Difference between revisions of "Nl:Gramps 4.0 Wiki Handleiding - Wat is nieuw?"

From Gramps
Jump to: navigation, search
(Aanpasschermen)
 
Line 12: Line 12:
  
 
Voor u overstapt op de nieuwe versie, dient u zeker te zijn dat uw gegevens van uw familiestamboom veilig zijn. Dit is de aangewezen methode:
 
Voor u overstapt op de nieuwe versie, dient u zeker te zijn dat uw gegevens van uw familiestamboom veilig zijn. Dit is de aangewezen methode:
# Gramps 3.3 starten
+
# Gramps 3.4 starten
 
# Uw familiestamboom openen
 
# Uw familiestamboom openen
# De familiestamboom naar het ''gramps xml'' formaat of het ''gramps xml pakket'' formaat exporteren. Het laatste formaat bevat naast de gegevens ook uw foto's en andere mediabestanden die verband houden met uw familiestamboom. Via het menu kunt u uw stamboom exporteren {{man menu|Familiestambomen->Reservekopie aanmaken...}}.
+
# De familiestamboom naar het ''gramps xml''-formaat of het ''gramps xml pakket''-formaat exporteren. Het laatste formaat bevat naast de gegevens ook uw foto's en andere mediabestanden die verband houden met uw familiestamboom. Via het menu kunt u uw stamboom exporteren {{man menu|Familiestambomen->Reservekopie aanmaken...}}.
 
# De familiestamboom kunt u nu sluiten en eventueel deze stappen herhalen voor uw andere familiestambomen
 
# De familiestamboom kunt u nu sluiten en eventueel deze stappen herhalen voor uw andere familiestambomen
 
# De resulterende bestanden op een veilige plaats bewaren
 
# De resulterende bestanden op een veilige plaats bewaren
Line 20: Line 20:
 
Voor meer informatie zie ook hoe u een [[Gramps_4.0_Wiki_Manual_-_Manage_Family_Trees/nl#Een reservekopie van een familiestamboom maken|reservekopie]] kan maken.  
 
Voor meer informatie zie ook hoe u een [[Gramps_4.0_Wiki_Manual_-_Manage_Family_Trees/nl#Een reservekopie van een familiestamboom maken|reservekopie]] kan maken.  
  
Nadat u zeker bent dat uw gegevens veilig zijn, kunt u nu Gramps 4.0 installeren. U gebruikt hiervoor best het installatieproces van uw distributie. Het is ook aangewezen om Gramps 3.3 te verwijderen voor u Gramps 4.0 installeert of Gramps 4.0 op een andere locatie te installeren.
+
Nadat u zeker bent dat uw gegevens veilig zijn, kunt u nu Gramps 4.0 installeren. U gebruikt hiervoor best het installatieproces van uw distributie. Het is ook aangewezen om Gramps 3.4 te verwijderen voor u Gramps 4.0 installeert of Gramps 4.0 op een andere locatie te installeren.
 
Nadat u Gramps 4.0 geïnstalleerd hebt, kunt u uw oude familiestamboom onmiddellijk openen en verder werken. Zijn er toch problemen ontstaan (na bijvoorbeeld een volledige systeemopwaardering), dan kunt u uw reservekopie gebruiken om uw familiestamboom te herstellen.  
 
Nadat u Gramps 4.0 geïnstalleerd hebt, kunt u uw oude familiestamboom onmiddellijk openen en verder werken. Zijn er toch problemen ontstaan (na bijvoorbeeld een volledige systeemopwaardering), dan kunt u uw reservekopie gebruiken om uw familiestamboom te herstellen.  
  
'''Waarschuwing''': wanneer u uw familiestamboom in een nieuwer ''operating system'' opent, is er een grote kans dat u het gegevensbestand niet meer kunt openen in een oudere versie van het ''operating system'' (dat bijvoorbeeld op dezelfde computer is geïnstalleerd). Ook hier is het ''gramps xml'' formaat het aangewezen formaat om zeker te stellen dat uw gegevens op verschillende computers kunnen gebruikt worden. Er zijn wel degelijk hulpmiddelen om een beschadigde gegevensbestand te herstellen, maar die hulpmiddelen zijn meer voor de experten bedoeld. U kunt het gebruik van deze middelen vermijden door een reservekopie te maken voor u een ''upgrade'' van uw OS of Gramps uitvoert.
+
{{man warn|Waarschuwing| Wanneer u uw familiestamboom in een nieuwer ''operating system'' opent, is er een grote kans dat u het gegevensbestand niet meer kunt openen in een oudere versie van het ''operating system'' (dat bijvoorbeeld op dezelfde computer is geïnstalleerd). Ook hier is het ''gramps xml'' formaat het aangewezen formaat om zeker te stellen dat uw gegevens op verschillende computers kunnen gebruikt worden. Er zijn wel degelijk hulpmiddelen om een beschadigde gegevensbestand te herstellen, maar die hulpmiddelen zijn meer voor de experten bedoeld. U kunt het gebruik van deze middelen vermijden door een reservekopie te maken voor u een ''upgrade'' van uw OS of Gramps uitvoert.}}
  
 
= Zichtbare veranderingen aan de kern =
 
= Zichtbare veranderingen aan de kern =
  
Veranderingen die zichtbaar zijn na opwaarderen: interface, gegevens enz. .
+
Veranderingen die zichtbaar zijn na opwaarderen: interface, gegevens.
  
== Citaten (voorheen bronverwijzingen) ==
+
== Nieuw uiterlijk ==
  
Dit zijn de belangrijkste veranderingen:
+
Gramps gebruikt nu ''GTK 3'' om de interface aan te maken. Daarom is het belangrijk dat u een ''GTK''-thema gebruikt dat ''GTK 3'' ondersteund. U kunt een thema instellen met de ... . Wanneer Gramps er erg lelijk uit ziet is dit waarschijnlijk te wijten aan een verouderd ''GTK''-thema. U kunt dan best eens een nieuw thema uitproberen om opnieuw van een prachtige Gramps-ervaring te kunnen genieten.
* Citaten kunnen nu gedeeld worden
 
* Aan citaten kunnen media-objecten verbonden worden
 
  
U kunt Gramps op dezelfde manier gebruiken als de versie 3.3 indien u de nieuwe mogelijkheden niet wenst te gebruiken:
+
= Veranderingen aan de uitbreidingen =
* Het bronnenscherm lijkt op het oude scherm (maar er is een driehoek bijgeplaatst voor bronnen die citaten bevatten),
 
* De knoppen om de [[Gramps_4.0_Wiki_Manual_-_Entering_and_Editing_Data:_Detailed_-_part_2/nl#Gebeurtenisinformatie aanpassen|gebeurtenisinformatie aan te passen]] zijn dezelfde als vroeger,
 
* De selectiemethode om een bestaande bron toe te voegen lijkt dezelfde (maar er is een toevoeging van driehoeken die u kunt aanklikken om een bestaand citaat toe te voegen),
 
* Het nieuwe aanpasscherm voor 'Citaten' lijkt bijna op (en werkt ook zoals) het oude aanpasscherm voor de 'bronverwijzingen',
 
  
Het is enkel in geval dat de gebruiker expliciet citaten wenst te delen tussen objecten, dat de gebruiker zich bewust moet zijn van de veranderingen. De verandering tenslotte is oo bedoeld om een volledige compatibiliteit te hebben met 'GEDCOM'.
+
Alle veranderingen die te maken hebben met de uitbreidingen: import/export, gramplets, schermen, verslagen en hulpmiddelen.
  
Zie ook de Engelstalige uitleg van het waarom van de nieuwe mogelijkheden[[GEPS_023:_Storing_data_from_large_sources]].
+
== NarrativeWeb ==
  
Indien u een bestaand Gramps-gegevensbestand hebt dat u naar versie 4.0 hebt opgewaardeerd zal Gramps u na het opwaarderingsproces vragen of u citaten die hetzelfde zijn en verwijzen naar dezelfde bron, wenst samen te voegen. Tenzij u expliciet een verschillende informatie (bijvoorbeeld verschillende opmerkingen) hebt genoteerd voor een zelfde oude bronverwijzing, kunt u best het hulpmiddel {{man menu|Hulpmiddelen->Familiestamboom verwerken->Citaten samenvoegen...}} gebruiken.
+
''NarrativeWeb'' onderging een enorme herstructurering. Deze aanpassingen komen waarschijnlijk ook in de volgende punt opwaardering van Gramps 3.4. Deze aanpassing zal ''NarrativWeb'' veel stabieler maken.
 
 
Wanneer u start met Gramps en u wenst een citaat te delen, klikt u op de knop {{man button|Een bestaand citaat of bron toevoegen}} en in de dialoog {{man label|Kies Bron of Citaat}} selecteert u de desbetreffende bron en dan het citaat. Door te klikken op {{man button|OK}} komt u terug in het aanpasscherm van de {{man label|Citaten}}. Maar waarschijnlijk kunt gewoon op {{man button|OK}} klikken omdat het citaat als de bron worden gedeeld.
 
 
 
== Aanpasschermen ==
 
 
 
* Het aanpasscherm voor de citaten is zeer weinig veranderd tegenover het vorige aanpasscherm van de bronverwijzingen:
 
 
 
[[File:SourceRef-to-CitationEditor.png|700px|center|thumb|Fig. 1.          ]]
 
 
 
De grootste verandering is dat het citaat ook een galerij met beelden kan hebben en ook invoervelden en verwijzingen. Dit komt omdat een citaat nu ook een afzonderlijk primair object is.
 
 
 
* Verbeteringen aan de mogelijkheid om beelden te selecteren.
 
 
 
* Nieuwe standaard voor optie familieverwantschap (Voorkeuren)
 
 
 
* Toegevoegde sneltoetsen voor knoppen zonder label. Zie ook [[Toegankelijkheid]].
 
 
 
== Gedcom import ==
 
 
 
'''GEDCOM import fout/waarschuwingsverslag'''. bug tracker: [http://www.gramps-project.org/bugs/view.php?id=5599] - levert een verslag met de GEDCOM fouten en waarschuwingen na een import. Dit is waardevolle informatie voor de gebruiker om na te kijken welke gegevens niet werden geïmporteerd.
 
 
 
[[File:GEDCOM-import-report.png|500px|thumb|center|Fig. 2. Importverslag]]
 
 
 
Het verslag geeft details van de lijnen die ofwel werden genegeerd of niet verstaan konden worden. De inhoud van de lijn (of meerder opeenvolgende lijnen) wordt ook getoond. Soms kan het zijn dat de inhoud niet overeenkomt met de input van het GEDCOM-bestand. De reden is dat de lijn door een bepaald proces wordt gereconstrueerd.
 
 
 
Om meer van het input-bestand te kunnen verwerken, zijn verbeteringen voorzien. Sommige gegevens worden in Gramps-elementen omgezet ook al zijn deze niet altijd exact als de GEDCOM-elementen. Maar omdat het GEDCOM-formaat en het Gramps-formaat toch niet hetzelfde zijn, zullen er steeds gegevenselementen niet geïmporteerd kunnen worden.
 
 
 
Verdere details vindt u in [[Gramps_4.0_Wiki_Manual_-_Manage_Family_Trees/nl#GEDCOM_import|Gedcom import]].
 
 
 
= Plugin-veranderingen =
 
 
 
Alles over de uitbreidingen: import/export, gramplets, schermen, verslagen en hulpmiddelen.
 
 
 
== Import/Export ==
 
 
 
* Ondersteuning citaten voor bestandsformaten
 
 
 
* Verbeteringen voor de ondersteuning van het GEDCOM-bestandsformaat
 
 
 
== Verslagen ==
 
 
 
* bestandsformaat voor de uitvoer
 
 
 
Verbeteringen : RTF, ODF, LaTeX, cairo (PDF, Afdrukken...)
 
 
 
* ondersteuning van beelddelen voor tekstverslagen
 
 
 
* Ondersteuning van citaten (NarrativeWeb verslag enz. )
 
 
 
* Papieropties
 
 
 
Verbeterde regels voor papierwaarden, oriëntatie en bestandsformaat (opties door de gebruiker bepaald)
 
 
 
=== Boekverslag ===
 
 
 
* Verbeteringen
 
 
 
* Alfabetische index en inhoudstafel voor het boekverslag
 
 
 
=== Detailverslagen ===
 
 
 
* Verbeteringen en wegwerken van fouten, meer consistentie wat betreft het berekenen van leeftijden...
 
 
 
=== NarrativeWeb ===
 
 
 
* Media-galerij, miniaturen
 
 
 
* hyperlink menu voor schermlezers en braille-schrijvers
 
  
 
== Schermen ==
 
== Schermen ==
 +
=== Waaiergrafiek ===
  
Het bronnenscherm is uitgebreid met een nieuw boomstructuurscherm (Fig. 3.) dat ook de citaten toont die verbonden zijn met de bron. De oude vlakke structuur is ook nog beschikbaar (Fig. 4.)
+
In de categorie 'Grafieken' zult u twee nieuwe standaard grafieken zien: een waaiergrafiek en een afstammelingenwaaier. Deze twee grafieken geven u een goed overzicht van uw familiestamboom. De grafieken tonen de voornaamste ouders van elk individu. De andere grafiek toont alle kinderen, hun families enzoverder, zodat de volledige afstammelingenboom getekend wordt.  
 
 
[[Image:Sources-citationtreeview.png|left|450px|thumb|Fig. 3. Sources (Citation Tree) view]]
 
[[Image:Sources-sourceview.png|right|450px|thumb|Fig. 4. Sources view]]
 
{{-}}
 
 
 
Er is tevens een nieuw citatenscherm (Fig 1.5).
 
 
 
[[Image:Citations-citationlistview.png|center|450px|thumb|Fig. 5. Citatenscherm]]
 
{{-}}
 
  
 +
Deze waaiergrafieken zijn zeer krachtig. U kunt teven de {{man button|Instellingen...}} knop in de gereedschapsbalk gebruiken om een aantal zaken uit te proberen:
  
* Aanpassingen van de grootte van het hoofdscherm, de navigatiebalk en de zijbalk en de onderste balk.
+
* gekleurde filters via de filterzijbalk
 +
* graduele kleuring om u meer informatie te verschaffen
 +
* mogelijkheid om de grafiek af te drukken (pdf, printer) via de gereedschapsbalk
  
 
== Hulpmiddelen ==
 
== Hulpmiddelen ==
  
* Een nieuw hulpmiddel om citaten samen te voegen.
+
Geen veranderingen
 
 
* Herziening van sommige hulpmiddelen van {{man menu|Familiestamboom herstellen}}
 
  
= Niet zichtbare veranderingen =
+
= Onder de motorkap =
  
Technische zaken (gui/gen).
+
Technische informatie
  
== Toegankelijkheid ==
+
== Python 3 ondersteuning ==
  
* Betere ATK-ondersteuning
+
Gramps ondersteunt zowel ''Python 2.7+'' als ''Python 3.2+'' vanaf versie 4.0. Aangewezen is om waar mogelijk ''python 3.2'' te gebruiken. Om deze ondersteuning mogelijk te maken kan het zijn dat sommige programma-onderdelen trager draaien op versie 2.x.
  
* Verbeterde gelijkvormigheid voor de aanpasschermen: [[Accessibility]].
+
== Herschikking van de code ==
  
== Uibreidingen beheren ==
+
Gramps heeft de programmaherschikking beëindigd. Nu is de programmastructuur veel begrijpelijker.
  
* Verbeteringen
+
== Installatie op Python gebaseerd ==
  
== Command Line Interface ==
+
Gramps gebruikt voor de installatie geen ''autotools'' meer; de installatie wordt afgehandeld met ''Python''.
  
* Argumenten/vlaggen
+
python setup.py build
 +
python setup.py install
  
Verbeteringen, gelijkvormigheid en bijkomende vertalingen
+
Zie ook de bestanden ''INSTALL'' en ''README'' voor verdere details. Dit betekent dat eens u Gramps hebt geïnstalleerd, dat u het programma via een standaard ''Python''-module kunt gebruiken. Bijvoorbeeld:
  
== Gramps XML bestandsformaat en gegevensbestand ==
+
from gramps.gen.lib.date import Date
  
* Ondersteuning voor citaten
+
zo kunt u de berekeningen voor de datums in Gramps gebruiken.
* Gramps XML is nu idempotent[http://nl.wikipedia.org/wiki/Idempotentie].
 
Door het exporteren wordt de volgorde van de gegevens niet meer gewijzigd. Dat maakt het eenvoudiger om verschillen tussen versies/revisies te kunnen beoordelen.
 
  
== Gebruikersklassen ==
+
== Opdrachtregel ==
  
Verslagen en hulpmiddelen hebben nu ''gebruikers''-klassen.
+
/
Met behulp van deze klassen is het mogelijk om op een abstracte manier met de gebruiker te interageren. Deze klassen moeten door elke gebruiker ingevuld worden voor een gepaste interactie (bijvoorbeeld GTK-dialogen, promt voor cli...).
 
  
 
= Meer informatie =
 
= Meer informatie =
  
Bijkomende Engelstalige info.
+
Meer Engelstalige info vindt u hier:
  
 
== Roadmap ==
 
== Roadmap ==
  
* [[Roadmap]]: [http://www.gramps-project.org/bugs/roadmap_page.php?version_id=28 3.3.2], [http://www.gramps-project.org/bugs/roadmap_page.php?version_id=30 4.0.0], [http://www.gramps-project.org/bugs/roadmap_page.php?version_id=25 trunk]
+
* [[Roadmap]]: [http://www.gramps-project.org/bugs/roadmap_page.php?version_id=34 4.0.0], [http://www.gramps-project.org/bugs/roadmap_page.php?version_id=25 trunk]
  
 
== Changelog ==
 
== Changelog ==
  
* [http://www.gramps-project.org/bugs/changelog_page.php?version_id=30 4.0.0], [http://www.gramps-project.org/bugs/changelog_page.php?version_id=25 trunk]  
+
* [http://www.gramps-project.org/bugs/roadmap_page.php?version_id=34 roadmap 4.0.0], [http://www.gramps-project.org/bugs/changelog_page.php?version_id=34 changelog]
 +
 
 +
{{man index/nl|Gramps 4.0 Wiki Manual - Preface/nl|Gramps 4.0 Wiki Manual - Getting Started/nl|4.0}}
  
 
{{languages|Gramps 4.0 Wiki Manual - What's new?}}
 
{{languages|Gramps 4.0 Wiki Manual - What's new?}}
 
{{man index/nl|Gramps 4.0 Wiki Manual - Preface/nl|Gramps 4.0 Wiki Manual - Getting Started/nl|4.0}}
 
  
 
[[Category:Nl:Documentatie|Wat is er nieuw in 4.0?]]
 
[[Category:Nl:Documentatie|Wat is er nieuw in 4.0?]]

Revision as of 10:19, 29 December 2012

Gnome-important.png Opmerking over speciale auteursrechten: Alle aanpassingen aan deze pagina vallen onder twee verschillende auteursrechtlicenties:

Deze licenties geven het Gramps-project de maximale vrijheid om het wikihandboek als vrije inhoud voor toekomstige Gramps versies te gebruiken. Indien u niet akkoord gaat met deze dubbele licentie, pas dan de inhoud van deze pagina niet aan. U mag slechts middels externe links (gebruik: [http://www.gramps-project.org/...]) naar andere wikipagina's verwijzen die enkel onder de GFDL licentie vallen, en niet via interne links.
Gebruik daarnaast enkel de bekende conventies.


Vorige Index Volgende


Dit deel geeft een overzicht van de veranderingen van de vorige Gramps-versie. Deze veranderingen worden in meer detail uitgelegd in het handboek. De gebruikers van de vorige Gramps-versie wordt aangeraden om dit deel door te nemen. Zo bent u zeker om uw voordeel te halen met de nieuwe aanpassingen.

Voor u naar de nieuwe versie overstapt

Gnome-important.png
Waarschuwing

Het enkel aanmaken van een archiefbestand om uw gegevens veilig te stellen, is misschien niet de beste optie. In het onwaarschijnlijke geval dat Gramps 4.0 toch uw gegevensbestand zou beschadigen, zou ook het archiefbestand kunnen beschadigd worden. Een export zoals verder uitgelegd is een veiliger optie.

Voor u overstapt op de nieuwe versie, dient u zeker te zijn dat uw gegevens van uw familiestamboom veilig zijn. Dit is de aangewezen methode:

  1. Gramps 3.4 starten
  2. Uw familiestamboom openen
  3. De familiestamboom naar het gramps xml-formaat of het gramps xml pakket-formaat exporteren. Het laatste formaat bevat naast de gegevens ook uw foto's en andere mediabestanden die verband houden met uw familiestamboom. Via het menu kunt u uw stamboom exporteren Familiestambomen->Reservekopie aanmaken....
  4. De familiestamboom kunt u nu sluiten en eventueel deze stappen herhalen voor uw andere familiestambomen
  5. De resulterende bestanden op een veilige plaats bewaren

Voor meer informatie zie ook hoe u een reservekopie kan maken.

Nadat u zeker bent dat uw gegevens veilig zijn, kunt u nu Gramps 4.0 installeren. U gebruikt hiervoor best het installatieproces van uw distributie. Het is ook aangewezen om Gramps 3.4 te verwijderen voor u Gramps 4.0 installeert of Gramps 4.0 op een andere locatie te installeren. Nadat u Gramps 4.0 geïnstalleerd hebt, kunt u uw oude familiestamboom onmiddellijk openen en verder werken. Zijn er toch problemen ontstaan (na bijvoorbeeld een volledige systeemopwaardering), dan kunt u uw reservekopie gebruiken om uw familiestamboom te herstellen.

Gnome-important.png
Waarschuwing

Wanneer u uw familiestamboom in een nieuwer operating system opent, is er een grote kans dat u het gegevensbestand niet meer kunt openen in een oudere versie van het operating system (dat bijvoorbeeld op dezelfde computer is geïnstalleerd). Ook hier is het gramps xml formaat het aangewezen formaat om zeker te stellen dat uw gegevens op verschillende computers kunnen gebruikt worden. Er zijn wel degelijk hulpmiddelen om een beschadigde gegevensbestand te herstellen, maar die hulpmiddelen zijn meer voor de experten bedoeld. U kunt het gebruik van deze middelen vermijden door een reservekopie te maken voor u een upgrade van uw OS of Gramps uitvoert.

Zichtbare veranderingen aan de kern

Veranderingen die zichtbaar zijn na opwaarderen: interface, gegevens.

Nieuw uiterlijk

Gramps gebruikt nu GTK 3 om de interface aan te maken. Daarom is het belangrijk dat u een GTK-thema gebruikt dat GTK 3 ondersteund. U kunt een thema instellen met de ... . Wanneer Gramps er erg lelijk uit ziet is dit waarschijnlijk te wijten aan een verouderd GTK-thema. U kunt dan best eens een nieuw thema uitproberen om opnieuw van een prachtige Gramps-ervaring te kunnen genieten.

Veranderingen aan de uitbreidingen

Alle veranderingen die te maken hebben met de uitbreidingen: import/export, gramplets, schermen, verslagen en hulpmiddelen.

NarrativeWeb

NarrativeWeb onderging een enorme herstructurering. Deze aanpassingen komen waarschijnlijk ook in de volgende punt opwaardering van Gramps 3.4. Deze aanpassing zal NarrativWeb veel stabieler maken.

Schermen

Waaiergrafiek

In de categorie 'Grafieken' zult u twee nieuwe standaard grafieken zien: een waaiergrafiek en een afstammelingenwaaier. Deze twee grafieken geven u een goed overzicht van uw familiestamboom. De grafieken tonen de voornaamste ouders van elk individu. De andere grafiek toont alle kinderen, hun families enzoverder, zodat de volledige afstammelingenboom getekend wordt.

Deze waaiergrafieken zijn zeer krachtig. U kunt teven de Instellingen... knop in de gereedschapsbalk gebruiken om een aantal zaken uit te proberen:

  • gekleurde filters via de filterzijbalk
  • graduele kleuring om u meer informatie te verschaffen
  • mogelijkheid om de grafiek af te drukken (pdf, printer) via de gereedschapsbalk

Hulpmiddelen

Geen veranderingen

Onder de motorkap

Technische informatie

Python 3 ondersteuning

Gramps ondersteunt zowel Python 2.7+ als Python 3.2+ vanaf versie 4.0. Aangewezen is om waar mogelijk python 3.2 te gebruiken. Om deze ondersteuning mogelijk te maken kan het zijn dat sommige programma-onderdelen trager draaien op versie 2.x.

Herschikking van de code

Gramps heeft de programmaherschikking beëindigd. Nu is de programmastructuur veel begrijpelijker.

Installatie op Python gebaseerd

Gramps gebruikt voor de installatie geen autotools meer; de installatie wordt afgehandeld met Python.

python setup.py build
python setup.py install

Zie ook de bestanden INSTALL en README voor verdere details. Dit betekent dat eens u Gramps hebt geïnstalleerd, dat u het programma via een standaard Python-module kunt gebruiken. Bijvoorbeeld:

from gramps.gen.lib.date import Date

zo kunt u de berekeningen voor de datums in Gramps gebruiken.

Opdrachtregel

/

Meer informatie

Meer Engelstalige info vindt u hier:

Roadmap

Changelog

Vorige Index Volgende