywebkitgtk goocanvas pygoocanvas graphviz graphviz-python \ Django pyexiv2 inkscape ImageMagick

Broncode ophalen

Er zijn twee manieren om de broncode op te halen: een stabiele bronverse downloaden of een 'checkout' van de broncode via SVN. Lees best eerst de INSTALL en README bestanden die bij de broncode horen. Deze bestanden bevatten de meest recente informatie. Hier volgt meer informatie over beide manieren:

1. De stabiele versie

 • De meest recente stabiele Gramps-versie kunt u downloaden via SourceForge bestanden. bijvoorbeeld: Gramps-4.2.5.tar.gz. Pak dit bestand uit in een map:

 tar xzvf gramps-zzz.tar.gz

ga naar deze map:

 cd gramps-zzz

 • Indien u echt de allerlaatste ontwikkelingsversie wilt testen, kunt u deze versie via SVN bekomen. Zie hiervoor de Engelstalige beschrijving Brief introduction to SVN. Deze versies zijn mogelijk zeer gevaarlijk voor uw gegevens omdat deze versies niet uitgebreid getest geweest zijn - zeker de "trunk" versie. Deze versie bevat mogelijkheden die nog maar gedeeltelijk werken. Deze versies 'crashen' geregeld een kunnen uitgebreid gegevensverlies veroorzaken. Gebruik deze versie dus met zeer grote voorzichtigheid en gebruik ze enkel op een kopie van uw gegevens!

2. Via SVN downloaden

U kunt een stabiele versie (zoals hierboven beschreven) of de laatste ontwikkelingsversie via SVN bekomen:

svn co https://svn.code.sf.net/p/gramps/code/tags/gramps-3.4.2/ gramps

voor de laatste ontwikkelingen kijkt u op de Engelstalige ontwikkelingsversie.

Gramps opwaarderen

Indien u reeds een oudere Gramps-broncode hebt geïnstalleerd, dient u te beslissen wat u juist wilt doen voor u een recentere versie installeert. Wenst u de oudere versie te behouden, lees dan zeker eerst de instructies van het INSTALL-bestand. Hierin staat beschreven wat u dient te doen met de --prefix optie. Dit is nodig om de bestanden op de juiste plaats te installeren.

Kiest u echter om de oudere versie te vervangen, maak dan zeker dat u de oudere versie eerst verwijderd. Dus niet de nieuwere versie bovenop de oudere versie installeren.

Bij de nieuwe versies kan het gebeuren dat sommige programma-mogelijkheden anders geschreven worden. Indien u dus de nieuwe versie over de oude versie schrijft, kan het gebeuren dat de oude code gebruikt wordt in plaats van de nieuwe versie met onverwachte gevolgen. Indien u de broncode installeert kunt u best de oude code verwijderen met

 make uninstall

als 'root' op de plaats waar u de oude versie installeerde. Gebruik uw installatiemanager indien uw oudere versie via een pakket werd geïnstalleerd.

Let op: u dient uw oude Gramps-versie te gebruiken om een reservekopie naar Gramps XML te maken voor u de oude versie verwijderd.

Linux

Gramps levert een script dat u kunt gebruiken om de code te bouwen. Dit script roept automatisch de standaardroutine op:

 ./autogen.sh  # als normale gebruiker

Dit script zal tevens alle ontbrekende vereisten aanwijzen.

Installeer deze vereisten eerst. (kijk ook in het INSTALL-bestand). Voor het bouwen van de code is het ook meestal vereist dat de ontwikkelingsversies van de noodzakelijke bibliotheken geïnstalleerd zijn. U kunt overwegen om een prefix-pad met autogen.sh op te geven. Kijk in het INSTALL-bestand voor verdere instructies. De standaard is /usr/local.

Eens autogen.sh succesvol liep, kunt u de typische routine draaien.

 make # as regular user

en vervolgens

 make install # als root

Lokale installatie zonder root-rechten is mogelijk. Instructies zijn beschikbaar in het INSTALL-bestand. Belangrijk is hier --prefix= en een --with-mime-dir= argument voor autogen.sh op te geven.

Zie ook

Mac OS X:bouwen via de broncode

Er zijn verschillende methoden om Gramps vanaf de broncode te bouwen op een MAc OS X. Op deze Engelstalige pagina wordt een overzicht gegeven.

Macports en fink-versies van Gramps zijn door sommigen gebruikt.

De laatste versie van MacPorts op Gramps is 4.2.0. De laatste officiële onstabiele fink-versie is 3.0.4 voor Mac OS X 10.5 op zowel PPC en Intel. Momenteel is er geen officiële stabiele fink-versie van Gramps. (stand feb. 2012)

Engelstalige bouwinstructies voor een binary versie (Mac OX X Application-pakket) worden hier gegeven: Mac OS X:Build from source:Application package. Een Engelstalige discussie over vroegere pogingen vindt u hier Mac OS X:Build from source:gtk-osx met foutverslag Mac OS X:Build from source:gtk-osx:bugs

Een oudere bouwmogelijkheid wordt op deze Engelstalige pagina gegeven: native OS X.