Difference between revisions of "Nl:Gramps 3.0 Wiki Handleiding - Opstartscherm"

From Gramps
Jump to: navigation, search
(Repositories View)
(Inleiding)
 
(20 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 1: Line 1:
 +
{{man index/nl|Gramps 3.0 Wiki Manual - Getting Started/nl|Gramps 3.0 Wiki Manual - Manage Family Trees/nl}}
 +
 
{{grampsmanualcopyright}}
 
{{grampsmanualcopyright}}
  
Line 12: Line 14:
 
Dit opstartvenster bevat de volgende elementen:
 
Dit opstartvenster bevat de volgende elementen:
  
*Menubalk: De menubalk bevindt zich bovenaan (rechts onder de venstertitel) en geeft toegang tot alle mogelijkheden van GRAMPS.
+
*{{man label|Menubalk}}: De menubalk bevindt zich bovenaan (rechts onder de venstertitel) en geeft toegang tot alle mogelijkheden van GRAMPS.
 
+
*{{man label|Werkbalk}}: De werkbalk bevindt zich onder de menubalk. Deze balk geeft toegang tot de meest gebruikte GRAMPS-functies. U kunt bepalen hoe de balk eruit ziet via ''' Bewerken ->Voorkeuren ''' . U kunt de balk ook van het scherm laten verdwijnen door naar ''' Scherm ->Werkbalk ''' te gaan en daar het vierkantje uit te vinken.
*Werkbalk: De werkbalk bevindt zich onder de menubalk. Deze balk geeft toegang tot de meest gebruikte GRAMPS-functies. U kunt bepalen hoe de balk eruit ziet via ''' Bewerken ->Voorkeuren ''' . U kunt de balk ook van het scherm laten verdwijnen door naar ''' Scherm ->Werkbalk ''' te gaan en daar het vierkantje uit te vinken.
+
*{{man label|Voortschrijdingsbalk}}: Deze balk bevindt zich onderaan links in het GRAMPS venster. Tijdens operaties die lang duren, wordt hier de voortschrijding getoond. Dit is bijvoorbeeld het geval indien grote gegevensbestanden worden geopend of opgeslagen, het importeren of exporteren naar andere formaten of het aanmaken van een webstek. Wanneer zulke operaties niet plaatsvinden, wordt de balk niet getoond.
 
+
*{{man label|Statusbalk}}: De statusbalk bevindt zich rechts van de voortschrijdingsbalk onderaan het GRAMPS venster. Hier wordt informatie getoond over de activiteit die momenteel wordt uitgevoerd of relevante informatie over geselecteerde items.
*Voorschrijdingsbalk: Deze balk bevindt zich onderaan links in het GRAMPS venster. Tijdens operaties die lang duren, wordt hier de voortschrijding getoond. Dit is bijvoorbeeld het geval indien grote gegevensbestanden worden geopend of opgeslagen, het importeren of exporteren naar andere formaten of het aanmaken van een webstek. Wanneer zulke operaties niet plaatsvinden, wordt de balk niet getoond.
+
*{{man label|Weergavevenster}}: Het grootste gedeelte in het midden van het GRAMPS venster is het weergavevenster. Wat hier getoond wordt is afhankelijk van het scherm dat geselecteerd werd. We bespreken deze verschillende schermen in detail in de volgende paragrafen.
 
 
*Statusbalk: De statusbalk bevindt zich rechts van de voortschrijdingsbalk onderaan het GRAMPS venster. Hier wordt informatie over de activiteit die momenteel wordt uitgevoers of contekstuele informatie over geselecteerde items.
 
 
 
*Weergavevenster: Het grootste gedeelte in het midden van het GRAMPS venster is het weergavevenster. Wat hier getoond wordt is afhankelijk van het scherm dat geselecteerd werd. We bespreken deze verschillende schermen in detail in de volgende paragrafen.
 
  
 
== De verschillende schermen ==
 
== De verschillende schermen ==
  
Genealogische informatie is zeer verscheiden en kan zeer gedetailleerd zijn. Deze informatie juist weergeven is een uitdaging op zich. GRAMPS verdeelt en organiseert deze informatie in verschillende schermen. Elk scherm toont een deel van de totale informatie, geselecteerd volgens een bepaalde categorie. Dit zal duidelijker worden wanneer we de verschillende schermen nader bekijken. Deschermen zijn hieronder opgelijst:
+
Genealogische informatie is zeer verscheiden en kan zeer gedetailleerd zijn. Deze informatie juist weergeven is een uitdaging op zich. GRAMPS verdeelt en organiseert deze informatie in verschillende schermen. Elk scherm toont een deel van de totale informatie, geselecteerd volgens een bepaalde categorie. Dit zal duidelijker worden wanneer we de verschillende schermen nader bekijken. De schermen zijn hieronder opgelijst:
 
 
*Personenscherm: Toont de lijst van de personen in het gegevensbestand
 
 
 
*Relatiescherm: Toont de relaties tussen de actieve persoon en andere personen. Dit zijn zowel ouders, partners en kinderen
 
 
 
*Familiescherm: Toont d elijst van de families in het gegevenbestand
 
 
 
*Stamboomscherm: Toont een grafische voorouderstamboom voor de geselecterende persoon
 
 
 
*Gebeurtenissenscherm: Toont een lijst van de gebeurtenissen in het gegevensbestand
 
  
*Bronnenscherm: Toont een lijst van de bronnen in het gegevensbestand
+
*{{man label|Grampletsscherm}}: Toont een scherm met mogelijke Gramplets
 
+
*{{man label|Personenscherm}}: Toont de lijst van de personen in het gegevensbestand
*Locatiescherm: Toont een lijst van de locaties in het gegevensbestand
+
*{{man label|Relatiescherm}}: Toont de relaties tussen de actieve persoon en andere personen. Dit zijn zowel ouders, partners en kinderen
 
+
*{{man label|Familiescherm}}: Toont de lijst van de families in het gegevensbestand
*Mediascherm: Toont een lijst van de media-objecten in het gegevensbestand
+
*{{man label|Stamboomscherm}}: Toont een grafische voorouderstamboom voor de geselecteerde persoon
 
+
*{{man label|Gebeurtenissenscherm}}: Toont een lijst van de gebeurtenissen in het gegevensbestand
*Bibliothekenscherm: Toont een lijst van de bibliotheken in het gegevensbestand
+
*{{man label|Bronnenscherm}}: Toont een lijst van de bronnen in het gegevensbestand
 +
*{{man label|Locatiescherm}}: Toont een lijst van de locaties in het gegevensbestand
 +
*{{man label|Mediascherm}}: Toont een lijst van de media-objecten in het gegevensbestand
 +
*{{man label|Bibliothekenscherm}}: Toont een lijst van de bibliotheken in het gegevensbestand
 +
*{{man label|Opmerkingenscherm}}: Toont een lijst van alle opmerkingen in het gegevensbestand
  
 
Voor we verder gaan met een beschrijving van de verschillende schermen, kijken we eerst hoe we van één scherm naar een ander kunnen gaan.
 
Voor we verder gaan met een beschrijving van de verschillende schermen, kijken we eerst hoe we van één scherm naar een ander kunnen gaan.
Line 61: Line 53:
  
 
In de andere methode klikt u op één van de tabs op het gewenste scherm op te roepen.
 
In de andere methode klikt u op één van de tabs op het gewenste scherm op te roepen.
 +
 +
== Grampletsscherm ==
 +
[[Image:Grampletsview.png|right|thumb|200px|Fig.2.z Grampletsscherm]]
 +
 +
Het Grampletsscherm toont een aantal '''widgets''', Gramplets genaamd, die een hulp kunnen zijn voor uw onderzoek. Een beperkt aantal Gramplets wordt getoond bij programmaopstart, maar door rechts te klikken op het scherm wordt een popup venster getoond en kunnen meerdere andere Gramplets aan het scherm worden toegevoegd.
 +
 +
Voor meer details: [[Gramps 3.0 Wiki Manual - Gramplets/nl|Gramplets]]. Hier een overzicht van de functionaliteiten.
 +
 +
*Leeftijd op datum Gramplet:
 +
*Calender Gramplet: da's duidelijk.
 +
*Nieuws Gramplet: Het nieuws van de wiki startpagina wordt hier getoond.
 +
*Python Gramplet: toont een venster met een Python Shell. Dit is vooral handig als u vlug een aantal zaken via Python wilt controleren. 
 +
*Sessie Log Gramplet: dit venster toont een log van deze sessie.
 +
*Statistieken Gramplet: toont een venster met basis statistieken: aantal individuen, mannen en vrouwen, aantal families, media-objecten en ontbrekende media-objecten in uw {{man label|familiestamboom}}.
 +
*Achternamenwolk Gramplet: toont een venster met een '''wolk''' van de meest voorkomende {{man label|achternamen}}. 
 +
*TE DOEN Gramplet: in dit venster kunt u uw TE DOEN lijst toevoegen. Verschillende lijsten kunnen aangemaakt worden om uw onderzoek te organiseren.
 +
*Top achternamen Gramplet: dit venster toont uw '''top 10''' van de achternamen. 
 +
*Welkom Gramplet: Een '''Welkom bij GRAMPS''' venster
  
 
== Personenscherm ==
 
== Personenscherm ==
Line 72: Line 82:
 
[[Image:Side-filt.png|right|thumb|150px|Fig. 2.4. Tonen van de Filtercontrole ]]
 
[[Image:Side-filt.png|right|thumb|150px|Fig. 2.4. Tonen van de Filtercontrole ]]
  
Filters
+
'''Filters'''
  
Genealogische gegevensbestanden kunnen zeer veel informatie bevatten over persone, families, locaties en objecten. Het is dan ook best mogelijk dat een bepaald scherm een lange lijst toont waar vaak moeilijk mee te werken valt. GRAMPS biedt u twee methodes om deze informatie te controleren. U kunt de lijst filteren en zo een lijst bekomen die handelbaarder is. Deze methodes zijn Zoeken en Filteren. Een zoekopdracht zal de tekst van de lijst doorzoeken. Een filteropdracht zal die personen tonen wiens gegevens overeenkomen met de filtercriteria.
+
Genealogische gegevensbestanden kunnen zeer veel informatie bevatten over personen, families, locaties en objecten. Het is dan ook best mogelijk dat een bepaald scherm een lange lijst toont waar vaak moeilijk mee te werken valt. GRAMPS biedt u twee methodes om deze informatie te controleren. U kunt de lijst filteren en zo een lijst bekomen die handelbaarder is. Deze methodes zijn Zoeken en Filteren. Een zoekopdracht zal de tekst van de lijst doorzoeken. Een filteropdracht zal die personen tonen wiens gegevens overeenkomen met de filtercriteria.
  
Zoeken is een eenvoudige maar snelle methode om de kolommen te doorzoekn die getoond worden op het scherm. Worden letters in het zoekingaveveld ingegeven en de knop {{man button| Zoeken}} aangeklikt, dan worden enkel die tekstlijnen getoond die deze letters bevatten.
+
Zoeken is een eenvoudige maar snelle methode om de kolommen te doorzoeken die getoond worden op het scherm. Worden letters in het zoekingaveveld ingegeven en de knop {{man button| Zoeken}} aangeklikt, dan worden enkel die tekstlijnen getoond die deze letters bevatten.
  
In de filtermethode activeert u eerst de filterzijbalk. Die wordt dan rechts van het scherm getoond. Wanneer de filterzijbalk wordt getoond is het zoekingaveveld niet beschikbaar. De filterzijbalk laat u toe om interactief een verzameling filteregels op te stellen die dan toegepast kunnen worden op de gegevens. De filter is gebaseerd op de ingevoerde regels en gegevens en niet op getoonde scherminformatie.
+
In de filtermethode activeert u eerst de filterzijbalk. Die wordt dan rechts van het scherm getoond. Wanneer de filterzijbalk wordt getoond is het zoekingaveveld niet beschikbaar. De filterzijbalk laat u toe om interactief een verzameling filterregels op te stellen die dan toegepast kunnen worden op de gegevens. De filter is gebaseerd op de ingevoerde regels en gegevens en niet op getoonde scherminformatie.
  
 
{{man tip| Zoeken t.o.v. Filteren |Zoeken zoekt enkel naar de letterlijke tekstovereenkomsten. Wordt een datum getoond als "1 Jan 2000", zal de zoekopdracht "1/1/2000" niets opleveren. Een filter: "1/1/2000" zal wel een resultaat geven.}}
 
{{man tip| Zoeken t.o.v. Filteren |Zoeken zoekt enkel naar de letterlijke tekstovereenkomsten. Wordt een datum getoond als "1 Jan 2000", zal de zoekopdracht "1/1/2000" niets opleveren. Een filter: "1/1/2000" zal wel een resultaat geven.}}
Line 89: Line 99:
 
Het relatiescherm toont alle relaties van de actieve  (de geselecteerde) persoon. Zijn/haar kinderen, broers en zussen en ouders worden getoond.
 
Het relatiescherm toont alle relaties van de actieve  (de geselecteerde) persoon. Zijn/haar kinderen, broers en zussen en ouders worden getoond.
  
Het realtiescherm laat toe om snel te navigeren. Zo kunt u snel de actieve persoon veranderen door op de naam van gelijkwelke persoon te klikken die op de pagina te zien is. Elke naam is in feite een "hypertext link" en dit werkt zoals op een webpagina.
+
Het relatiescherm laat toe om snel te navigeren. Zo kunt u snel de actieve persoon veranderen door op de naam van gelijk welke persoon te klikken die op de pagina te zien is. Elke naam is in feite een "hypertext link" en dit werkt zoals op een webpagina.
 
[[Image:Family.png|right|thumb|200px|Fig. 2.5. Relatiescherm]]
 
[[Image:Family.png|right|thumb|200px|Fig. 2.5. Relatiescherm]]
  
 
Het relatiescherm bevat de volgende onderdelen:
 
Het relatiescherm bevat de volgende onderdelen:
  
*De actieve persoon: Bovenaan het scherm wordt de naam, ID, geboorte- en overlijdensinformatie van de actieve persoon getoond. Indien een foto van de persoon beschikbaar is, wordt deze rechts getoond. Naast de persoonsnaam wordt een geslachtsymbool weergegeven.
+
*{{man label|De actieve persoon}}: Bovenaan het scherm wordt de naam, ID, geboorte- en overlijdensinformatie van de actieve persoon getoond. Indien een foto van de persoon beschikbaar is, wordt deze rechts getoond. Naast de persoonsnaam wordt een geslachtsymbool weergegeven.
 
+
*{{man label|Ouders}}: In het volgende gedeelte worden die families getoond waar de actieve persoon een kind van is. Omdat het mogelijk is voor een persoon om verschillende ouderparen te hebben, kan het dus zijn dat hier meerdere familiegedeelten getoond worden.
*Ouders: In het volgende gedeelte worden die families gettond waarin de actieve persoon een kind van is. Omdat het mogelijk is voor een persoon om verschillende ouderparen te hebben, kan het dus ijn dat hier meerdere familiegedeelten getoond worden.
 
  
 
U kunt bepalen hoveel informatie getoond wordt door gebruik te maken van het menu '''Scherm'''. Het schermmenu laat u toe om details te tonen of te verbergen (geboorte- en overlijdensinformatie) en al of niet de broers en de zussen te tonen.  
 
U kunt bepalen hoveel informatie getoond wordt door gebruik te maken van het menu '''Scherm'''. Het schermmenu laat u toe om details te tonen of te verbergen (geboorte- en overlijdensinformatie) en al of niet de broers en de zussen te tonen.  
Line 106: Line 115:
  
  
{{man warn|1=Waarschuwing |2=Indien u niet voorzichtig bent, is het mogelijk om meerdere families met dezelfde ouders aan te maken. In de meeste omstandigheden is dit iets wat de gebruiker niet voor had. Indien u toch probeert een nieuwe familie toe te voegen met dezelfde ouders dan za GRAMPS een waarschuwingsvenster tonen. Indien u dit venster te zien krijgt zal u waarschijnlijk de aanpassing verwerpen door de knop {{man button|Annuleren}} aan te klikken en vervolgens de knop {{man button|Selecteren}} om een bestaande familie te kiezen.}}
+
{{man warn|1=Waarschuwing |2=Indien u niet voorzichtig bent, is het mogelijk om meerdere families met dezelfde ouders aan te maken. In de meeste omstandigheden is dit iets wat de gebruiker niet voor had. Indien u toch probeert een nieuwe familie toe te voegen met dezelfde ouders dan zal GRAMPS een waarschuwingsvenster tonen. Indien u dit venster te zien krijgt zal u waarschijnlijk de aanpassing verwerpen door de knop {{man button|Annuleren}} aan te klikken en vervolgens de knop {{man button|Selecteren}} om een bestaande familie te kiezen.}}
  
  
*Familie: Geheel gelijk aan het oudergedeelte, is het familiegedeelte. Dit deel toont de families waarin de actieve persoon een ouder is. Ook hier is het dus mogelijk om verscheidene familiedelen te hebben. Elk familiedeel toont de echtegeno(o)t(e) en alle kinderen.
+
*{{man label|Familie}}: Geheel gelijk aan het oudergedeelte, is het familiegedeelte. Dit deel toont de families waarin de actieve persoon een ouder is. Ook hier is het dus mogelijk om verscheidene familiedelen te hebben. Elk familiedeel toont de echtgeno(o)t(e) en alle kinderen.
  
 
{{man note | Echtgenoot |We gebruiken de benaming echtgenoot om de zaken simpel te houden. Maar dit begrip echtgenoot kan een partner zijn, een partner in een burgerlijke verbintenis of een variatie  van soortgelijke verwantschappen tussen twee personen. Deze partnerrelaties heben ook geen beperking qua geslacht van de partners.}}
 
{{man note | Echtgenoot |We gebruiken de benaming echtgenoot om de zaken simpel te houden. Maar dit begrip echtgenoot kan een partner zijn, een partner in een burgerlijke verbintenis of een variatie  van soortgelijke verwantschappen tussen twee personen. Deze partnerrelaties heben ook geen beperking qua geslacht van de partners.}}
 
[[Image:Reorder.png|right|thumb|200px| Fig.2.x Relaties herschikken]]
 
[[Image:Reorder.png|right|thumb|200px| Fig.2.x Relaties herschikken]]
U kunt een familie toevoegen door het selecteren van het icoon {{man button|Echtgenoot}} in de werkbal. Dit maakt een nieuwe familie aan, met de actieve persoon als vader of moeder.
+
U kunt een familie toevoegen door het selecteren van het icoon {{man button|Echtgenoot}} in de werkbalk. Dit maakt een nieuwe familie aan, met de actieve persoon als vader of moeder.
  
Aanklikken van de {{man button|Familie bewerken}} naast de hoofding ''familie'' laat u toe om de familie aan te passen. Aanklikken van de nop {{man button| Uit familie verwijderen}} zal de actieve persoon uit de getoonde familie verwijderen.
+
Aanklikken van de {{man button|Familie bewerken}} naast de hoofding ''familie'' laat u toe om de familie aan te passen. Aanklikken van de knop {{man button| Uit familie verwijderen}} zal de actieve persoon uit de getoonde familie verwijderen.
  
 
{{man warn| Een persoon verwijderen |Een persoon uit de familie verwijderen zal de familie echter niet verwijderen. De persoon wordt verwijderd als de vader of de moeder. Alle andere relaties in de familie blijven behouden.}}
 
{{man warn| Een persoon verwijderen |Een persoon uit de familie verwijderen zal de familie echter niet verwijderen. De persoon wordt verwijderd als de vader of de moeder. Alle andere relaties in de familie blijven behouden.}}
Line 121: Line 130:
 
{{man note | Opmerking |We gebruiken de begrippen vader en moeder om de zaken simpel te houden. Zelfs indien er geen kinderen in de familie zijn, gebruiken we toch de begrippen vader en moeder. In het geval van een man/man of vrouw/vrouw relatie moeten de begrippen vader en moeder eerder gezien worden als alternatieve benamingen.}}
 
{{man note | Opmerking |We gebruiken de begrippen vader en moeder om de zaken simpel te houden. Zelfs indien er geen kinderen in de familie zijn, gebruiken we toch de begrippen vader en moeder. In het geval van een man/man of vrouw/vrouw relatie moeten de begrippen vader en moeder eerder gezien worden als alternatieve benamingen.}}
  
U kan de ouders en de echtgenoten herschikken door via het menu ''' Bewerken->Herschikken''' te kizen. Deze menuoptie is enkel beschikbaar indien er meer dan één ouderpaar is of meer dan één echtgeno(o)t(e) bestaan voor de actieve persoon. Door deze menuoptie te kiezen, wordt een ''Relatie herschikken''-venster getoond waar u de mogelijkheid hebt om de ouder- en familierelaties te herschikken.
+
U kan de ouders en de echtgenoten herschikken door via het menu ''' Bewerken->Herschikken''' te kiezen. Deze menuoptie is enkel beschikbaar indien er meer dan één ouderpaar is of meer dan één echtgeno(o)t(e) bestaan voor de actieve persoon. Door deze menuoptie te kiezen, wordt een ''Relatie herschikken''-venster getoond waar u de mogelijkheid hebt om de ouder- en familierelaties te herschikken.
  
 
== Familiescherm ==
 
== Familiescherm ==
Line 130: Line 139:
 
{{man warn| 1=knop verwijderen |2=In tegenstelling tot het relatiescherm zal klikken op de {{man button|verwijderknop}} daadwerkelijk de familie verwijderen uit het gegevensbestand. De personen blijven behouden maar de relaties tussen de personen in de familie worden verwijderd.}}
 
{{man warn| 1=knop verwijderen |2=In tegenstelling tot het relatiescherm zal klikken op de {{man button|verwijderknop}} daadwerkelijk de familie verwijderen uit het gegevensbestand. De personen blijven behouden maar de relaties tussen de personen in de familie worden verwijderd.}}
  
== Pedigree View ==
+
== Stamboomscherm ==
[[Image:pedigree.png|right|thumb|150px|Pedrigree view]]
+
[[Image:pedigree.png|right|thumb|200px|Fig.2.x Stamboomscherm]]
The Pedigree View displays a family tree of the Active Person's ancestors. The Pedigree View shows up to five generations, depending on the size of the window. Each person is indicated by a box labeled with his or her name, birth and death information, and optionally an image if available. Two lines branch from each box. The top one shows the person's father and the bottom one the mother. Solid lines represent birth relations, while dashed lines represent non-birth relations such as adoption, step-parenthood, guardianship, etc.
+
Het stamboomscherm toont een grafische stamboom van de voorouders van de actieve persoon. Afhankelijk van de venstergrootte worden tot vijf generaties getoond. Elke persoon wordt als een rechthoek voorgesteld , met daarin de naam van de persoon samen met de geboorte en overlijdensinformatie. Indien beschikbaar wordt in de rechthoek ook een afbeelding van deze persoon getoond. Er vertrekken uit iedere rechthoek twee lijnen. De linker lijn splitst in twee lijnen: de bovenste lijn toont de vader en de onderste lijn de moeder van de persoon. Volle lijnen duiden op geboorteverwantschap, terwijl stippellijnen elke andere verwantschap weergeven (zoals adoptie, stiefouderschap, voogdij, enz.).
 +
 
 +
 
 +
Links van de actieve persoon bevindt zich een knop {{man button|<}}. Indien u op deze pijl klikt en de actieve persoon heeft kinderen dan wordt een lijst getoond van die kinderen. Door op één van de kinderen te klikken, wordt dit kind de actieve persoon.
 +
[[Image:pedigree-child-cut.png|right|thumb|200px|Fig 2.x Menu kinderen]]
 +
 
 +
De weergave van de namen van de kinderen geeft aan of de tak van de stamboom hier dood loopt of zich verder splitst.
 +
 
 +
De kinderen die zelf op hun beurt kinderen hebben, worden weergegeven met een vet en schuin lettertype. De andere kinderen die geen kinderen hebben (stamboomtak loopt dood) worden met een normaal lettertype weergegeven. Heeft de actieve persoon slechts één kind, dan wordt geen menu getoond (er is slechts één keuzemogelijkheid) en wanneer de knop wordt aangeklikt zal dit enige kind de actieve persoon worden.
 +
 
 +
 
  
 +
De rechterkant van het scherm toont twee knoppen: {{man button|>}}. Wordt de bovenste knop {{man button|>}} aangeklikt dan wordt de vader de actieve persoon. Omgekeerd wordt de onderste knop: {{man button|>}} aangeklikt wordt de moeder de actieve persoon.
 +
[[Image:pedigree-siblings-cut.png|right|thumb|200px|Fig. 2.x Persoonsgegevens]]
  
To the left of the Active Person is a left arrow button. If the Active Person has children, clicking this button expands a list of the Active Person's children. Selecting one of the children makes that child the Active Person.
 
[[Image:pedigree-child-cut.png|right|thumb|150px|children menu]]
 
  
The appearance of the children's names in the menu differentiates the dead ends of the tree from the continuing branches.
 
  
Children who have children themselves appear in the menu in the boldface and italic type, while children without children (dead ends) appear in a regular font. If the Active Person has only one child, no menu will be displayed (since there is only one choice) and the child will become the Active Person when the arrow button is clicked.
 
  
  
  
The right-hand side of the window shows two right arrow buttons. When the top button is clicked, the Father of the Active Person becomes the Active Person. When the bottom button is clicked, the Mother of the Active Person becomes the Active Person.
+
Telkens als u rechtsklikt op een rechthoek in het stamboomscherm, wordt een menu getoond.
  
[[Image:pedigree-siblings-cut.png|right|thumb|150px|Personal context]]
 
  
Right-clicking on any person's box in the Pedigree View will bring up the "context menu".
 
  
Among other useful items, the context menu has sub-menus listing '''Spouses''' , '''Siblings''' , '''Children''' , and '''Parents''' of that person.
 
  
"Greyed-out" sub-menus indicate the absence of the data in the appropriate category. Similar to the children menu above, Childrens' and Parents' menus distinguish continuing lines from dead ends.
 
  
 +
Dit menu bevat een aantal zeer bruikbare gegevens en submenu's: '''Echtgenoten''' , '''Broers en zussen''' , '''Kinderen''' en '''Ouders''' van deze persoon.
  
New in version 2.2 is the inclusion of an Events View.
+
"Lichtgrijze" sub-menus geven aan dat er geen informatie in deze categorie voorhanden is. Zoals in het menu 'kinderen' hierboven vermeld, geven submenu's 'Kinderen' en 'Ouders' een verschillende weergave voor doodlopende en verderlopende stamboomtakken.
  
Events can be shared between multiple people and multiple families. The Events View lists the all the events recorded in the database.
 
  
== Events view ==
+
Nieuw in version 2.2 is de toevoeging van het gebeurtenissenscherm.
 +
 
 +
Gebeurtenissen kunnen gedeeld worden tussen verschillende personen en verschillende families. Het gebeurtenissenscherm toont een lijst van alle gebeurtenissen in het gegevensbestand.
 +
 
 +
== Gebeurtenissenscherm ==
 
[[Image:events.png|right|thumb|200px|Fig. 2.x Gebeurtenissenscherm]]
 
[[Image:events.png|right|thumb|200px|Fig. 2.x Gebeurtenissenscherm]]
  
Line 167: Line 184:
 
{{man warn| Een juiste beschrijving |Omdat gebeurtenissen kunnen gedeeld worden, kunt u best wat meer tijd besteden om elke gebeurtenis een unieke en betekenisvolle beschrijving mee te geven. Dit zal u later veel tijd besparen indien u gebeurtenissen wilt delen. Zo vindt u deze gebeurtenis eenvoudiger terug.}}
 
{{man warn| Een juiste beschrijving |Omdat gebeurtenissen kunnen gedeeld worden, kunt u best wat meer tijd besteden om elke gebeurtenis een unieke en betekenisvolle beschrijving mee te geven. Dit zal u later veel tijd besparen indien u gebeurtenissen wilt delen. Zo vindt u deze gebeurtenis eenvoudiger terug.}}
  
De gebeurtenissenijst kan op de nrmale manier gesorteerd worden, door op de kolomhoofding te klikken. Eénmaal klikken sorteert in stijgende volgorde, nogmaals klikken sorteert in dalende volgorde, enz. Het venster {{man label|Kolom aanpassen }} kan zoals steeds gebruikt worden om getoonde kolommen toe te voegen, te verwijderen of te herschikken.
+
De gebeurtenissenijst kan op de normale manier gesorteerd worden, door op de kolomhoofding te klikken. Eénmaal klikken sorteert in stijgende volgorde, nogmaals klikken sorteert in dalende volgorde, enz. Het venster {{man label|Kolom aanpassen }} kan zoals steeds gebruikt worden om getoonde kolommen toe te voegen, te verwijderen of te herschikken.
  
== Sources View ==
+
== Bronnenscherm ==
[[Image:sources.png|right|thumb|150px|Fig.2.x Sources view]]
+
[[Image:sources.png|right|thumb|200px|Fig.2.x Bronnenscherm]]
Sources View lists the sources of certain information stored in the database.
+
Het bronnenscherm toont een lijst van de informatiebronnen opgeslagen in het gegevensbestand.
  
These can include various documents (birth, death, and marriage certificates, etc.), books, films, journals, private diaries, - nearly anything that can provide genealogical evidence. GRAMPS gives you the option to provide a source for each event you record (births, deaths, marriages, etc.). The Sources View lists the '''Title''' , '''ID''' , and '''Author''' of the source, as well as any '''Publication''' information that may be associated with it.
+
Bronnen kunnen een verscheidenheid van documenten zijn (geboorte-, overlijdens- of huwelijkscertificaten, enz.), boeken, bestanden, journals, privé dagboeken, - eigenlijk alles wat maar genealogische bewijsmateriaal kan opleveren. GRAMPS geeft u de mogelijkheid om voor iedere gebeurtenis een bronvermelding op te geven (geboorte, overlijden, huwelijk, enz.). De getoonde kolommen zijn: '''Titel''' , '''ID''' , '''Afkorting''' en '''Auteur''' van de bron, alsook de '''Publicatie-informatie''' .
  
The list of Sources can be sorted by clicking on a column heading.
+
De bronnenlijst kan gesorteerd worden via het aanklikken van de kolomhoofdingen.
  
Clicking once sorts in ascending order, clicking again sorts in descending order. The {{man label|Column Editor}} dialog can be used to add, remove and rearrange the displayed columns.
+
 
 +
Eénmaal klikken sorteert in stijgende volgorde, nogmaals klikken sorteert in dalende volgorde, enz. Het venster {{man label|Kolom aanpassen }} kan zoals steeds gebruikt worden om getoonde kolommen toe te voegen, te verwijderen of te herschikken.
  
 
== Locatiescherm ==
 
== Locatiescherm ==
Line 192: Line 210:
 
Deze eigenschap is echter beperkt en toont niet altijd de gewenste resultaten.
 
Deze eigenschap is echter beperkt en toont niet altijd de gewenste resultaten.
  
== Media View ==
+
== Mediascherm ==
 
[[Image:media.png|right|thumb|200px|Fig.2.x.Mediascherm]]
 
[[Image:media.png|right|thumb|200px|Fig.2.x.Mediascherm]]
  
Line 206: Line 224:
 
Via het menu '''Scherm ->Kolommen aanpassen''' en het tonen van het venster 'Mediakolommen aanpassen' kunnen de kolommen op de gebruikelijke manier worden aangepast. Het bovenste venstergedeelte van het mediascherm toont (indien aanweig) een miniatuur met informatie over het media-object.
 
Via het menu '''Scherm ->Kolommen aanpassen''' en het tonen van het venster 'Mediakolommen aanpassen' kunnen de kolommen op de gebruikelijke manier worden aangepast. Het bovenste venstergedeelte van het mediascherm toont (indien aanweig) een miniatuur met informatie over het media-object.
  
== Repositories View ==
+
== Bibliothekenscherm ==
 
[[Image:repository.png|thumb|200px|Fig.2.x.Bibliothekenscherm]]
 
[[Image:repository.png|thumb|200px|Fig.2.x.Bibliothekenscherm]]
  
Line 223: Line 241:
  
  
 +
== Opmerkingenscherm ==
 +
 +
<aan te vullen>
  
{{man index/nl|Gramps 3.0 Wiki Manual - Getting Started/nl|Gramps 3.0 Wiki Manual - Manage Family Trees}}
+
{{man index/nl|Gramps 3.0 Wiki Manual - Getting Started/nl|Gramps 3.0 Wiki Manual - Manage Family Trees/nl}}
  
  
[[Category:Documentation]]
+
[[Category:Nl:Documentatie|Opstartscherm]]
  
  
 
{{languages|Gramps_3.0_Wiki_Manual_-_Main_Window}}
 
{{languages|Gramps_3.0_Wiki_Manual_-_Main_Window}}

Latest revision as of 12:18, 20 November 2008

Vorige [[Gramps {{{3}}} Wiki Manual/nl| Index]] Volgende


Gnome-important.png Special copyright notice: All edits to this page need to be under two different copyright licenses:

These licenses allow the Gramps project to maximally use this wiki manual as free content in future Gramps versions. If you do not agree with this dual license, then do not edit this page. You may only link to other pages within the wiki which fall only under the GFDL license via external links (using the syntax: [https://www.gramps-project.org/...]), not via internal links.
Also, only use the known conventionsInleiding

Wanneer u een gegevensbestand opent ( een bestaande of een nieuwe) dan wordt het volgende venster getoond:

Fig. 2.1 GRAMPS Opstartvenster

Dit opstartvenster bevat de volgende elementen:

 • Menubalk: De menubalk bevindt zich bovenaan (rechts onder de venstertitel) en geeft toegang tot alle mogelijkheden van GRAMPS.
 • Werkbalk: De werkbalk bevindt zich onder de menubalk. Deze balk geeft toegang tot de meest gebruikte GRAMPS-functies. U kunt bepalen hoe de balk eruit ziet via Bewerken ->Voorkeuren . U kunt de balk ook van het scherm laten verdwijnen door naar Scherm ->Werkbalk te gaan en daar het vierkantje uit te vinken.
 • Voortschrijdingsbalk: Deze balk bevindt zich onderaan links in het GRAMPS venster. Tijdens operaties die lang duren, wordt hier de voortschrijding getoond. Dit is bijvoorbeeld het geval indien grote gegevensbestanden worden geopend of opgeslagen, het importeren of exporteren naar andere formaten of het aanmaken van een webstek. Wanneer zulke operaties niet plaatsvinden, wordt de balk niet getoond.
 • Statusbalk: De statusbalk bevindt zich rechts van de voortschrijdingsbalk onderaan het GRAMPS venster. Hier wordt informatie getoond over de activiteit die momenteel wordt uitgevoerd of relevante informatie over geselecteerde items.
 • Weergavevenster: Het grootste gedeelte in het midden van het GRAMPS venster is het weergavevenster. Wat hier getoond wordt is afhankelijk van het scherm dat geselecteerd werd. We bespreken deze verschillende schermen in detail in de volgende paragrafen.

De verschillende schermen

Genealogische informatie is zeer verscheiden en kan zeer gedetailleerd zijn. Deze informatie juist weergeven is een uitdaging op zich. GRAMPS verdeelt en organiseert deze informatie in verschillende schermen. Elk scherm toont een deel van de totale informatie, geselecteerd volgens een bepaalde categorie. Dit zal duidelijker worden wanneer we de verschillende schermen nader bekijken. De schermen zijn hieronder opgelijst:

 • Grampletsscherm: Toont een scherm met mogelijke Gramplets
 • Personenscherm: Toont de lijst van de personen in het gegevensbestand
 • Relatiescherm: Toont de relaties tussen de actieve persoon en andere personen. Dit zijn zowel ouders, partners en kinderen
 • Familiescherm: Toont de lijst van de families in het gegevensbestand
 • Stamboomscherm: Toont een grafische voorouderstamboom voor de geselecteerde persoon
 • Gebeurtenissenscherm: Toont een lijst van de gebeurtenissen in het gegevensbestand
 • Bronnenscherm: Toont een lijst van de bronnen in het gegevensbestand
 • Locatiescherm: Toont een lijst van de locaties in het gegevensbestand
 • Mediascherm: Toont een lijst van de media-objecten in het gegevensbestand
 • Bibliothekenscherm: Toont een lijst van de bibliotheken in het gegevensbestand
 • Opmerkingenscherm: Toont een lijst van alle opmerkingen in het gegevensbestand

Voor we verder gaan met een beschrijving van de verschillende schermen, kijken we eerst hoe we van één scherm naar een ander kunnen gaan.

Wisselen tussen de schermen met twee methodes

Fig. 2.1. zijbalkmethode
Fig. 2.2. methode met tabs


Zoals hierboven vermeld zijn er negen verschillende schermen. Er zijn bovendien twee verschillende methodes om de verschillende schermen te organiseren. U kunt direct zien welke methode u momenteel gebruikt: indien u iconen ziet die vertikaal gelijst zijn in een zijbalk dat zich links van het venster bevindt, gebruik u de zijbalkmethode.


Ziet u echter een serie van "tabs" (met de opschriften personen, families, stamboom, gebeurtenissen, bronne, locaties, media en biblioteken) die horizontaal geplaatst zijn in het venster, gebruik u de methode met tabs. U kunt altijd van methode wisselen door het selecteren van Scherm ->Zijbalk via het zijbalkmenu.


Gebruikt u de zijbalkmethode, dan kunt u het scherm dat u wilt gebruiken, oproepen door op één van de zijbalkiconen te klikken.


In de andere methode klikt u op één van de tabs op het gewenste scherm op te roepen.

Grampletsscherm

Fig.2.z Grampletsscherm

Het Grampletsscherm toont een aantal widgets, Gramplets genaamd, die een hulp kunnen zijn voor uw onderzoek. Een beperkt aantal Gramplets wordt getoond bij programmaopstart, maar door rechts te klikken op het scherm wordt een popup venster getoond en kunnen meerdere andere Gramplets aan het scherm worden toegevoegd.

Voor meer details: Gramplets. Hier een overzicht van de functionaliteiten.

 • Leeftijd op datum Gramplet:
 • Calender Gramplet: da's duidelijk.
 • Nieuws Gramplet: Het nieuws van de wiki startpagina wordt hier getoond.
 • Python Gramplet: toont een venster met een Python Shell. Dit is vooral handig als u vlug een aantal zaken via Python wilt controleren.
 • Sessie Log Gramplet: dit venster toont een log van deze sessie.
 • Statistieken Gramplet: toont een venster met basis statistieken: aantal individuen, mannen en vrouwen, aantal families, media-objecten en ontbrekende media-objecten in uw familiestamboom.
 • Achternamenwolk Gramplet: toont een venster met een wolk van de meest voorkomende achternamen.
 • TE DOEN Gramplet: in dit venster kunt u uw TE DOEN lijst toevoegen. Verschillende lijsten kunnen aangemaakt worden om uw onderzoek te organiseren.
 • Top achternamen Gramplet: dit venster toont uw top 10 van de achternamen.
 • Welkom Gramplet: Een Welkom bij GRAMPS venster

Personenscherm

Fig. 2.3. Kolommen aanpassen

Het personenscherm geeft een lijst van alle personen in het gegevensbestand. U zal merken dat de personen gegroepeerd worden volgens hun familienaam. Links van elke familienaam bevindt zich een pijl of een andere indicator. Klikt u éénmaal hierop dan wordt de volledige lijst van personen die die naam delen, getoond. Klikt u opnieuw op de pijl of de indicator dan wordt de lijst "opgerold" en wordt enkel de familienaam getoond.

Standaard toont dit personenscherm verschillende kolommen die informatie over elke persoon bevatten. U kunt kolommen toevoegen of verwijderen via het Kolommen aanpassen venster ( Aanpassen ->Kolommen aanpassen ) en vervolgens de kolommen actief te maken of te deactiveren door te klikken op de vierkantjes. Bovendien kunt u positie van een kolom in het personenscherm wijzigen door op een kolom te klikken en deze te verslepen in het aanpasvenster. Zijn alle aanpassingen gebeurd, klik dan op OK om het venster te sluiten. U kunt dan de veranderingen zien in het personenscherm.

Gramps-notes.png
Kolommen aanpassen

Het aanpassen van de kolommen is beschikbaar in alle schermen en werkt steeds op dezelfde manier.

Fig. 2.4. Tonen van de Filtercontrole

Filters

Genealogische gegevensbestanden kunnen zeer veel informatie bevatten over personen, families, locaties en objecten. Het is dan ook best mogelijk dat een bepaald scherm een lange lijst toont waar vaak moeilijk mee te werken valt. GRAMPS biedt u twee methodes om deze informatie te controleren. U kunt de lijst filteren en zo een lijst bekomen die handelbaarder is. Deze methodes zijn Zoeken en Filteren. Een zoekopdracht zal de tekst van de lijst doorzoeken. Een filteropdracht zal die personen tonen wiens gegevens overeenkomen met de filtercriteria.

Zoeken is een eenvoudige maar snelle methode om de kolommen te doorzoeken die getoond worden op het scherm. Worden letters in het zoekingaveveld ingegeven en de knop Zoeken aangeklikt, dan worden enkel die tekstlijnen getoond die deze letters bevatten.

In de filtermethode activeert u eerst de filterzijbalk. Die wordt dan rechts van het scherm getoond. Wanneer de filterzijbalk wordt getoond is het zoekingaveveld niet beschikbaar. De filterzijbalk laat u toe om interactief een verzameling filterregels op te stellen die dan toegepast kunnen worden op de gegevens. De filter is gebaseerd op de ingevoerde regels en gegevens en niet op getoonde scherminformatie.

Gnome-important.png
Zoeken t.o.v. Filteren

Zoeken zoekt enkel naar de letterlijke tekstovereenkomsten. Wordt een datum getoond als "1 Jan 2000", zal de zoekopdracht "1/1/2000" niets opleveren. Een filter: "1/1/2000" zal wel een resultaat geven.


Wanneer GRAMPS een gegevensbestand opent zijn er geen filters actief. Daarom worden in het personenscherm alle personen in het gegevensbestand getoond.

Relatiescherm

Het relatiescherm toont alle relaties van de actieve (de geselecteerde) persoon. Zijn/haar kinderen, broers en zussen en ouders worden getoond.

Het relatiescherm laat toe om snel te navigeren. Zo kunt u snel de actieve persoon veranderen door op de naam van gelijk welke persoon te klikken die op de pagina te zien is. Elke naam is in feite een "hypertext link" en dit werkt zoals op een webpagina.

Fig. 2.5. Relatiescherm

Het relatiescherm bevat de volgende onderdelen:

 • De actieve persoon: Bovenaan het scherm wordt de naam, ID, geboorte- en overlijdensinformatie van de actieve persoon getoond. Indien een foto van de persoon beschikbaar is, wordt deze rechts getoond. Naast de persoonsnaam wordt een geslachtsymbool weergegeven.
 • Ouders: In het volgende gedeelte worden die families getoond waar de actieve persoon een kind van is. Omdat het mogelijk is voor een persoon om verschillende ouderparen te hebben, kan het dus zijn dat hier meerdere familiegedeelten getoond worden.

U kunt bepalen hoveel informatie getoond wordt door gebruik te maken van het menu Scherm. Het schermmenu laat u toe om details te tonen of te verbergen (geboorte- en overlijdensinformatie) en al of niet de broers en de zussen te tonen.

U kunt een nieuw stel ouders toevoegen door ofwel de knop +: Ouders toevoegen aan te klikken ofwel de knop Bestaande ouders selecteren. De eerste actie zal een nieuwe familie aanmaken met daarin de actieve persoon als kind. De tweede actie laat toe om de ouders te kiezen uit een lijst van bestaande families, via het venster Familie selecteren en dan vervolgens om de actieve persoon als kind toe te voegen in die familie.


U kunt de bestaande ouders aanpassen door de knop Ouders bewerken aan te klikken. Indien u de knop -: Ouders verwijderen selecteert, zal de actieve persoon verwijderd worden uit de familie. De relatie tussen de ouders wordt niet verwijderd.


Gnome-important.png
Waarschuwing

Indien u niet voorzichtig bent, is het mogelijk om meerdere families met dezelfde ouders aan te maken. In de meeste omstandigheden is dit iets wat de gebruiker niet voor had. Indien u toch probeert een nieuwe familie toe te voegen met dezelfde ouders dan zal GRAMPS een waarschuwingsvenster tonen. Indien u dit venster te zien krijgt zal u waarschijnlijk de aanpassing verwerpen door de knop Annuleren aan te klikken en vervolgens de knop Selecteren om een bestaande familie te kiezen.


 • Familie: Geheel gelijk aan het oudergedeelte, is het familiegedeelte. Dit deel toont de families waarin de actieve persoon een ouder is. Ook hier is het dus mogelijk om verscheidene familiedelen te hebben. Elk familiedeel toont de echtgeno(o)t(e) en alle kinderen.
Gramps-notes.png
Echtgenoot

We gebruiken de benaming echtgenoot om de zaken simpel te houden. Maar dit begrip echtgenoot kan een partner zijn, een partner in een burgerlijke verbintenis of een variatie van soortgelijke verwantschappen tussen twee personen. Deze partnerrelaties heben ook geen beperking qua geslacht van de partners.

Fig.2.x Relaties herschikken

U kunt een familie toevoegen door het selecteren van het icoon Echtgenoot in de werkbalk. Dit maakt een nieuwe familie aan, met de actieve persoon als vader of moeder.

Aanklikken van de Familie bewerken naast de hoofding familie laat u toe om de familie aan te passen. Aanklikken van de knop Uit familie verwijderen zal de actieve persoon uit de getoonde familie verwijderen.

Gnome-important.png
Een persoon verwijderen

Een persoon uit de familie verwijderen zal de familie echter niet verwijderen. De persoon wordt verwijderd als de vader of de moeder. Alle andere relaties in de familie blijven behouden.

Gramps-notes.png
Opmerking

We gebruiken de begrippen vader en moeder om de zaken simpel te houden. Zelfs indien er geen kinderen in de familie zijn, gebruiken we toch de begrippen vader en moeder. In het geval van een man/man of vrouw/vrouw relatie moeten de begrippen vader en moeder eerder gezien worden als alternatieve benamingen.

U kan de ouders en de echtgenoten herschikken door via het menu Bewerken->Herschikken te kiezen. Deze menuoptie is enkel beschikbaar indien er meer dan één ouderpaar is of meer dan één echtgeno(o)t(e) bestaan voor de actieve persoon. Door deze menuoptie te kiezen, wordt een Relatie herschikken-venster getoond waar u de mogelijkheid hebt om de ouder- en familierelaties te herschikken.

Familiescherm

Fig. 2.x. Familiescherm

Het familiescherm toont een lijst van alle families in het gevensbestand. Via dit scherm kunt u families toevoegen, aanpassen of verwijderen. Het standaardscherm toont de kolommen ID, Vader, Moeder en Relatie. Kinderen worden op dit scherm niet getoond.

Gnome-important.png
knop verwijderen

In tegenstelling tot het relatiescherm zal klikken op de verwijderknop daadwerkelijk de familie verwijderen uit het gegevensbestand. De personen blijven behouden maar de relaties tussen de personen in de familie worden verwijderd.

Stamboomscherm

Fig.2.x Stamboomscherm

Het stamboomscherm toont een grafische stamboom van de voorouders van de actieve persoon. Afhankelijk van de venstergrootte worden tot vijf generaties getoond. Elke persoon wordt als een rechthoek voorgesteld , met daarin de naam van de persoon samen met de geboorte en overlijdensinformatie. Indien beschikbaar wordt in de rechthoek ook een afbeelding van deze persoon getoond. Er vertrekken uit iedere rechthoek twee lijnen. De linker lijn splitst in twee lijnen: de bovenste lijn toont de vader en de onderste lijn de moeder van de persoon. Volle lijnen duiden op geboorteverwantschap, terwijl stippellijnen elke andere verwantschap weergeven (zoals adoptie, stiefouderschap, voogdij, enz.).


Links van de actieve persoon bevindt zich een knop <. Indien u op deze pijl klikt en de actieve persoon heeft kinderen dan wordt een lijst getoond van die kinderen. Door op één van de kinderen te klikken, wordt dit kind de actieve persoon.

Fig 2.x Menu kinderen

De weergave van de namen van de kinderen geeft aan of de tak van de stamboom hier dood loopt of zich verder splitst.

De kinderen die zelf op hun beurt kinderen hebben, worden weergegeven met een vet en schuin lettertype. De andere kinderen die geen kinderen hebben (stamboomtak loopt dood) worden met een normaal lettertype weergegeven. Heeft de actieve persoon slechts één kind, dan wordt geen menu getoond (er is slechts één keuzemogelijkheid) en wanneer de knop wordt aangeklikt zal dit enige kind de actieve persoon worden.


De rechterkant van het scherm toont twee knoppen: >. Wordt de bovenste knop > aangeklikt dan wordt de vader de actieve persoon. Omgekeerd wordt de onderste knop: > aangeklikt wordt de moeder de actieve persoon.

Fig. 2.x Persoonsgegevens
Telkens als u rechtsklikt op een rechthoek in het stamboomscherm, wordt een menu getoond.Dit menu bevat een aantal zeer bruikbare gegevens en submenu's: Echtgenoten , Broers en zussen , Kinderen en Ouders van deze persoon.

"Lichtgrijze" sub-menus geven aan dat er geen informatie in deze categorie voorhanden is. Zoals in het menu 'kinderen' hierboven vermeld, geven submenu's 'Kinderen' en 'Ouders' een verschillende weergave voor doodlopende en verderlopende stamboomtakken.


Nieuw in version 2.2 is de toevoeging van het gebeurtenissenscherm.

Gebeurtenissen kunnen gedeeld worden tussen verschillende personen en verschillende families. Het gebeurtenissenscherm toont een lijst van alle gebeurtenissen in het gegevensbestand.

Gebeurtenissenscherm

Fig. 2.x Gebeurtenissenscherm

Het standaard gebeurtenissenscherm toont de kolommen Beschrijving , ID , Type , Datum en Locatie van de gebeurtenis.


Gnome-important.png
Een juiste beschrijving

Omdat gebeurtenissen kunnen gedeeld worden, kunt u best wat meer tijd besteden om elke gebeurtenis een unieke en betekenisvolle beschrijving mee te geven. Dit zal u later veel tijd besparen indien u gebeurtenissen wilt delen. Zo vindt u deze gebeurtenis eenvoudiger terug.

De gebeurtenissenijst kan op de normale manier gesorteerd worden, door op de kolomhoofding te klikken. Eénmaal klikken sorteert in stijgende volgorde, nogmaals klikken sorteert in dalende volgorde, enz. Het venster Kolom aanpassen kan zoals steeds gebruikt worden om getoonde kolommen toe te voegen, te verwijderen of te herschikken.

Bronnenscherm

Fig.2.x Bronnenscherm

Het bronnenscherm toont een lijst van de informatiebronnen opgeslagen in het gegevensbestand.

Bronnen kunnen een verscheidenheid van documenten zijn (geboorte-, overlijdens- of huwelijkscertificaten, enz.), boeken, bestanden, journals, privé dagboeken, - eigenlijk alles wat maar genealogische bewijsmateriaal kan opleveren. GRAMPS geeft u de mogelijkheid om voor iedere gebeurtenis een bronvermelding op te geven (geboorte, overlijden, huwelijk, enz.). De getoonde kolommen zijn: Titel , ID , Afkorting en Auteur van de bron, alsook de Publicatie-informatie .

De bronnenlijst kan gesorteerd worden via het aanklikken van de kolomhoofdingen.


Eénmaal klikken sorteert in stijgende volgorde, nogmaals klikken sorteert in dalende volgorde, enz. Het venster Kolom aanpassen kan zoals steeds gebruikt worden om getoonde kolommen toe te voegen, te verwijderen of te herschikken.

Locatiescherm

Fig. 2.x.Locatiescherm

Het locatiescherm toont een lijst van de geografische plaatsen waar gebeurtenissen plaatsvonden, in het gegevensbestand. Dit kunnen geboorteplaatsen, locaties waar overlijden en huwelijken plaatsvonden, maar ook werkadressen, thuisadressen en schooladressen zijn of elke andere denkbare verwijzing naar een geografische locatie. Het scherm toont de kolommen Locatienaam , ID , straat , Dorp of stad , Deelstaat , Provincie en Land . Zoals gebruikelijk kunnen de kolomhoofdingen gebruikt worden om de informatie te sorteren.

Eénmaal klikken sorteert in oplopende volgorde, nogmaals klikken sorteert in aflopende sorteervolgorde. Het venster Kolommen aanpassen geeft een scherm 'Locatiekolommen selecteren' om bijkomende kolommen te tonen of om kolommen te verplaatsen of te verwijderen.

Indien een locatie geselecteerd is in de lijst, kunt u door rechts te klikken een menu oproepen waar zich een menuitem: Google Maps bevindt. Of u gebruikt in de werkbalk de knop Google Maps om in een webbrowser de locatie te tonen op een kaart.

Uw standaard web browser zou normaal geopend moeten worden en gebruik makend van de lengte- en de breedteligging of de locatienaam zal getracht worden de locatie te tonen via de 'Google' webstek.

Deze eigenschap is echter beperkt en toont niet altijd de gewenste resultaten.

Mediascherm

Fig.2.x.Mediascherm


Het mediascherm toont een lijst van de media-objecten die gebruikt worden in het gegevensbestand.

Media-objecten zijn alle mogelijk bestanden die maar in enige mate genealogische informatie bevatten.

Technisch gezien kan gelijk welk bestand een media-object zijn.

Meestal echter zijn dit afbeeldingen, geluidsbestanden, animatiebestanden enz. Volgende kolommen worden getoond: Titel , ID , Type , Pad en Datum.

Via het menu Scherm ->Kolommen aanpassen en het tonen van het venster 'Mediakolommen aanpassen' kunnen de kolommen op de gebruikelijke manier worden aangepast. Het bovenste venstergedeelte van het mediascherm toont (indien aanweig) een miniatuur met informatie over het media-object.

Bibliothekenscherm

Fig.2.x.BibliothekenschermVanaf versie 2.2 worden bibliotheken ondersteund.Een bibliotheek is eigenlijk een bronnenverzameling.

Elke bron in het gegevensbestand kan een verwijzing bevatten naar een bibliotheek, waar de bron zich in bevindt (zoals een echte bibliotheek). De werking van het bibliothekenscherm is analoog aan de andere schermen.


Opmerkingenscherm

<aan te vullen>

Vorige [[Gramps {{{3}}} Wiki Manual/nl| Index]] Volgende