Sl:Navodila Gramps 5.2 - Glavno okno

From Gramps
Jump to: navigation, search
Nazaj Kazalo Naprej
Fig. 3.1 Example of a Gramps Main Windows

Elementi glavnega okna programa Gramps
or
Slikovni vodič po grafičnem vmesniku Gramps.

Grafični uporabniški vmesniki (GUI) so način urejanja podatkov na računalniškem zaslonu, ki omogoča razumljivost, saj uporablja ikone, menuje in miško, ne pa samo besedila.

GUI je po eni strani veliko bolj intuitiven kot pomnjenje tipkovničnih ukazov, po drugi strani pa je težko slediti dokumentaciji, ne da bi vedeli, kako se posamezna zmožnost programa imenuje, saj je potem ne moremo poiskati v opisu. Veliko elementov v programu Gramps ni posebej označenih, tako da je nasičenost zaslona čim manjša ter da ostaja prostor za rodoslovne podatke. Na voljo je celo izklop besedilnih oznak v možnostih prikaza, tako da so prikazani samo gumbi (ikone) na plošči s kategorijami.

V tem odseku Navodil so navedena standardizirana imena elementov zaslona v programu Gramps. S temi imeni lahko učinkoviteje iščete (kot Google) po straneh navodil, ki opisujejo iskani element. Za primer navedimo iskanje izraza "Način navigacije" v iskalniku Google:

  "Način navigacije" site:gramps-project.org/wiki

Takšen način iskanja najde celo slike s tem opisom. S klikom na sliko dobite podatke o njej in kje v dokumentaciji je navedena.

Če kakšnega elementa zaslona ne vidite na slikah spodaj, poglejte v Galerijo zaslonskih slik Gramps. This page shows the Gramps thumbnail screenshots that are used throughout the documentation. Click the thumbnail image to show the full sized image and variants of that image, then scroll down to the "File usage" section to find Wiki pages that illustrate the features within that screenshot. Likewise, the Gramps Icon Gallery identifies the proper names of icons used throughout Gramps.

Once you are familiar with the screen elements, explore the keybindings or hotkeys to learn the shortcuts for features used so frequently that keyboard shortcuts have been created.

Main Window

Nazaj Kazalo Naprej
Gnome-important.png Special copyright notice: All edits to this page need to be under two different copyright licenses:

These licenses allow the Gramps project to maximally use this wiki manual as free content in future Gramps versions. If you do not agree with this dual license, then do not edit this page. You may only link to other pages within the wiki which fall only under the GFDL license via external links (using the syntax: [https://www.gramps-project.org/...]), not via internal links.
Also, only use the known Typographical conventions