Fi:Gramps 4.2 Wiki-käyttöohje - Navigointi

From Gramps
Jump to: navigation, search
Edellinen Hakemisto Seuraava
Sukupuun ollessa auki Grampsin keskuskohde on Aktiivihenkilö. Voit tämän perusteella katsella ja muokata tietja ko. henkilöstä, hänen perheestään jne. Navigointi sukupuussa (esim- siirtyminen henkilöstä toiseen) on itse asiassa Aktiivihenkilön vaihdos. Tässä osiossa kuvataan useita vaihtoehtoisia tapoja liikkua sukupuussa, käyttäen Grampsin monipuolisia ja käteviä käyttöliittymiä. Samaan lopputulokseen voidaan päästä monella tavalla, mutta jotkut niistä ovat kätevimpiä kuin toiset, riippuen myös siitä, mitä olit tekemässä parhaillaan Grampsissa.

Henkilöt kategorian käyttö

Luontevin tapa valita Aktiivinen henkilö on käyttää Henkilöt kategoriaa. Valitse sinä haluamasi henkilö napssauttamalla häntä listalla. Valitusta henkilöstä tulee aktiivinen. Tilapalkki päivittyy osoittamaan aktiivisen henkilön vaihdoksen.

Suhteet kategorian käyttö

Suhteet kategoriassa kenen tahansa henkilön napsauttaminen muuttaa henkilön aktiiviseksi ja hänestä tulee suhteen päähenkilö.

Tango-Dialog-information.png
Päivitys ilman aktivointia

Suhteet kategorian asetuksissa työkalupalkissa voi Asetelma-lehdellä valita Näytä muokkauspainikkeet. Tällöin jokaisen henkilön oikealle puolelle tulee näkyviin Muokkaa painike. Siitä avautuu ao. henkilön muokkausdialogi ilman, että henkilöstä tulisi aktiivinen.


Tango-Dialog-information.png
Työkalut

Työkalupalkissa olevilla Lisää, Jaa, Kumppani ja Uudelleenjärjestä-painikkeilla muokataan perhkokonaisuutta lisäämällä siihen jäsenä ja vaihtamalla puolisoiden järjestystä. Käytännössä samaan päästään toimimalla myös Perhemuokkaimessa, perhekategorian kautta.


Perheet kategorian käyttö

Perheet kategoriassa voit helposti navigoida valitun perheen jäsenten välillä:

Tehdäksesi valitusta puolisosta Aktiivisen henkilön napsauta perheiden listassa hiiren oikealla ja valitse kontekstivaliosta "Muuta isä (tai äiti) aktiiviseksi henkilöksi".

To make the currently selected parents the active family (thereby making father the Active Person and mother the selected spouse), click the right-arrow button to the right of the active person's parents box. Alternatively, right-click into the active person's parents box and select Make the selected parents the active family item from the context menu.

Toinen puolisoista aktivoidaan valitsemalla perheestä hiiren oikealla Muuta isä aktiiviseksi henkilöksi tai Muuta äiti aktiiviseksi henkilöksi.

Lapsi aktivoidaan henkilönä valitsemalla perheestä hiiren oikealla Pikanäkymä/Kaikki tapahtumat-valinnalla avautuvassa ikkunassa Aktivoi henkilö.

Gramps tarjoaa myös laajan valikoiman navigoinnin pikavalintoja näppäimistöltä. Pikanäppäimien yksityisohdat ilmenevät ohjeesta Liite B: Pikanäppäimet.

Kaaviot kategorian käyttö

Kaaviot kategoriassa voit liikku sukupuutasi pitkin. Näet kerralla useampia sukupolvia ja voit hypätä suoraan pojanpojasta isoisään menemättä välissä olevien sukupolvien kautta.

Huomaa että aktiivisen henkilön vaihtaminen muuttaa myös näkyvissä olevat viisi sukupolvea, alkamaan uudesta aktiivisesta henkilöstä. Sukupuusssa liikutaan helposti Kaavio näkymissä:

Henkilö aktivoidaan hänen laatikostaan hiiren oikealla avautuvan valikon 1. rivistä, jolla on henkilön nimi.

Henkilön mahdollinen lapsi valitaan aktiiviseksi henkilön vasemalla puolella olevasta "<" painikkeesta avautuvasta lasten listasta.

Sukupuuta siirretään sukupolvi taaksepäin sukupuun oikeassa reunassa olevasta ">" painikkeista. Isä- ja äitilinjalle on omat panikkeensa.

Henkilön tuplanapsauttaminen aktivoi henkilön ja siirtää hänet kaavion vasempaan reunaan.

Jokaisen sukupuussa näkyvän henkilön tietoihin voidaan siirtyä hiiren oikealla Muokkaa valinnalla. Samasta paikasta löytyy myös siirtymisvalinnat puolisoihin, sisaruksiin, lapsiin ja vanhempiin. Nämä valinnat näyttävät henkilöt ao. listana.

Tango-Dialog-information.png
Hiiren oikealla avautuvan valikon edut

Suora siirtyminen puolisoon ja sisaruksiin kattavista listoista.


Grampletien käyttö

Fig. 7.3.1 Henkilö kategoria näkymä - esimerkki grampletit

Jotkut Grampletit tukevat hyperlinkkejä (usein nettilinkin oletusvärillä).

Alapalkissa ja sivupalkissa voit ottaa käyttöösi grampletteja kuten:

tarjoten mahdollisuuden siirtyä aktiivisen henkilön sukulaisiin ja aleneviin tai nouseviin sukupolviin.

Alapalkin oikeassa reunassa on ">" ja "<" painikkeet, joilla voi siirtyä gramplettien välillä. Mahdollisesta Nuoli alas -painikkeesta voi lisätä ja poistaa grampleteja sekä ottaa näkyviin vain kategoriaan määritellyt oletusarvoiset grampletit.

Hyperlinkin napsautus vaihtaa aktiivisen henkilön Person.


Kotihenkilön asettaminen

Yksi ja vain yksi sukupuun henkilö on valittavissa kotihenkilöksi. Kun hänet on valittu, häneen voi siirtyä yhdellä napsautuksella riippumata siitä, mitä kategoriaa kulloinkin olet käyttämässä.

Kotihenkilön asettamiseksi siirry ensin tähän henkilöön haluamallasi tavalla. Valitse sitten Henkilöt kategoria ja käytä valintaa Muokkaa ->Aseta kotihenkilö. Tämän jälkeen voit siirtyä kotihenkilöön mistä tahansa sukupuustasi yksinkertaisesti napsauttamalla työkalujen Siirry kotihenkilöön kuvaketta. Pääset kotihenkilöön myös valinnallaSiirry ->Koti tai or select Koti valinnasta hiiren oikealla painikkeella avautuvasta valikosta tai näpäimistön pikavalinnalla Alt+Home.

Historiatyökalujen käyttö

Grampsissa on myös joukko käyttöhistoriaan perustuvia navigointityökaluja. Samanlaisia kuin selaimissa yleisesti käytetyt.

Niihin kuuluvat Taaksepäin ja Eteenpäin valinnat Siirry valikossa, hiiren oikean painikkeen valikot (käytettävissä Henkilöt, Perheet ja Esipolvet kategorioissa)ja työkalujen painikkeissa. Niihin kuuluvat edellisten siirtymien lista Siirry valikossa, josta voi siirtyä suoraan mihin tahansa viimeisistä valinnoista. Ja lopuksi, napsauttamine hiiren oikealla < Taaksepäin ja Eteenpäin> työkalupainikkeita avaa ponnahdusvalikon valintahistorian ao. osasta. Listalta valitsemalla voi siirtyä suoraan ao. kohteeseen.

Fig. 7.3.2 Esimerkki käyttöhistoriapohjaisista siirtymätyökaluista


Kirjanmerkit

Similar to setting the Home person, you can bookmark other people from the database to simplify further navigation. To bookmark a person, first navigate to that person, then choose the menu Bookmarks ->Add Bookmark. To move to that person from anywhere in the database, choose the menu Bookmarks ->Person's name from the list of bookmarked names shown.

Fig. 7.3.3 Organize Bookmarks

You can manage your bookmarks by choosing the menu Bookmarks ->Organize bookmarks.... This opens the Organize Bookmarks dialog with the list of bookmarks and the controls to modify this list.

Use the Up and Down buttons to change the list sequence. Use the Remove button to remove a Bookmark. The Help will bring you to this page, and you close the Organize Bookmarks window with the Close button.

The Bookmarked People can be selected through the People Category, as explained above, but also through the Relationships Category, Families Category, and the Pedigree Category.

On a similar basis you can also Bookmark: Events, Sources, Citations, Places, Media, Repositories , and Notes.


Tietueiden löytäminen

Fig. 7.3.4 Type-ahead find


Löydät tietueen sukupuusta helposti. Siirry ensin ao. kategoriaan, jolloin avautuu ao. tietueiden lista; Henkilöt, Lähteet, Paikat tai Media. Aktivoi jokin tietue listalla. Ala sen jälkeen kirjoittamaan henkilön sukunimeä tai muiden Nimikettä. Samaan hakutilaan pääsee myös CTRL+F pikavalinnalla, mutta suora kirjoittaminen riittää.

Sitä mukaa kuin kirjoitat, listalta valittuu syöttösi mukainen ensimmäinen tietue.


Tango-Dialog-information.png
Henkilön haku

Suotimilla haetaan monimutkaisemmalla ehdolla. Suodinten alue näytetään valinnalla Näytä-> Sivupalkki , valitsemalla sopiva suodin ja Etsi painikkeella. Katso tarkemmin Filters.


Leikepöydän käyttö

Kuva. 7.3.5 Leikepäytä

Työkalu tarjoaa väliaikaisen alustan tietokannan tietueiden tallentamiseen helppoa uusiokäyttöä varten. Tiivistettynä, se on eräänlaista leikkaa-ja-liitä toiminnallisuutta, joka on laajennettu tekstikohteista muihin Grampsin käyttämiin tietuetyyppeihin.

Tango-Dialog-information.png
Leikepöytä käyttää laajasti [https:ei Muokkaa->Leikepöytä tai käytä Leikepöytä painiketta.Leikepöytä tukee osoitteita, ominaisuuksia (henkilöiden ja perheiden), tapahtumia (henkilöiden ja perheiden), nimiä, medioiden viitteitä, lähdelainauksia, nettiosoitteita ja tietenkin tekstiä lisätiedoista ja kommenteista. Yksinkertaisesti raahaa ao. muokkaimesta nämä Leikepöytään. Sieltä tietue otetaan käyttöön raahaamalla ao. paikkaan muokkainikkunaan, eli mm. Osoite-lehdelle, Ominaisuudet-lehdelle, Isä-kenttään jne.

Tango-Dialog-information.png
Vihje

Joissain kohteissa on vasemmalla linkin kuvake. Se ilmaisee, että sellaisen valinnan raahaaminen tuottaa viitteen ko. kohteeseen eikä kohteen kopiota. Esimerkiksi mediaa ei kahdenneta. Sen sijaan luodaan linkki ao. mediaan, mikä lisätään paikalliseen Galleriaan.


Tango-Dialog-information.png
Vihje

Leikepöydän sisältö säilyy Gramps-istunnon ajan. Leikepöydän ikkunan sulkeminen ei kadota talletettuja tietueita, Grampsin sulkeminen kadottaa ne.


Leikepöydälle on myös pikanäppäin CTRL+B.

Leikepöytä on Grampsin kaltaiselle ohjelmalle erittäin tärkeä.

Esimerkki
Löydät henkilön syntymätodistuksen, jossa on mainittuna myös todistajat. Todistus on myös tietojen lähde. Raahaa se leikepöydälle, josta poimit sen myöhempiin kohteisiin.

Viimeistele nyt henkilön muokkaimen tiedot. Raahaa myös ne leikepöydälle.

Lisää nyt kaksi uutta henkilöä todistajiksi (edellyttäen ettei heitä jo ole kannassa). Raahaa leikepöydältä lapsen syntymätapahtuma todistajan henkilökohtaisiin tapahtumiin. Aseta avautuvaan ikkunaan henkilölle rooli "todistaja" ao. syntymätapahtumaan. Toista menettely toisen todistajan kohdalla.

Tämä säästää tietojen näppäilyltä ja mahdollisilta virheiltä.

Päävalikot

Kuva. 7.3.6 Valikkopalkki - Päävalikko yleiskuva - Ei sukupuuta ladattuna
Kuva. 7.3.7 Valikkopalkki - Päävalikko yleiskuva - Sukupuu
Kuva. 7.3.8 Valikkopalkki - Päävalikko yleiskuva - Sukupuu - Muokkausikkuna aktiivinen ja käytössä

Valikkopalkki näyttää kategoriakohtaisesti käytettävissä olevat valikot.

Sukupuut (Family Trees)

Kuva. 7.3.9 Valikkopalkki - Sukupuut yleiskuva
 • Hallinnoi sukupuita... -
 • Viimeksi avattu -

 • Tuonti... - Tuo dataa eri muodoissa.
 • Vie... - Exporting data mahdollistaa sukupuusi minkä tahansa osan siirron toisten sukututkijoiden käyttöön ja myös sinun omien työasemiesi välillä.

 • Vie näkymä... - Valinta näkyy useimmissa näkymissä, jos näytettävät tiedot on siirrettävissä Grampsista. Gramps siirtää näkymässä olevan datan valintasi mukaan: CSV or Open Document laskentalomakkeen muodossa.


 • Hylkää muutokset ja lopeta... -
 • Lopeta... -


Muokkaa

Kuva. 7.3.10 Valikkopalkki - Muokkaa yleiskuva
 • Peru -
 • Tee uudelleen -
 • Muokkaushistoria... -

Muita valinnanmahdollisuuksia kategorian mukaan.


 • Leikepöytä - Leikepöydälle voi viedä jatkokäyttöä varten linkkejä eri tieto-objekteihin.

 • Asetukset... - Avaa Asetukset dialogin. Voit tätä kauttaa muuttaa useimpia Grampsin asetuksia.
 • Kategorin suotimet ja muita kategoriasta riippuvia valintoja.


Näytä

Kuva. 7.3.11 Valikkopalkki - Näytä yleiskuva
 • Asetukset... - Aktiivisen näkymän muokkaukseen.
 • Valintaruudut Pääikkunan eri palkkien ja osien sekä kokoruudun aktivointiin.. -
 • Lista- ja Ryhmitetyn listanäkymän valinta... - vain henkilöissä, paikoissa ja lähteissä


Siirry

Kuva. 7.3.12 Valikkopalkki - Siirry yleiskuva


 • Käsiteltyjen henkilöiden, perheiden jne näyttölista; riippuu näkymästä jossa olet.


Kirjanmerkit ikkuna

Kuva. 7.3.13 Valikkopalkki - Kirjanmerkit yleiskuva
 • Lisää kirjanmerkki - Muodostaa kirjanmerkin parhaillaan valitusta kohteesta, esim. henkilöstä, perheestä jne..


Kuva. 7.3.14 Valikkopalkki - Järjestä kirjanmerkkejä yleiskuva

 • Kirjanmerkkien näyttölista


Raportit

Kuva. 7.3.15 Valikkopalkki - Reportit yleiskuva
 • Kirjat... - The Books Report mahdollistaa sukupuukirjan koostamisen yhdeksi dokumentiksi valitsemistasi teksti- ja graafisista Grampsin raporteista

 • Kaaviot... -
  • Family Lines Graph... -
  • Hourglass Graph... -
  • Relationship Graph... -
 • Graafiset raportit... -
  • Ancestor Tree... -
  • Calendar... -
  • Descendant Tree... -
  • Family Descendant Tree... -
  • Fan Chart... -
  • Statistics Charts... -
  • Timeline Chart... -
 • Tekstiraportit... -
  • Ahnentafel Report... -
  • Birthday and Anniversary Report... -
  • Complete Individual Report... -
  • Database Summary Report... -
  • Descendant Report... -
  • Detailed Ancestral Report... -
  • Detailed Descendant Report... -
  • End of Line Report... -
  • Family Group Report... -
  • Kinship Report... -
  • Number of Ancestors Report... -
  • Places Report... -
  • Records Report... -
  • Tag Report... -
 • Nettisivut... -
  • Narrated Web Site... -
  • Web Calendar... -


Työkalut

Fig. 7.3.16 Menubar - Tools Overview
 • Analysointi ja tukimus -
  • Compare Individual Events... -
  • Interactive Descendant Browser... -
 • Debug -
  • Check Localized Date Display and Parser... -
  • Dump Gender Statistics... -
  • Generate Testcases for Persons and Families... -
  • Populate Sources and Citations... -
  • Python Evaluation Window... -
  • Show Uncollected Objects... -
 • Sukupuun käsittely -
  • Edit Database Owner Information... -
  • Extract Event Descriptions... -
  • Extract Information from Names... -
  • Extract Place Data from Place Title... -
  • Find Possible Duplicate People... -
  • Fix Capitalization of Family Names... -
  • Merge Citations... -
  • Rename Event Types... -
  • Reorder Gramps IDs... -
  • Sorts events... -
 • Sukupuun korjaus -
  • Check and Repair Database... -
  • Rebuild Gender Statistics... -
  • Rebuild Reference Maps... -
  • Rebuild Secondary Indices... -
  • Remove Unused Objects... -
 • Apuvälineet -
  • Media Manager... -
  • Not Related... -
  • Relationship Calculator... -
  • Verify the Data... -


Windows

Fig. 7.3.17 Menubar - Windows Overview
 • Windows - This menu provides quick access to opened windows you are working on.


Ohjeet

Fig. 7.3.18 Menubar - Help Overview
 • User Manual - Direct link to the online Gramps User manual you are viewing right now. Yes, you need an internet connection to consult the Gramps User Manual.
 • FAQ - A link to the Frequently Asked Questions about Gramps.
 • Key Bindings - A link to the Keybindings reference for Gramps. Also known as Keyboard shortcuts.
 • Tip of the Day - Displays the "Tip of the day" dialog.
 • Plugin Manager - From this menu you can manage the built in plugins as well as any Third-Party Addons you may have installed.
 • Gramps Home Page - This item opens your web browser and connects to the Gramps project web site.
 • Gramps Mailing List - This item opens your web browser to the Gramps mailing list page. On this page, you can browse the mailing list archives and join the gramps-users mailing list so you can share your experiences with other Gramps user's.
 • Report a Bug - Choose this item to file a bug report in the Gramps bug tracking system. (Remember, Gramps is a living project. We want to know about any problems you encounter so we can work to solve them for you and everyone elses benefit.)
 • Extra Reports/Tools - A link to Installing Third-Party Addons in Gramps.
 • About - This item displays a dialog with general information about the Gramps version you are running.


Ikkunat (Valikko)

Fig. 7.3.19 Windows manager

The Windows-> Menu provides quick access to opened windows you are working on.


Edellinen Hakemisto Seuraava


Gnome-important.png Special copyright notice: All edits to this page need to be under two different copyright licenses:

These licenses allow the Gramps project to maximally use this wiki manual as free content in future Gramps versions. If you do not agree with this dual license, then do not edit this page. You may only link to other pages within the wiki which fall only under the GFDL license via external links (using the syntax: [https://www.gramps-project.org/...]), not via internal links.
Also, only use the known Typographical conventions