Nl:Gramps 4.1 Wiki Handleiding - Waarschijnlijk in leven

From Gramps
Revision as of 09:42, 12 June 2012 by Erikdr (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
Gnome-important.png Opmerking over speciale auteursrechten: Alle aanpassingen aan deze pagina vallen onder twee verschillende auteursrechtlicenties:

Deze licenties geven het Gramps-project de maximale vrijheid om het wikihandboek als vrije inhoud voor toekomstige Gramps versies te gebruiken. Indien u niet akkoord gaat met deze dubbele licentie, pas dan de inhoud van deze pagina niet aan. U mag slechts middels externe links (gebruik: [http://www.gramps-project.org/...]) naar andere wikipagina's verwijzen die enkel onder de GFDL licentie vallen, en niet via interne links.
Gebruik daarnaast enkel de bekende conventies.


Vorige Index Volgende



Waarschijnlijk in leven

Het feit dat personen in uw Gramps-gegevensbestand al of niet nog in leven zijn is belangrijk wanneer u uw gegevens wenst te delen met anderen maar de details van die nog in leven zijn wenst te beschermen. Daarom beschikt Gramps over een aantal hulpgereedschappen die u kunnen helpen om te bepalen wie nog in leven is. Deze pagina geeft hierover meer informatie.

Hoe weet Gramps of iemand nog in leven is?

Een eenvoudige manier om te kunnen bepalen of iemand nog leeft of niet is te kijken of er een overlijdensgebeurtenis is of een gebeurtenis die daarmee verbonden is (zoals een begrafenis). Maar waarschijnlijk zijn er vele personen in uw gegevensbestand die zulke gebeurtenissen niet hebben omdat u geen informatie over hun dood bezit. Wanneer u echter zeker weet dat iemand overleden is, is het goed om toch een overlijdensgebeurtenis aan te maken. U kunt steeds terug gaan en bruikbare details (zoals datum en locatie) toevoegen wanneer u over deze informatie beschikt.

Gebeurtenissen toevoegen voor overleden personen zelf indien deze geen exacte details bevatten, is meestal nuttig. Gramps kan echter zelf gebeurtenissen met datumschattingen (of niet) voor u toevoegen.

De gebruiker verplichten om manueel een overlijdensgebeurtenis voor elke persoon die als mogelijk overleden kan beschouwd worden, is echter een pijnlijke zaak. De gebruiker wordt dan verplicht om gegevens in te voeren voor zeer veel personen.

Denkt u eraan dat als een persoon nog vermoedelijk nog in leven is, de persoonlijke details niet mogen gedeeld worden als deze gegevens geëxporteerd worden. Gramps beschikt daarvoor over een functie die kan berekenen of iemand waarschijnlijk nog in leven is gebaseerd op hun gebeurtenisdatums of hun relaties met personen die gebeurtenisdatums hebben. Deze functie kan veel computertijd in beslag nemen, maar bespaart u zeer veel werk.

Deze functie kan controleren of een persoon nog in leven is op een bepaalde datum of gedurende een tijdsperiode. Dit wordt gebruikt in de Leeftijd op datum gramplet. Het systeem zal een schatting maken van de geboorte- en overlijdensgebeurtenis en controleert dan of een datum daar tussen ligt.

Er is echter een speciale situatie: indien u zoekt naar die personen die waarschijnlijk vandaag nog in leven zijn en die personen hebben een overlijdensgebeurtenis, dan worden die personen altijd als overleden beschouwd (zelfs indien deze gebeurtenis geen datum heeft). Daarom bekomt u andere resultaten indien u bijvoorbeeld zou kijken wie er gisteren (of vorig jaar) waarschijnlijk nog in leven was vergeleken met diegenen die vandaag nog in leven worden beschouwd.

De reden hiervoor is dat indien er een overlijdensgebeurtenis is, u zeker weet dat de persoon overleden is maar u de datum niet kent. Gaat u nu kijken of een persoon nog leefde in het verleden (gisteren en daarvoor) dan kunt u niet met zekerheid zeggen of ze toen overleden waren zonder juiste overlijdensdatum.

Het algoritme dat Gramps gebruikt om te bepalen of iemand nog in leven is, is gebaseerd op jaarschattingen van gemiddelde levensverwachtingen en andere details. U kunt deze schattingen aanpassen via Menu -> Bewerken -> Voorkeuren... -> Datums.

Wenst u de details te bekijken waarom Gramps denkt dat een persoon dood of levend is, kunt u gebruik maken van een hulpgereedschap. Dit gereedschap toont de schatting van de geboorte- en overlijdensdatums en de relaties met andere personen die een gebeurtenis hebben waarop deze schattingen zijn gebaseerd.

Waarschijnlijk in leven proxy

Het eerste hulpgereedschap is de "Waarschijnlijk in leven" proxy. Dit gereedschap wordt automatisch gebruikt telkens u uw gegevens exporteert naar een formaat dat de mogelijkheid ondersteunt om gegevens van nog in leven zijnde personen te beperken. Deze proxy verpakt het gegevensbestand in een laag. Deze laag voorkomt dat gevoelige details, zoals hun voornaam en hun gebeurtenissen, van nog in leven zijnde personen bereikbaar zijn.

'Leeftijd op datum'-gramplet

Zie 'Leeftijd op datum'-gramplet. Opmerking: hier kunnen tijdsbereiken gebruikt worden.

Kalender-gramplet

Zie kalender-gramplet.

Waarschijnlijk in leven filter

Opmerking: de datum van vandaag wordt op een speciale manier behandeld voor gebeurtenissen zonder datum. Stel er is een persoon met een overlijdensgebeurtenis zonder datum. Dan weten we dat die persoon overleden is vanaf vandaag en steeds in de toekomst. Maar voor de functies waarvan u kan controleren of een persoon al of niet in leven was in het verleden kunnen we niet zeggen of die persoon al of niet overleden was op die datum. Dus indien u een overlijdensgebeurtenis hebt zonder datum en u controleert of die persoon gisteren nog leefde zal Gramps niet de levend/overleden status kunnen bepalen.

Hulpmiddel bereken geschatte datums

Opmerking: uitbreiding voor het berekenen van geschatte datums.

{{languages|Gramps_4.1_Wiki_Manual_-_Probably_Alive}

Vorige Index Volgende