Nl:Gramps 5.1 Wiki Handleiding - Uitbreidingenbeheerder

From Gramps
Revision as of 01:26, 6 August 2017 by Sam888 (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
Vorige Index Volgende




De uitbreidingsbeheerder is beschikbaar via het menu Hulp->Uitbreidingenbeheerder. Vele van de mogelijkheden van de uitbreidingenbeheerder zijn bedoeld voor de ontwikkelaars en de dialogen die hieronder beschreven worden zijn diegene zoals gezien door de ontwikkelaars. De mogelijkheden voor de gewone gebruiker zijn een beetje verschillend en dat wordt ook hieronder beschreven.

Gramps weet of het in 'gebruikers'-modus of 'ontwikkelings'-modus draait door deoptimise-vlag:

python -O gramps.py

Zie ook Engelstalige fouten vinden.

Gramps bestaat uit een kern en vele uitbreidingen. Wanneer Gramps opgestart wordt, wordt de kern geladen en slechts een beperkt aantal uitbreidingen. Dit versnelt de opstarttijd en de geheugenvereisten. Vervolgens worden vele uitbreidingen automatisch door Gramps geladen wanneer deze nodig zijn. Daarom zijn vele gebruikers zich niet bewust van ht bestaan van uitbreidingen of het vertraagde opstarten van de uitbreidingen.

De uitbreidingsbeheerder laat u toe om het laden van de uitbreidingen door Gramps te controleren.

Uitbreidingstypes

Er zijn twee hoofdcategorieën van uitbreidingen in Gramps: 'gebruikers'-uitbreidingen en 'systeem'-uitbreidingen. De 'gebruikers'-uitbreidingen zijn deze die u gebruikt en controleert om een andere functionaliteit te verkrijgen. Gramps zelf gebruikt de 'systeem'-uitbreidingen.

De volgende types van de gebruikers-uitbreidingen zijn beschikbaar:

  1. gramps-scherm: dit zijn de schermen die in het hoofdvenster van Gramps te zien zijn
  2. gramplets: kleine programma's die u kunt plaatsen in een 'Gramplet'-scherm en losmaken en als apart venster gebruiken
  3. verslag: tekst- en grafiekverslagen die Gramps kan aanmaken
  4. snelverslag: kleine verslagen zijn beschikbaar in een menu in de lijstschermen of via de snelverslag-gramplet
  5. hulpmiddel: die kunt u starten via het Hulpmiddelen
  6. documenten aanmaken: backends waarvoor Gramps verslagen kan aanmaken (pdf, odf, ascii tekst, ...)
  7. exporteerder: exportformaten waarin u uw gegevens kunt exporteren via Familiestambomen->Exporteren
  8. importeerder: importformaten vanwaar u uw gegevens in Gramps kunt importeren Familiestambomen->Importeren
  9. kaartsysteem: doelen die gebruikt kunnen worden om in het locatiescherm naar een internetkaartaanbieder te gaan ('Ga naar'-knop in de gereedschapsbalk)
  10. zijbalk

De volgende types van de systeem-uitbreidingen zijn beschikbaar:

  1. uitbreidingsbib: bibliotheken die aanwezig zijn om bijkomende functionaliteit te geven
  2. relaties: bereken van verwantschappen voor verschillende talen

Er zijn vele uitbreidingen in Gramps. Maar iedereen kan zelf een uitbreiding schrijven en die met anderen delen. We moedigen iedereen aan gebruikers als ontwikkelaars om hun creaties met andere Gramps-gebruikers te delen.

Registratie en opladen

Uitbreidingen worden ofwel lokaal opgeslagen op de computer en zijn dan bekend bij Gramps. Deze uitbreidingen worden als geregistreerd gekenmerkt, ofwel zijn ze beschikbaar op een andere computer en kent Gramps enkel de naam van de uitbreiding.

Wanneer Gramps wordt opgestart, wordt de informatie van de lokale uitbreidingen automatisch worden geregistreerd. De uitbreidingenbeheerder kan gebruikt worden om de andere uitbreidingen op te halen zodat deze ook geregistreerd worden.

Geregistreerde (dus lokale) uitbreidingen worden in de volgende situaties door Gramps 'geladen':

  1. ze worden automatisch bij het opstarten geladen: Sommige uitbreidingen worden bij het opstarten geladen (bijvoorbeeld alle zichtbare schermen), sommige uitbreidingen kunnen vlag hebben die opladen bij een opstart verplicht maakt
  2. ze worden automatisch geladen omdat de gebruiker op een scherm klikt of een verslag opvraagt
  3. ze worden door de gebruiker expliciet gevraagd via de uitbreidingenbeheerder
  4. niet-lokale uitbreidingen worden ook geladen volgens de instellingen hieronder beschreven.

Zichtbaar/Niet-zichtbaar

De uitbreidingenbeheerder kan gebruikt worden om de uitbreidingen zichtbaar of niet-zichtbaar te maken. Sommige menu's zullen niet-zichtbare uitbreidingen niet tonen, zodat deze dan ook niet geselecteerd kunnen worden. Wanneer bijvoorbeeld een gramplet niet-zichtbaar is, zal deze gramplet dan ook niet verschijnen in de lijst van beschikbare gramplets wanneer u rechtsklikt op de schermachtergrond. Maar er zijn uitbreidingen (zoals het relatiescherm of andere Gramps-schermen) waar het al dan niet zichtbaar maken geen effect heeft en zelfs niet toegelaten is.

Acties

Er zijn twee tabs aanwezig: Geladen uitbreidingen en Geregistreerde uitbreidingen.

Geregistreerde uitbreidingen

Fig. 9.1 geregistreerde uitbreidingen

Hier ziet u een lijst van alle door Gramps gevonden uitbreidingen. Dit zijn zowel de uitbreidingen die een deel zijn van Gramps en de uitbreidingen die gevonden werden in de Gramps-thuismap de gramps40/plugins-map. Het uitbreidingstype wordt in de eerste kolom vermeld.

Een uitbreiding kan zichtbaar of niet-zichtbaar gemaakt worden. Dit is enkel nuttig voor de gebruikers-uitbreidingen.


Geladen uitbreidingen

Fig. 9.2 geladen uitbreidingen

Hier ziet u een lijst van alle uitbreidingen die Gramps probeerde te laden. In een normale situatie worden alle schermen (zoals het personenscherm) en ook alle verslagen/hulpmiddelen die u gebruikte automatisch geladen.

Fig. 9.3 info over de uitbreiding

Door op de Info te klikken ziet u in een scherm meer info over de uitbreiding.

Is er een probleem bij het laden opgetreden dan wordt hier de status getoond. Dubbelklikken op een rij toont een dialoogscherm met een meer gedetailleerde foutbeschrijving. U kunt dit gebruiken om de auteur van de uitbreiding te contacteren op de Gramps-'bug list'.

U kunt later een uitbreiding die niet meer wenst te gebruiken, niet zichtbaar maken.


Vorige Index Volgende


Gnome-important.png Opmerking over speciale auteursrechten: Alle aanpassingen aan deze pagina vallen onder twee verschillende auteursrechtlicenties:

Deze licenties geven het Gramps-project de maximale vrijheid om het wikihandboek als vrije inhoud voor toekomstige Gramps versies te gebruiken. Indien u niet akkoord gaat met deze dubbele licentie, pas dan de inhoud van deze pagina niet aan. U mag slechts middels externe links (gebruik: [http://www.gramps-project.org/...]) naar andere wikipagina's verwijzen die enkel onder de GFDL licentie vallen, en niet via interne links.
Gebruik daarnaast enkel de bekende conventies.