Difference between revisions of "He:אירועים בגרמפס"

From Gramps
Jump to: navigation, search
m (Events and Facts: translation)
m (אירועים מותאמים אישית: he inner link)
 
(4 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 170: Line 170:
 
מידע המתייחס באופן ישיר למצב בריאותו הגופני או הנפשי של מטופל או לטיפול הרפואי בו. ברוב הארצות, מידע רפואי הוא מידע חסוי וניתן לאדם עצמו בלבד. במיקרים מסויימים החוק מאפשר חשיפת מידע רפואי גם לגורם אחר.
 
מידע המתייחס באופן ישיר למצב בריאותו הגופני או הנפשי של מטופל או לטיפול הרפואי בו. ברוב הארצות, מידע רפואי הוא מידע חסוי וניתן לאדם עצמו בלבד. במיקרים מסויימים החוק מאפשר חשיפת מידע רפואי גם לגורם אחר.
  
==הכשרה מקצועית==
+
==מקצועה==
 
 
===Elected===
 
  
 +
===ההתמודדות בבחירות===
 +
תפקידים אליהם נבחר אדם במסגרת בחירות כלליות, לרוב מדובר בתפקידים ציבוריים אך לא רק, בכלל זה תפקידי ממשל, ועדי עובדיםדירקטוריונים ועוד.
 
===שרות צבאי===
 
===שרות צבאי===
 +
שרות צבעי ששרת אדם, בין אם גיוס חובה או שרות צבאי מקצועי.
  
 
===עיסוק===
 
===עיסוק===
The type of work or profession of an individual
+
סוג העבודה או עיסוק של אדם.
  
 
===הסמכה דתית===
 
===הסמכה דתית===
Pertaining to a religious ordinance in general
+
הסמכה לעיסוק בתחום הדתי כמו הסמכה לכמורה, לרבנות ועוד.
  
 
===פרישה===
 
===פרישה===
An event of exiting an occupational relationship with an employer after a qualifying time period
+
פרישה לגִמְלָאוֹת הוא אירוע סיום העבודה של אדם, בעיקר עקב גיל (בין אם הגעה לגיל פרישה, או גיל אחר) או מסיבות אחרות (כגון בריאות).
  
==Custom==
+
==אירועים מותאמים אישית==
  
See [[Custom Event Types]] for some event types that are currently used by some users.
+
בקישור הבא ניתן למצוא סוגי אירועים מסוימים בהם בחרו להשתמש חלק ממשתמשי גרמפס [[Custom Event Types/he|סוגי אירועים מותאמים אישית]].
  
 
==אירועי נסיגה==
 
==אירועי נסיגה==
Line 221: Line 222:
 
== עובדות ואירועים ==  
 
== עובדות ואירועים ==  
  
[https://wiki.phpgedview.net/en/index.php?title=Facts_and_Events PhpGedView] פרוט מוסכמות שמות תקניים ב־GEDCOM לקישור בין: '''אירועים''' ל'''עובדות'''.
+
האתר [https://wiki.phpgedview.net/en/index.php?title=Facts_and_Events PhpGedView] מציג פרוט מוסכמות שם תקניים בתבנית קובץ GEDCOM, בנושא '''אירועים''' ו'''עובדות'''.
  
 
=לקריאה נוספת=
 
=לקריאה נוספת=

Latest revision as of 07:23, 21 March 2022

סקירה כללית על האירועים המוגדרים מראש בגרמפס ומשמעותם.

אירועים וסוגי אירועים

אירועים מהווים מושג מרכזי במחקר גנאלוגי. לכן חשוב שהמינוח והשימוש בו יהיו עקביים ומוגדרים היטב, כדי להבטיח תקשורת ברורה בין חברי הקהילה, לאפשר תרגום מונחים לשפות שונות וניידות מיטביים.

"אירוע" הוא 'מונח גג', שמשמש באופן רופף לציון עובדה על אודות 'אדם', בין אם אירוע ממשי המתרחש בחייו, או תכונה כלשהיא. לדוגמה, אירוע 'לידה' מתרחש בחיי כל אדם, כך גם אירוע ה'פטירה' הבלתי נמנע. כשנולדים לאדם ילדים, אלו יהיו 'אירועים' גם כן. לעומת זאת, עובדת היותו חשוך ילדים, היא 'תכונה' או 'עובדה' בחיי אותו אדם.

בדרך כלל הגדרת 'אירוע' לאדם, תאפשר להזין מערך־נתונים באופן מובנה, בכלל זה: התאריך, התיאור, המקום המשויך ומידע נוסף לגבי האירוע.

כאשר מגדירים אירוע בגרמפס, הוא משוייך לסוג אירוע. סוג האירוע, מאפשר לקבץ אירועים בעלי מכנה משותף. בעת יצירת אירוע, יש לבחור תחילה את סוג האירוע על ידי הקלדת שם. סוג האירוע להיות כל אחד מהאירועים המוגדרים מראש, או אירוע אחר שנוצר – אירוע מותאם אישית.

האירועים המוגדרים במערכת מראש אמורים לספק את מרבית המקרים בהם נתקל בחקר אילן־היוחסין. אך הבה נדמיין, בקלילות הדעת, את המקרה הבא שמעולם לא באמת התרחש: הדוד ג'ורג' היה ידוע כהולל גדול (לותריו) והוא אף התגאה בכך מאוד, יתר על כן, הוא עמד על כך שהפרטים על כיבושיו הרבים יכללו בפרטי אילן־היוחסין, זאת בתמורה לכמה מסמכים גנאלוגיים חיוניים שנמצאים ברשותו. כדי לייצג פרטים אלו, ניתן להגדיר סוג אירוע "פרשיות", ולאחר מכן להזין ברשומה האישית שלו, אירוע אחד לכל אחת מהפרשיות, כל אירוע יכלול את התאריך, המקום, הפרטים ומידע נוסף. התוצאה שתתקבל היא רשימת כול "פרשיותיו" של הדוד ג'ורג', בסדר כרונולוגי.

נניח את קלות דעת בצד לרגע ונתמקד בעיקר. ריבוי סוגי אירועים עלולה להיות בעייתית, במקרים רבים עדיף יהיה פשוט לקבץ אירועים תחת אותו סוג אירוע, ולהשתמש בשדה התיאור כדי להוסיף גָּוֶן נוסף.

הבה נספק תחילה סקירה כללית של סוגי האירועים הזמינים, המוגדרים מראש, לאחר מכן נציין מספר סוגי אירועים שאינם נכללים ברשימה זו.

Gramps-notes.png
מרבית האירועים שמתוארים בעמוד זה, לרוב גם מתועדים במסמכים רישמיים אותם ניתן לאתר.

לא אחת מסמכים רישמיים כאלו כוללים מידע חשוב נוסף שישמש להעשרת אילן־היוחסין.

סוגי אירועים בגרמפס

Fig. .1 דוגמת חלון דו־שיח אירועים
מרבית סוגי האירועים מובנים וברורים מאליהם, הדרך הטובה ביותר להכיר אותם היא פשוט להגדיר ו"לשחק" עם עורך האירועים! עם זאת, אירועים מסוימים זקוקים לבדיקה וחקירה מדוקדקים יותר מכיוון שהם משתמשים במושגים שאינם ברורים ממבט ראשון.

אירועי חיים

אימוץ

סוג זה מיועד לאירועים הקשורים לאימוץ ילד. בדרך כלל האירוע מתווסף לאדם המאומץ, כאשר האדם הזה ממלא את התפקיד העיקרי. ניתן להוסיף לאירוע מנהלים, עובדי מדינה והורים בתפקידי אירוע שונים תפקידי אירוע

ניתן להוסיף את אירוע האימוץ לתהליך האימוץ (שיכול לארוך מספר חודשים), אך גם כשומר־מקום לתעודת אימוץ המקוריות שצלום שלהן ניתן לצרף כקובץ מדיה.

בעת הוספת האדם למשפחה שלתוכה הוא אומץ, נדרש גם להגדיר את מערכת היחסים של בינו לבין הוריו המאמצים כמאומצים. הגדרה נוספת זו מגדילה מעת את מידע האירוע, אך המידע הזה משמש בכמה דוחות.

הטבלה

טקס הטבילה המכונה "הטבלה" (לא LDS) הוא אחד מיסודות הדת הנוצרית על כל זרמיה. בנוסף להיותו טקס בעל משמעות דתית ברורה ועמוקה – יש בו גם מרכיבים חברתיים מובהקים כמו כניסה לחברות בקהילה וקבלת שם טבילה. אירוע הטבילה מבוצע בינקות או מאוחר יותרה.

לידה

אירוע הולדת אדם.

ברית מילה

היא מצוות 'עשה' יסודית ביהדות למול את עורלת כל הזכרים ביום השמיני ללידתם.

קבורה

הטמנת גופתו של אדם או בעל חיים באדמה.

שרפת גופה

ההליך שבו גופת אדם נשרפת זמן קצר לאחר מותו, בין אם במשרפה (בלטינית: קרֶמָטוריום) שהיא כבשן מיוחד המיועד למטרה זו, ומגיע לטמפרטורות מתאימות, ובין אם במדורה שהובערה במיוחד לצורך זה.

פטירה

האירוע בו מסתיימים חיי כול בן־תמותה באשר הוא.

משפחה

נישואים חלופיים

מערכת יחסים זוגית כגון מגורים משותפים, נישואים חוזיים, טקסים אזרחיים, שותפות מגורים, ידועים בציבור.

גירושים

אירוע פירוק קשר הנישואין בבית משפט, או הגוף הדתי המוסמך (כפי שנהוג בישראל).

תביעת גירושין

אירוע הגשת כתב תביעת גירושין על ידי מי מבני הזוג.

אירוסין

אירוע הרישום או הכרזה על הסכם בין שני אנשים להתקשר בברית הנישואין.

נישואין

אירוע הנישואין הוא טקס כריתת ברית בין שני אנשים בפני גוף רשמי שהוסמך לכך על פי כל דין. במילים אחרות, זהו מצב של איחוד לאדם אחר בקשר בהסכמה וחוזה המוכר (בדרך כלל) על פי החוק. בישראל טקסי הנישואין, על פי רוב נערכים על ידי אנשי דת והמדינה הסמיכה באופן בלעדי את הממסד הדתי להכניס זוגות בברית נשואין.

לכן יש להשתמש באירוע זה בדרך כלל כאירוע הפתחה הרשמי של התא המשפחתי בגרמפס, כלומר להשתמש בו כאירוע משפחתי, עם תפקיד אירוע משפחה. נא לשים לב כי המשפחה יכולה להיות חסרת אב, אם או את שניהם. שיתוף אירוע עם התפקידים כלה וחתן אינה הגישה המומלצת בגרמפס.

נוסך על כך, אירוע הנישואין רחב יותר ממה שמשתמשים בו בשפה היום יומית. שכן אלו עשויים להצביע על נישואים אזרחיים, נישואים בבית כנסת, בכנסייה או ממסד דתי אחר וכל שאר סוגי האיחוד הרשמיים בין מבוגרים.

לציון סיום רשמי של אירוע נישואין, יש להשתמש מן הסתם באירוע גירושין.

הסכם ממון

אירוע חתימת הסכם בין שני בני אונש השוקלים נישואין, בו הם מסכימים לשחרר או לשנות זכויות קניין שאחרת היו נובעות מהנישואין.

תעודת נישואין

אירוע רישום או הוצאת מסמך רישמי מהגוף המוסמך המאשר את דבר חוקיות הנישואין.

הסכם נישואין

אירוע רישום הסכם נישואין רשמי, לרבות הסכם ממון בו מגיעים שותפים לנישואין להסכמה לגבי זכויות הקניין של אחד או שניהם, תוך הבטחת רכוש לילדיהם. בישראל הסכמים כאלו הם חסרי כל תוקף חוקי למעט הסכם ממון. המקבילה הישראלית להסכם שכזה נקראת 'תעודת הזוגיות' והיא מונפקת על־ידי ארגון משפחה חדשה [1]. עד כה בתי המשפט בארץ הכירו 'בתעודת הזוגיות' כדרך מימוש הבחירה הזוגית והצהרה על זוגיות זו כלפי כלל הציבור.

הודעת נישואין

אירוע הודעה רשמית שנמסרה לציבור, בדבר כוונתם של שני בני אנוש, להינשא.

ביטול נישואין

הכרזה שהנישואין בטלים מעיקרם (מעולם לא התקיימו). בנסיבות מיוחדות, כאשר נפל פגם מהותי ובלתי ניתן לתיקון בהליך הנשואין בין בני זוג, ראשי בית המשפט שבסמכותו לדון בדיני משפחה, להכריז על נישואים כבטלים מעיקרם.

אקדמי

תואר

תואר אקדמי מוכר ומקובל כגון, BA תואר ראשון, MA תואר שני ועוד.

השכלה

ציון רמת ההשכלה אותה רכש אדם.

הסמכה

אירוע הענקת תעודת הסמכה או תואר אקדמאי לאדם.

משפטי

אישור צוואה

אירוע אישור צוואה הוא ההליך שיפוטי במהלכו צוואה "מוכחת" בבית משפט ומתקבלת כמסמך ציבורי תקף המהווה את הצוואה האחרונה האמיתית של המנוח, או שעל פיו מוסדר העזבון על פי דיני מקום מגוריו של המנוח בעת פטירתו בהעדר צוואה חוקית.

צוואה

מסמך משפטי המטופל כאירוע, זהו מסמך משפטי בו מורה אדם מה ייעשה ברכושו לאחר מותו, אשר יהא בר־תוקף - כול עוד נעשה באחת הדרכים הקבועות בדין (עשוי להשתנות ממקום אחד למשנהו), ולא נפל בו פגם שלא ניתן לתיקון.

דתי

הטבלת מבוגרים

זהו אירוע דתי (לא LDS) בו מבצעים את פעולת הטבילה ו/או מתן שם לאדם בוגר.

בת מצווה

שם האירוע נגזר מהגעת נערה יהודייה לגיל שבו היא מחויבת בקיום מצוות. על פי ההלכה, כל נערה נעשית בת מצווה בהגיעה לגיל 12 שנים. כאמור, הצרוף 'בת מצווה' משמש גם לכינוי החגיגה הנערכת לכבוד האירוע.

בר מצווה

כינוי לאירוע יום הולדתו ה־13 של כוול נער יהודי (בר מצווה בתרגום מארמית הוא בן מצווה), שכן מגיל זה, על פי המסורת היהודית, הנער מחויב בעשיית מצוות בזכות עצמו, ולא בשם הוריו שהיו אחראיים לכך לפני כן.

ברכה

אירוע ברכה הוא מנהג דתי שמהותו הענקת מזל טוב, באמצעות מחווה מילולית או גופנית. ברכה היא ההפך מקללה. ביהדות, לברכה של צדיק מייחסים מאמיניו וחסידיו משמעות מיוחדת. הם מאמינים כי קרבתו אל האלוהים מעניקה כוח לברכתו והיא מסוגלת לשנות את גורלו של האדם ולבטל את רוע מזלו. בימינו התרחבה מאוד תופעת הברכות הניתנות על ידי רבנים. בנוצרות, בכנסיה הקתוליות הרומית, האורתודוקסיה המזרחית, האנגליקניזם, הלותרניזם ומסורות דומות, הברכות הרשמיות של הכנסייה מבוצעות על ידי בישופים, כמרים ודיאקונים. נוסחאות מסוימות עשויות להיות קשורות לברכות האפיסקופליות ולברכות האפיפיור.

הטבלה

מופיע לעיל גם כאירוע לידה #הטבלה

קונפירמציה

טקס דתי אותו עובר אדם נוצרי פעם בימי חייו, הטקס מקובל במרבית הכנסיות הנוצריות, ונחשב לאחד מטקסי הקבלה לנצרות (לצד הטבילה, ובחלק מהכנסיות גם ההשתתפות הראשונה בליטורגיה הקדושה). בכנסיות המזרחיות נקרא הטקס בדרך כלל משיחה (כריסמציה), משום שלב הטקס הוא משיחת האדם בשמן. במהותו, נועד לשקף חיזוק או העמקה של מערכת היחסים של האדם עם האל והכנסייה

First Communion

אירוע ה'קומוניון הראשון' (באנגלית First Communion) הוא טקס בחלק מהמסורות הנוצריות שבמהלכו אדם מקבל לראשונה את 'סעודת האל'. הטקס נפוץ למדי בכנסייה הקתולית, הכנסייה הלותרנית והקהילה האנגליקנית. הטקס נערך בדרך כלל כאשר נער או נערה נוצריים מגיעים לטווח הגילאים שבין שבע לשלוש עשרה שנים, ולעיתים קרובות משמש כטקס מעבר

דת

דת היא התארגנות חברתית או תרבותית הכוללת מערכת של אמונות או השקפות עולם המקשרות את מאמיניה לרוחניות ולעקרונות מוסריים מחייבים. על פי רוב, אדם נולד 'לתוך' דת מסויימת, אך קורה לעיתים כי אדם מחליט להמיר את דתו. אירוע הדת יכול לשמש לציון עובדות אלו.

מגורים

מפקד אוכלוסין

אירוע מפקד אוכלוסין תקופתי במקום מסויים ובתאריך מסויים, כגון מפקד ארצי או ממלכתי.

נכסים

אירועים הקשורים לנכסים (רכישה, מכירה, החזקה) כגון מקרקעין או נכס אחר, הן נִכְסֵי דְּלָא נָיְדֵי והן מטלטלין ברי משמעות כגון כלי רכב, ספינות ומטוסים. נכסים אלו מחייבים רישוי ורישום ויכולים לשמש כאסמכתאות לאירועי אילן היוחסין.

מגורים

התגוררות אדם או משפחה בכתובת מסויימת ולפרק זמן מסויים.

נסיעה

התאזרחות

אירוע קבלת אזרחות.

הגירה יוצאת

אירוע יציאה מארץ המוצא כדי להשתקע בארץ אחרת מתוך כוונה להתגורר במקום האחר.

הגירה נכנסת

אירוע השתקעות בארץ חדשה לאחר עזיבת ארץ המוצא מתוך כוונה להתגורר בארץ החדשה.

אחר

תואר אצולה

תוארי אצולה עשויים להינתן בירושה, במינוי, ולעיתים נדירות בהכרזה עצמית. כמו כן, ככל שמנגנון האצולה מבוסס יותר, כך הכללים והמשמעויות הנוגעים לתוארי האצולה נוקשים ומוחלטים יותר.

מספר נישואין

מספר הפעמים שאדם היה חלק ממשפחה, כבן זוג או כהורה.

סיבות מוות

תאור הסיבות או הנסיבות שהביאו למותו של אדם.

מידע רפואי

מידע המתייחס באופן ישיר למצב בריאותו הגופני או הנפשי של מטופל או לטיפול הרפואי בו. ברוב הארצות, מידע רפואי הוא מידע חסוי וניתן לאדם עצמו בלבד. במיקרים מסויימים החוק מאפשר חשיפת מידע רפואי גם לגורם אחר.

מקצועה

ההתמודדות בבחירות

תפקידים אליהם נבחר אדם במסגרת בחירות כלליות, לרוב מדובר בתפקידים ציבוריים אך לא רק, בכלל זה תפקידי ממשל, ועדי עובדיםדירקטוריונים ועוד.

שרות צבאי

שרות צבעי ששרת אדם, בין אם גיוס חובה או שרות צבאי מקצועי.

עיסוק

סוג העבודה או עיסוק של אדם.

הסמכה דתית

הסמכה לעיסוק בתחום הדתי כמו הסמכה לכמורה, לרבנות ועוד.

פרישה

פרישה לגִמְלָאוֹת הוא אירוע סיום העבודה של אדם, בעיקר עקב גיל (בין אם הגעה לגיל פרישה, או גיל אחר) או מסיבות אחרות (כגון בריאות).

אירועים מותאמים אישית

בקישור הבא ניתן למצוא סוגי אירועים מסוימים בהם בחרו להשתמש חלק ממשתמשי גרמפס סוגי אירועים מותאמים אישית.

אירועי נסיגה

מספר אירועי נסיגה משמשים ברשימות ןמצגים כ'רשת ביטחון' למקרים בהםאחד או יותר מאירועי החיים העיקריים חסרים.

לדוגמה, אירוע 'ברית המילה' של אדם עשוי להיות ידוע, אך אירוע הלידה חסר. ברשימות ובמצגים לא יופיע אירוע לידה, כנסיגה, יעשה שימוש בתאריך 'ברית המילה' במקום שבו בדרך כלל מוצג תאריך הלידה. כאשר נעשה שימוש בתאריכי נסיגה אלו, התאריך יוצג בכתב נטוי.

אירועי נסיגה הם:

לידה
הטבלה או התנצרות
פטירה
קבורה, שרפה או סיבת מוות
נישואין
אירוסין או נישואין חליפיים
גרושין
ביטול נישואין או תביעת גירושין

סוגי אירועים שאינם זמינים בגרמפס

הגרלת גיוס

הגרלת הגיוס הונהגה לאורך ההסיטורה במספר מדינות. מטרת שיטת גיוס זו היא 'להגריל' (הזדמנות או סיכוי שווים לכול) מתוך אוכלוסיית היעד את אלו שייקחו על עצמם את עול השירות הצבאי. לפני עידן השרות הצבאי (קבע) המקצועי, הכשרת כלל אוכלוסיית היעד – כלל הנערים הצעירים בגלאי ה־18 במדינה נתונה – לא היתה סבירה בעליל, לבטח לא במדינות גדולות כמו ארה"ב, לכן נוצר צורך בתהליך 'מיון וסינון' כדי לקבוע מי יגוייס ומי לא. על מנת שהתהליך יהיה הוגן, נהוג היה לארגן הגרלה, אליה כול הבנים בגיל מסוים היו חייבים להצטרף.

המסמכים הנוגעים להגרלות אלו, מהווים מקור שימושי למידע גנאלוגי, שכן כל הבנים בגיל מסוים נדרשו להשתתף, כלומר להרשם.

סוג אירוע זה מתאים לכול האירועים ו/או התכונות שקשורים בהגרלת גיוס, לדוגמה:

א) ההגרלה עצמה. קשור למקום ולתאריך מסויימים.

ב) מסמכים משפטיים הנוגעים להגרלה. נערים ממשפחות עשירות, ששמם עלה בהגרלה והם נדרשו לשרות צבאי, שילמו תכופות למשפחות ונערים מפשוטי העם, כדי שאלו ימלאו את מקומם. לשם כך נערכו חוזים משפטיים.

ג) מסמכי עריקה הנוגעים להגרלה. צעירים רבים ששמם עלה בהגרלה והם נדרשו לשרות, בחרו להגר למדינות אחרות כדי להימנע מגיוס. הם כמובן דווחו מייד כעריקים ותועדו בארצם בהתאם. אירועים מסוג זה עשויים להיות קשים במיוחד לחשיפה וגילוי במסגרת המחקר הגנאלוגי, שכן עריקים שינו לעתים קרובות את שמם כדי שלא להחשף ולהימנע מלהלכד כעריקים.

עובדות ואירועים

האתר PhpGedView מציג פרוט מוסכמות שם תקניים בתבנית קובץ GEDCOM, בנושא אירועים ועובדות.

לקריאה נוספת