Difference between revisions of "Nl:Gramps 3.2 Wiki Handleiding - Invoeren en aanpassen gegevens: details - deel 1"

From Gramps
Jump to: navigation, search
(Tabbladen)
(Tabbladen)
Line 82: Line 82:
  
 
:Sommige verslagen laten toe dat u gegevens over nog in leven zijnde personen kunt beperken. In dit geval zal de adresinformatie weggelaten worden.
 
:Sommige verslagen laten toe dat u gegevens over nog in leven zijnde personen kunt beperken. In dit geval zal de adresinformatie weggelaten worden.
 +
<br clear="all"/>
 +
*Opmerkingen:
 +
[[Image:Edit-person-notes-32-nl.jpeg|right|thumb|250px|Fig. 5. Opmerkingen]]
 +
De {{man label| Opmerkingen}} tab voorziet ruimte om die gegevens van de persoon vast te leggen die niet goed passen in de andere categorieën, maar ook tekstuittreksels die u wenst toe te voegen aan de familiestamboom. U kunt opmerkingen delen tussen verschillende gegevens in Gramps. De balk met de icoontjes voorziet in de gebruikelijke knoppen: een opmerking toevoegen, een bestaande opmerking toevoegen, een bestaande opmerking bewerken, een opmerking verwijderen en pijlen om de volgorde van de opmerkingen te wijzigen.
 +
 +
Om een opmerking op te stellen of een bestaande opmerking te veranderen kunt u eenvoudig de tekst in het invoerveld editeren.
 +
 +
De {{man label| Opmaak}} optie laat u toe om de manier waarop een opmerking in verslagen en de webpagina's worden weergegeven.
 +
 +
Klikt u de optie aan, dan zal de aangemaakte tekst van enkele spaties worden voorzien op de plaats waar meerdere spaties, tabs of enkele eindelijnkarakters. Een lege lijn tussen twee tekstblokken geeft een nieuwe paragraaf aan; bijkomende tussengevoegde lijnen worden genegeerd.
 +
 +
Wordt de opmaak niet geselecteerd, dan zal de tekst in de verslagen en de webpagina's weergegeven worden zoals opgeslagen in de opmerkingendialoog.
 +
 +
: Indien u een opmerking bewerkt, wordt het venster [[Gramps_3.2_Wiki_Manual_-_Entering_and_Editing_Data:_Detailed_-_part_2/nl#Informatie van opmerkingen aanpassen| opmerking: Nxxxx - Persoon:]] getoond.
 
<br clear="all"/>
 
<br clear="all"/>

Revision as of 19:19, 15 April 2010

et vorige deel gaf een sneloverzicht van hoe u gegevens kunt invoeren en aanpassen. Dit eerste deel gaat verder met veel meer details.


Gnome-important.png Special copyright notice: All edits to this page need to be under two different copyright licenses:

These licenses allow the Gramps project to maximally use this wiki manual as free content in future Gramps versions. If you do not agree with this dual license, then do not edit this page. You may only link to other pages within the wiki which fall only under the GFDL license via external links (using the syntax: [https://www.gramps-project.org/...]), not via internal links.
Also, only use the known Typographical conventions


Vorige Index Volgende




Introductie

Zoals we in het vorige deel zagen, beschikt Gramps over een reeks schermen. Ieder van deze schermen geeft u mogelijkheden om informatie in te voeren en te wijzigen. Vaak is het zo dat dezelfde informatie kan bekomen worden vanuit verschillende schermen.

In Gramps wordt informatie ingegeven en gewijzigd via zogenaamde vensterdialogen. Omdat we dit begrip vaak zullen gebruiken, wordt hier uitgelegd wat we daar eigenlijk mee bedoelen:

Een vensterdialoog is een 'pop-up'-venster dat één of meerdere formulieren bevat waarin gegevens die in een bepaalde categorie thuishoren, kunnen ingevoerd en gewijzigd worden. Voorbeelden hiervan zijn de Bewerken...-> Aanpassen-dialoog en nog een heleboel andere.

Een vensterdialoog heeft vaak een reeks 'tabs'. Zo wordt informatie gegroepeerd in subcategorieën. Zo heeft de vensterdialoog voor personen onder andere de volgende subcategorieën: gebeurtenissen, kenmerken, adressen en nog een paar andere.

Gramps-notes.png
De knoppen: toevoegen, verwijderen en bewerken

In de meeste gevallen kunnen de Gramps-gebruikers de knop + gebruiken voor Toevoegen+ , de knop - gebruiken om informatie te verwijderen en een icoon dat een pen en een blad papier voorstelt om informatie te wijzigen. We zullen verder in de tekst de laatste knop de knop Bewerken+ benoemen, terwijl de knop + en de knop - verwijzen naar de bewerkingen toevoegen en verwijderen.

Deel Voorkeursnaam

De voorkeursnaam of standaardnaam is de naam die door Gramps gebruikt wordt voor de 'naam' van de persoon. In de Gramps voorkeuren kunt u vastleggen hoe de naam wordt weergegeven en in de meeste gevallen zult u enkel de voorkeursnaam te zien krijgen. Slechts enkele detailverslagen (tekstverslagen en het Narrative Web site-verslag) tonen ook de alternatieve namen.

Gramps-notes.png
Zoeken op naam

Wanneer een zoekactie op naam gedaan wordt, dan worden allee namen die verbonden zijn met een persoon onderzocht en niet enkel de voorkeursnaam.

De algemene informatie bevindt zich bovenaan het venster. Dit behelst de primaire naaminformatie en algemene gegevens:

Dit deel met de voorkeursnaam bevat de typische naaminformatie die u ingeeft wanneer u een persoon aanmaakt of aanpast. Niet alle mogelijke naaminformatie wordt hier getoond, enkel de meest gebruikte velden. Om alle mogelijkheden en gegevens die u in de naaminformatie kunt plaatsen, klikt u op het icoon naast het Voorkeursnaam label. Dan wordt het Naam bewerken venster getoond.

De velden van de voorkeursnaam in het Persoon:-venster zijn:

  • Familie, dit deel van de naam dat aangeeft tot welke familie de persoon behoort
  • Voornaam , de voornaam van de persoon
  • Type , het naamtype (geboortenaam, naam bij huwelijk, bijnaam, enz.). Het is aaangewezen om voor de voorkeursnaam die naam te gebruiken die voorkomt in officiële documenten. De andere naamsvarianten kunnen dan in de tab Namen van het Persoon:-venster geplaatst worden.
  • Voorvoegsel, keuze tussen een optioneel voorvoegsel van de familienaam dat niet gebruikt wordt voor sorteren, zoals de of van en Suffix en een optioneel achtervoegsel voor de naam zoals Jr. of III
  • Roepnaam, officieel is dit het deel van de voornaam dat de normaal gebruikte naam is van de persoon. Een persoon kan 3 voornamen hebben zoals in Jean Baptiste Jules, maar in werkelijkheid wordt enekl bv. Jan is used. In Duitsland en sommige andere landen is het gebruikelijk om de roepnaam te onderlijnen om zo een onderscheid te kunnen maken tussen de ander voornamen zie ook hier. Sommigen gebruiken dit veld ook voor de bijnaam of mogelijke veranderingen van de voorkeursnaam (zoals Crista voor Cristina), maar dit is eigenlijk niet het officiële gebruik. Een voornaam is een wettelijke naam. De andere namen zoals bijnamen of de korte varianten kunt u best onderbrengen onder Alternatieve namen met een aangepast type.
  • Patroniemen, keuze tussen dat deel van de persoonsnaam gebaseerd is op de naam van de vader of de naam van de grootvader en de Titel, de titel die gebruikt wordt bij de persoonsnaam zoals Msr. of Ph.D.

De invulvelden Familienaam en Type beschikken over de eigenschap "automatisch vervolledigen": wanneer u in deze invulvelden iets intypt zal een menu verschijnen met daarin alle namen die in het gegevensbestand opgeslagen zijn en die overeenkomen met de gedeeltelijke ingavetekst. Zo kunt u snel een naam selecteren zonder dat u de volledige naam hoeft in te typen. U kunt de naam selecteren met de muis of u kunt gebruik maken van de pijltjes en de {man button| Enter} knop.

Deel Algemeen

  • Het menu ' Geslacht laat u toe om het geslacht van de persoon in te vullen: mannelijk , vrouwelijk of onbekend .
  • Het veld ID toont het Gramps ID-nummer. Dit nummer dient om personen met dezelfde naam van mekaar te kunnen onderscheiden. U kunt hier echter gelijk welke unieke waarde invoeren. Indien u geen waarde opgeeft, zal Gramps automatisch een waarde voor u vastleggen.
  • De Aanduiding laat u toe om basisinformatie over de stand van uw onderzoek op te geven. De mogelijkheden zijn hier: ' ', Nog te doen, Voltooid, TE DOEN.
  • Het icoontje met het slot Privé laat u toe of de persoonsgegevens al of niet als privé moeten beschouwd worden.

Afbeelding

Het persoonsvenster toont ook in de rechterbovenhoek een ruimte voor een mogelijke afbeelding. Deze Afbeeldingsruimte toont de eerst beschikbare afbeelding van deze persoon in de Galerij (wordt uiteraard enkel getoond indien afbeelding voorradig is).

Tabbladen

De verschillende tabs geven een overzicht van de categorieën waarin de persoonlijke gegevens werden georganiseerd:

  • Gebeurtenissen:

De tab Gebeurtenissen toont alle gebeurtenissen van de persoon. Hier kunt u ook deze informatie aanpassen. Het onderste venstergedeelte toont alle relevante gebeurtenissen die opgeslagen zijn in het gegevensbestand. Het bovenste venstergedeelte toont de details van de gebeurtenis (indien er gebeurtenissen in de lijst voorkomen) die momenteel geselecteerd is. De knoppen + , Bewerken en - laten u toe om gebeurtenissen toe te voegen, te bewerken of te verwijderen. De knoppen Bewerken en - worden slechts getoond van zodra een gebeurtenis van de lijst wordt geselecteerd.

  • Namen:
Fig. 2. Namen

De tab Namen toont alle alternatieve namen die de persoon heeft. Hier kunt u ook de informatie hierover aanpassen. Het onderste venstergedeelte toont een lijst van alle alternatieve namen voor de persoon. Het bovenste venstergedeelte toont detailinformatie over de momenteel geselecteerde naam uit de lijst (indien aanwezig). De knoppen + , Bewerken en - laten toe om een alternatieve naam toe te voegen, te wijzigen of te verwijderen. De knoppen Bewerken en - worden slechts getoond van zodra een alternatieve naam van de lijst wordt geselecteerd.

Wanneer u een nieuwe naam toevoegt of een bestaande naam wijzigt, wordt het venster {man label|Name Editor}} getoond. Dit venster wordt uitvoerig in het volgende deel beschreven in het deel naam bewerken.


  • Kenmerken:
Fig. 3. Kenmerken
De tab Kenmerken toont informatie over de persoonskenmerken. U heeft de volledige vrijheid om kenmerken te definiëren en te gebruiken. Deze kenmerken kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om de fysieke eigenschappen of de persoonlijkheidskenmerken te beschrijven.
Merk op dat elk kenmerk dat getoond wordt in het venster Bewerken kenmerken uit twee delen bestaat: het eigenlijke kenmerk en een waarde die met dit kenmerk verbonden is. Dit zogenaamde "Kenmerk-Waarde" paar kan u helpen om uw onderzoek te organiseren. Als u bijvoorbeeld een kenmerk "Haarkleur" opgeeft voor een bepaalde persoon, dan zal "Haarkleur" een kenmerk worden dat geselecteerd kan worden voor alle personen. De waarde voor "Haarkleur" kan voor de ene persoon rood zijn en voor een andere persoon bruin. Zo kunt u bijvoorbeeld een kenmerk "vrijgevig" met waarde "enorm" geven aan een persoon die daadwerkelijk zeer vrijgevig is.
Het onderste venstergedeelte toont een lijst van alle kenmerken die opgeslagen zijn in het gegevensbestand. Het bovenste venstergedeelte toont de details van het momenteel geselecteerde kenmerk (indien aanwezig). De knoppen + , Bewerken en - laten toe om een kenmerk toe te voegen, te wijzigen of te verwijderen. De knoppen Bewerken en - worden slechts getoond van zodra een kenmerk van de lijst wordt geselecteerd.
Indien u een kenmerk bewerkt wordt het venster Bewerken kenmerken geopend.


  • Adressen:
Fig. 4. Adressen
De tab Adressen laat u toe om de verschillende postadressen van de persoon op te slaan. U wordt geadviseerd om de woonplaatsgegevens van de persoon vast te leggen in een zogenaamde residentie-gebeurtenis. De adrestab is hoofdzakelijk voorzien voor de compatibiliteit met de GEDCOM-standaard: daar is de redenering dat adressen enkel postadressen zijn.
Het onderste venstergedeelte toont alle adressen in het gegevensbestand. Het bovenste venstergedeelte toont details van het momentele adres (indien aanwezig). De knoppen + , Bewerken en - laten toe om een adres toe te voegen, te wijzigen of te verwijderen. De knoppen Bewerken en - worden slechts getoond van zodra een adres naam van de lijst wordt geselecteerd.
Indien u een adres bewerkt, wordt het Adres bewerken venster geopend.
Sommige verslagen laten toe dat u gegevens over nog in leven zijnde personen kunt beperken. In dit geval zal de adresinformatie weggelaten worden.


  • Opmerkingen:
Fig. 5. Opmerkingen

De Opmerkingen tab voorziet ruimte om die gegevens van de persoon vast te leggen die niet goed passen in de andere categorieën, maar ook tekstuittreksels die u wenst toe te voegen aan de familiestamboom. U kunt opmerkingen delen tussen verschillende gegevens in Gramps. De balk met de icoontjes voorziet in de gebruikelijke knoppen: een opmerking toevoegen, een bestaande opmerking toevoegen, een bestaande opmerking bewerken, een opmerking verwijderen en pijlen om de volgorde van de opmerkingen te wijzigen.

Om een opmerking op te stellen of een bestaande opmerking te veranderen kunt u eenvoudig de tekst in het invoerveld editeren.

De Opmaak optie laat u toe om de manier waarop een opmerking in verslagen en de webpagina's worden weergegeven.

Klikt u de optie aan, dan zal de aangemaakte tekst van enkele spaties worden voorzien op de plaats waar meerdere spaties, tabs of enkele eindelijnkarakters. Een lege lijn tussen twee tekstblokken geeft een nieuwe paragraaf aan; bijkomende tussengevoegde lijnen worden genegeerd.

Wordt de opmaak niet geselecteerd, dan zal de tekst in de verslagen en de webpagina's weergegeven worden zoals opgeslagen in de opmerkingendialoog.

Indien u een opmerking bewerkt, wordt het venster opmerking: Nxxxx - Persoon: getoond.