Nl:Dooppeter-doopmeter toevoegen

From Gramps
Revision as of 09:24, 15 May 2013 by Sigmo (talk | contribs) (Alternatief: geen persoon aanmaken: "zin maken" is een anglicisme)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

In vele culturen bestaat het concept van peetoom, peetvader of dooppeter. Hier leggen we uit hoe u deze verwantschap kunt toevoegen.


Een peetoom/dooppeter/doopmeter toevoegen

We raden sterk aan om deze peetoom.. als persoon toe te voegen aan uw gegevensbestand. Om dit te doen gaat u naar het personenscherm en voegt u deze personen toe. In vele gevallen is de enige informatie waarover u beschikt: de naam van deze persoon en het feit dat deze persoon op een bepaalde datum nog leeft.

Verwantschap toevoegen

De dooppeter/meter verwantschap kan bij een persoon toegevoegd worden in de tab Associaties van het persoonsbewerkingsvenster. U opent dus het venster van het doopkind, ga naar deze tab en voeg de dooppeter/doopmeter associatie toe, door de dooppeter/doopmeter deze personen te selecteren uit de personenlijst.

Voeg alle personen toe aan de doopgebeurtenis

Normaal gesproken is de informatie over de dooppeter/doopmeter relatie af te leiden uit de doopakte. Maak dus een doopgebeurtenis aan bij de persoon die gedoopt wordt. Deze persoon heeft als Rol Voornaamste rol in de gebeurtenis. Ga vervolgens naar de tab Gebeurtenissen van de dooppeter/doopmeter en klik op knop Een bestaande gebeurtenis delen. Kies dan de doopgebeurtenis die u juist hebt aangemaakt en verander de Rol in doopmeter/dooppeter.

Deze gebeurtenis bevat nu Gedeelde informatie.

Alternatief: geen persoon aanmaken

Sommige mensen vinden het idee om personen waarvan ze enkel een naam hebben toe te voegen aan hun familiestamboom maar niks.

Toch denken we dat het nuttig is om die persoon aan te maken:

  • Gramps ondersteunt dit
  • Het kan dat u dezelfde persoon opnieuw tegen komt in uw familieonderzoek. Wanneer deze persoon zichtbaar is in het personenscherm is de kans veel groter dat u zich realiseert dat dit dezelfde persoon kan zijn.
  • Het hulpgereedschap Vind duplicaten heeft meer informatie om mee te kunnen werken

Wilt u toch de dooppeter/doopmeter-gegevens opslaan, zonder een persoon aan te maken, gebruik dan de kenmerkentab van de persoon zelf. U kunt een eigenschap dooppeter/doopmeter toevoegen met als waarde de naam. U kunt hetzelfde trouwens doen met de eigenlijke doopgebeurtenis.