Fi:Gramps 4.0 Wiki-käyttöohje - Sukupuiden hallinta

From Gramps
Jump to: navigation, search
Gnome-important.png Special copyright notice: All edits to this page need to be under two different copyright licenses:

These licenses allow the Gramps project to maximally use this wiki manual as free content in future Gramps versions. If you do not agree with this dual license, then do not edit this page. You may only link to other pages within the wiki which fall only under the GFDL license via external links (using the syntax: [https://www.gramps-project.org/...]), not via internal links.
Also, only use the known Typographical conventionsEdellinen Hakemisto Seuraava


Nyt suuntaamme yksityiskohtaiselle tutkimusmatkalle päivittäiseen GRAMPS:in käyttöön. Tässä kappaleessa esitämme yksityiskohtaisen katsauksen miten voit hallita sukupuitasi ja miten jaat tietosi muiden sukututkijoiden kanssa.

Uuden sukupuun aloittaminen

Kuva 4.0. Sukupuut

Aloittaaksesi uuden sukupuun, valitse Sukupuut ->Hallinnoi sukupuita tai valitse Sukupuut painike työkaluriviltä. Tämä avaa sukupuiden hallintaikkunan.

Valitse Uusi ja GRAMPS luo uuden sukupuun sukupuiden listalle. Vahtaaksesi sen nimen oletusnimestä Sukupuu 1, napauta nimeä ja kirjoita uusi nimi.

Valitse Lataa sukupuu ladataksesi uuden tyhjän sukupuun.

Sukupuun avaaminen

Avataksesi sukupuun valitse joko Sukupuut -> Hallinnoi sukupuita tai napsauta Sukupuut painiketta työkaluriviltä. Sukupuut ikkuna tule näkyviin ja näet listan kaikista GRAMPS:in tuntemista sukupuista. Kuvake näyttää Tila sarakkeessa sukupuun vieressä, mikäli sukupuu on avoimena. Valitse haluamasi sukupuu ja avaa se Lataa sukupuu painikkeella. Vaihtoehtoisesti voit kaksoisnapsauttaa haluttua puuta.

Viimeksi käytetyn sukupuun avaamiseksi valitse joko Sukupuut -> Viimeksi avattu tai nuoli alaspäin seuraavana Sukupuut painikkeesta tai sen vieressä olevasta nuoli alaspäin painikkeesta haluamasi sukupuu.

Jos sinulla ei ole päivitysoikeutta sukupuuhun, se avataan Kirjoitussuojattu-tilaan. Tässä tilassa tietoja voi katsella, mutta muutoksia ei tehdä puuhun. Tämän tilan merkkinä pääikkunan otsikkoon lisätään teksti (Kirjoitussuojattu)

GEDCOM tai XML tietokannan avaaminen

Jos tietokanta ei ole tallennettu Grampsin omaan tiedostomuotoon, se on kuitenkin avattavissa GRAMPSissa komentorivin kautta. Tällaisia ovat esim. XML ja GEDCOM tietokannat. Katso lisäohjeita Command line references. Huomioi kuitenkin se, että jos XML tai GEDCOM tietokanta on suhteellisen suuri, tulee suorituskyvyn ongelmia ja tietosi voivat korruptoitua kaatumisen tapahtuessa . Siksi on tavallisesti parempi luoda uusi GRAMPS sukupuu (tietokanta) ja tuoda XML/GEDCOM tiedot siihen.

Gramps-notes.png
Tietokannan avaus

XML ja GEDCOM tietokantojen kaikki tiedt pidetään muistissa ilman hakemistoa. GRAMPSin oma tiedostomuoto lukee vain tarvittavan tiedon. Näin ollen suuren sukupuun tiedot ovat käytettävissä nopeammin ja paljon tehokkaammin kuin käytettäessä XML- tai GEDCOM-tiedostoja.

Gnome-important.png
GEDCOMin muokkaaminen

Pidä mielessä että GEDCOM tiedoston tiedoista voivat kadota tuotaessa GRAMPSiin. Samoin voi tapahtua vietäessä dataa Grampsista GEDCOMiin. Pelkkä avaaminen ja katseleminen ei muuta tietoja. Kuitenkin jos muutoksia on tehty ja niitä ei ole peruttu, poistuminen GRAMPSista tallettaa tiedot ja tietoja katoaa mahdollisesti.

Sukupuun poistaminen

Valitse sukupuu jonka haluat poistaa ja napauta Poista painiketta.

Tämä poistaa kokonaan puun, ilman mahdollisuutta palauttaa tietoja. Harkitse varmuuskopion ottamista viemällä tietosi GRAMPS XML-muotoon ja säilyttämällä tiedosto.

Sukupuun uudelleen nimeäminen

Voit uudelleen nimetä sukupuusi (tai sen arkistoidun version) valitsemalla puun ja napsauttamalla Nimeä uudelleen. Voit myös napsauttaa nimeä puiden listassa.

Molemmissa tapauksissa kirjoita vain uusi haluamasi nimi.

Sukupuun varmuuskopiointi

Turvallisin tapa varmuuskopioida GRAMPS sukupuusi on viedä se GRAMPS XML muotoon (tai GRAMPS paketiksi joka sisältää myös tiedostot galleriasta) ja kopioida syntynyt tiedosto turvalliseen paikkaan, mieluummin eri rakennukseen tai pilveen.

Voit käyttää arkistointia tallentaaksesi tilannekuvan puustasi. Näitä tilannekuvia voi käyttää yksinkertaisina varmuuskopiona. Se on käyttökelpoinen tapa, jos haluat kokeilla jotakin minkä myöhemmin saatat haluta perua. Kuitenkin tätä tapaa ei tule käyttää normaaliin varmuuskopiointiin. Arkistokopio ei selviä kiintolevyn rikosta eikä useimmistakaan muista tuhoista, joita voi tapahtua tietokoneelle.

Kokeneille käyttäjille: jokainen tietokanta on talletettu omaan alihakemistoonsa hakemiston ~/.gramps alle. Käsin tehtävä varmuuskopiointi voidaan tehdä varmistamalla tämä hakemisto.

Varmuuskopioinnin ikkuna

Fig. 4.2 Varmuukopiointi

Valitse Perhepuut->Varmuuskopio...".

Voit halutessasi ottaa varmuuskopioon mukaan mediatiedostot.

Tiedot viedään tavanomaisessa XML muodossa, mitään tietoa ei suodateta pois. Tiedot palaavat siksi tuonnissa takaisin.


Varmuuskopiotiedoston nimen rakenne asetetaan paths.quick-backup-filename vakiossa ~/.gramps/gramps34/gramps.ini tiedostossa seuraavasti:

[paths]
quick-backup-filename='%(filename)s_%(year)d-%(month)02d-%(day)02d.%(extension)s'

Seuraavat vakiosanat on käytettävissä rakenteessa: year, month, day, hour, minutes, seconds, filename, extension.


Sukupuun arkistointi

Tango-Dialog-information.png
Huomaa

Arkistointi on mahdollista vain, jos Grampsin tarvitsema GNU Revision Control System (RCS) on asennettuna. Normaalisti RCS on asennettava tietokoneeseen erikseen, se ei tule Grapsin mukana.

RCS:n avulla voidaan heposti arkistoida ja aikaleimata sukupuut.

Arkiston tekemiseksi:

Kuva 5.1 Sukupuun arkistoinnista esimerkki
 1. lataa sukupuusi.
 2. napsauta työkalupalkissa ChartsSukupuut painiketta (se näyttää vihjetekstin Yhdistä nykyiseen tietokantaan kun viet osoitteimen sen päälle).
 3. napsauta lataamaasi sukupuuta: Arkistoi painikkeen pitäisi tulla esille.
 4. napsauta Arkistoi painiketta, jolloin sinua pyydetään syöttämään "versiokommentti ja kuvaus" arkistollesi.

Arkistoinnin jälkeen sukupuiden listassa on alkuperäisen sukupuun vasemmalla puolella oikealle osoittava kolmio.

 • napsauta kolmiota, jolloin näkyville tulee arkiston nimi (uudelleen napsautus supistaa arkistolistan).

Arkistoja voidaan poistaa, nimetä uudelleen ja ottaa niiden tiedot käyttöön.


Sukupuun arkiston palauttaminen

Kuva 5.2 Palautettavan version valinta

Kun napsautat arkistoa, Palauta painike tulee näkyviin. Sitä napsauttamalla arkistoitu sukupuuversio palautetaan tavallisten joukkoon. Se näkyy sitten sukupuiden listassa <alkuperäisen puun nimi>:<arkistonimi> nimisenä ja se on itsenäinen sukupuu. Tämä on hyödyllinen tapa saada arkisto talteen, koska alkuperäisen sukupuun poistaminen hävittäämyös sen arkistokopiot; ja arkistoja ei oteta mukaan myöskään Portable Gramps XML -muotoisessa viennissä.

Kuva 5.3 Palautettu arkisto

(katsomyös Sukupuun arkistointi).


Sukupuun lukon avaaminen

Kun GRAMPS avaa puun, se lukitsee sen estääkseen sinua tai ketään muuta avaamasta sitä samanaikaisesti. Toisella käynnissä olevalla GRAMPSilla voit avata toisen sukupuun, mutta avoinna oleva puu näkyy "lukittu" kuvakkeella, osoittaen että et voi avata sitä. Puun sulkeminen toisessa GRAMPSissa antaa mahdollisuuden avata se toisessa käynnissä olevassa GRAMPSissa.

Jos voisit avata sukupuun kahdessa GRAMPSissa yhtaikaa, se todennäköisesti vioittaisi tietojasi.

Epätodennäköisessä GRAMPSin kaatumisessa sukupuu jää lukituksi. Puun lukon avaamiseksi valitse lukittu sukupuu ja napsauta näkyville tulevaa Riko lukko painiketta. Avaa lukko vain ollessasi varma, ettei sukupuuta käytetä toisessa GRAMPSissa.

Vioittuneen sukupuun korjaaminen

Kuva 4.0 Sukupuun korjaamien

Jos sukupuusi vaurioitui jostakin syystä, GRAMPSin sukupuiden hallinta ikkunassa näet punaisen virhekuvakkeen Tila sarakkeessa.

Saadaksesi GRAMPSin yrittämään viottuneen korjausta, valitse puu ja sitten napsauta Korjaa painiketta.

Tämä yrittää korjata puun varmuuskopiosta, joka luotiin automaattisesti poistuttaessa.

Muutosten tallettaminen sukupuuhun

GRAMPS tallettaa muutokset heti hyväksyttyäsi ne. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että käyttäessäsi Grampsia joka kerta kun napsautat OK painiketta muutokset on kirjattu ja talletettu välittömästi. Erillistä "tallenna" komentoa ei ole.

Voit peruuttaa tekemäsi muutokset valitsemalla Muokkaa -> Peru. Jos valitset komennon toistuvasti, uusimmat muutokset perutaan yksittäin. Palataksesi useampia komentoja kerrallaan voit käyttää Muokkaushistoria ikkunaa, joka löytyy Muokkaa valikosta.

Jos haluat palauttaa sukupuusi sen avaustilaan, valitse Sukupuut -> Hylkää muutokset ja lopeta. (Tämä toimii samoin kuin lopettaminen ilman tallennusta muissa ohjelmissa.)

Jos haluat tallettaa kopion sukupuustasi eri nimellä, sinun tarvitsee viedä sukupuu ja sitten tuoda se sitten uuteen sukupuuhun. GRAMPS XML tietokanta on suositeltavin tähän tarkoitukseen.

Tietojen tuonti

Tuonti sallii siirtää tietoja muista sukututkimusohjelmista GRAMPS tietokantaan. Tällä hetkellä GRAMPS voi tuoda tietoja seuraavissa tiedostomuodoissa:

GRAMPS V2.x tietokanta (.grdb tiedostopääte)

GEDCOM (.ged tiedostopääte)

GRAMPS XML (.gramps tiedostopääte)

GRAMPS paketti (.gpkg tiedostopääte)

GeneWeb (.gw tiedostopääte)

GRAMPS CSV taulukkolaskenta - pilkulla erotetut arvot (.csv tiedostopääte)

Gramps-notes.png
Tuonti vai avaus

Huomaathan että tuonti tietokantaan on eri kuin tietokannan avaaminen. Kun tuot, olet itse asiassa siirtämässä tietoja toisesta tietokannasta GRAMPS tietokantaan. Kun avaat tiedoston, olet muokkaamassa alkuperäistä tiedostoa.

Tuodaksi tiedot valitse Sukupuut -> Tuonti. Tuo tietokanta ikkuna aukeaa ja pyytää valitsemaan tiedoston, jonka haluat tuoda. Huomaa että voit tuoda vain tietoja olemassa olevaan tietokantaan. Jos olet siirtämässä tietoja toisesta ohjelmasta tai vanhemmasta GRAMPS versiosta, niin ensin luo tyhjä tietokanta ja tuo sitten tiedot siihen.

Gnome-important.png
Tiedon katoaminen joistakin tiedostomuodosta

On tärkeää huomata että tuonti GEDCOM ja GeneWeb tietokannoista ei ole täydellinen. On mahdollista, että joitakin tietoja näistä tietokannoista ei tuoda GRAMPSiin.

Gramps-notes.png
Toisten ohjelmien luomien tapahtumien järjestys

Tuonti toisista ohjelmista ei aina järjestä tapahtumia olettamaasi järjestykseen. Grampsissa on tuki tapahtumien järjestämiseen haluamallasi tavalla. Katso tarkemmin (englanniksi) Sort Events tool.

GRAMPS V2.x tietokannat, GRAMPS XML ja GRAMPS paketit ovat kaikki alkuperäisiä GRAMPS tiedostomuotoja. Tietojen katoamisesta ei ole vaaraa, kun tuodaan tai viedään näihin tiedostomuotoihin.

GRAMPS V2.x tietokannan tuonti

 • GRAMPS V2.x tietokanta (grdb): Tämä alkuperäinen GRAMPS tietokantamuoto oli ennen Grampsin 4 versiota käytössä ollut Berkeley tietokanta (BSDDB) , jossa on erikoisrakenne tietotauluissa. Tiedostokantamuoto oli binäärinen ja arkkitehtuuririippuva. Se oli erittäin nopea ja tehokas. Se ei ollut yleisesti siirrettävissä erilaisen binääriarkkitehtuurin (esim. i386 tai alpha) tietokoneiden välillä.

Vain Gramps version 3.0.x tukee GRAMPS V2.x muotoisen tietokannan tuontia. Tuonti tapahtuu siihen ilman tietojen menetyksiä.

Gnome-important.png
Gramps 4.0 ei tue tuontia Gramps V2.x muodossa.

Vanha V2.x tietokanta on tuotava ensin Gramps V3.0.x versioon ja siitä Gramps XML (tai Gramps XML paketti) muotoisena edelleen Gramps 4.0. versioon

Gramps XML and XML paketin tuonti

Gramps XML and Gramps XML Package ovat Grampsin nykyisin käytettäviä alkuperäisiä tietokantamuotoja. Niissä ei ole vaaraa tietojen menettämiselle.

 • GRAMPS XML: GRAMPS XML on tietojen siirrossa ja varmuuskopioissa käytettävä Gramps 4:n vakio tietokantamuoto. Toisin kuin GRAMPS V2.x tiedostomuoto, GRAMPS XML on arkkitehtuuririippumaton ja ihmisluettava. Tietokannassa voi olla myös viittauksia ulkoisiin mediatiedostoihin, jolloin ei ole varmuutta täydellisestä siirrettävyydestä (mediatiedostojen saamiseksi mukaan on käytettävä GRAMPS XML pakettia). GRAMPS XML tietokanta luodaan viemällä ('Sukupuut -> Vienti) valinnanssa tiedot tähän tiedostomuotoon.
 • GRAMPS XML paketti: GRAMPS XML paketti on koostetiedosto. Se sisältää GRAMPS XML tiedoston ja kaikki mediatiedostot (kuvat, äänet, jne.) joihin tietokanta viittaa. Koska paketti sisältää kaikki mediatiedostot, tämä tiedostomuoto on täysin siirrettävä. GRAMPS XML paketti luodaan viemällä (Sukupuut -> Vienti) valinnassa tiedot tähän tiedostomuotoon.

Jos tuot tiedot toisessa GRAMPS tietokannasta tai GRAMPS XML tietokannasta, näet tapahtuman edistymisen GRAMPSin pääikkunan edistymispalkissa. Tuonnin päätyttyä palauteikkuna näyttää tuotujen kohteiden lukumäärän. Jos data on alunperin lähtöisin tietokannasta, johon tuodaan, Gramps tekee ehdotuksia siitä mitä kaikkea voitaisiin sulauttaa; sulautuksia ei tehdä puolestasi automaattisesti. Harkitse CSV-muotoista vientiä/tuontia, jos haluat perustason autuomaattista sulauttamista.

Gramps CSV tuonti

 • GRAMPS CSV taulukkolaskenta tiedostomuoto tuo ja vie osan GRAMPS tiedoista yksinkertaiseen taulukkolaskentamuotoon. Katso lisätietoja CSV Import and Export.

GEDCOM tuonti

Fig. 5.4 Import report

Kun tuot tietoja GEDCOM-tiedostona, tuonnin eteneminen näkyy Grampsin pääikkunan tilapalkissa. Tuonnin päätyttyä palauteikkuna näyttää tiedot, joita ei tuotu. Raportti (see fig 4.6) näyttää useimmat rivit, jotka joko hylättiin tai joita ymmärretty. Rivin (tai usean rivin jos tieto jatkui niille) sisältö näytetään myös. Joissakin tapauksissa rivit eivät ole täsmälleen samoja kuin GEDCOM-tiedostossa oli, koska rivit rakennetaan tietyillä säännöillä.

Grampsin tietomalli eroaa GEDCOMin tietomallista. Tästä johtuen joitain tietoja ei saa tuoduksi Grampsiin.

Pääpoikkeamat ovat:

 • Joitain GEDCOM attribute structures are treated as Gramps Attributes and therefore many of the GEDCOM Primitive Elements cannot be stored.
 • The DATA elements of a SOURCE_RECORD (indicating the events recorded and responsible agency) are ignored.
 • Any source citations on notes are ignored.
 • Many GEDCOM Primitive Elements do not have exactly corresponding data elements in Gramps, and they are therefore stored as Attributes or Data with appropriate names, normally the GEDCOM tag. This applies particularly to the header, submitter and submission GEDCOM records and particular fields like REFN, RFN, RIN and AFN.
Fig. 5.5 Import report:Example of top level indicating omitted data
Fig. 5.6 Import report:Example of a note indicating omitted data

Where data is stated to be 'ignored', its omission is reported in the feedback at the end of import, and it is included in a note attached to a relevant object.

Where data is stated to be 'silently ignored', it is (at present - this may be regarded as a lacuna), not reported and not included in a note.


This section describes any GEDCOM data that cannot be directly represented in Gramps, and how it is handled. For additional information on the limits of GEDCOM imports (and exports), please read the section on Gramps and GEDCOM.

HEADer, SUBMitter and SUBmissioN

Gramps has no direct representation of this data, and hence all information there has to be stored in other objects. Depending on a General preferences setting, a 'default source' object may be created. If this is created, then much of the data is stored in that Source, or in Repositories attached to that source.

  HEADER:=
    n HEAD                     {1:1}
     +1 SOUR <APPROVED_SYSTEM_ID>         {1:1} (Data item of the 'default source')
      +2 VERS <VERSION_NUMBER>          {0:1} (Data item of the 'default source')
      +2 NAME <NAME_OF_PRODUCT>          {0:1} (Data item of the 'default source')
      +2 CORP <NAME_OF_BUSINESS>         {0:1} (Repository of the 'default source')
       +3 <<ADDRESS_STRUCTURE>>         {0:1} (Repository of the 'default source')
      +2 DATA <NAME_OF_SOURCE_DATA>        {0:1} (Data item of the 'default source')
       +3 DATE <PUBLICATION_DATE>        {0:1} (Data item of the 'default source')
       +3 COPR <COPYRIGHT_SOURCE_DATA>      {0:1} (Data item of the 'default source')
     +1 DEST <RECEIVING_SYSTEM_NAME>        {0:1*} (Data item of the 'default source')
     +1 DATE <TRANSMISSION_DATE>          {0:1} (Data item of the 'default source')
      +2 TIME <TIME_VALUE>            {0:1} (Data item of the 'default source')
     +1 SUBM @<XREF:SUBM>@             {1:1} (Data item of the 'default source')
                                (Also used to determine the SUBMITTER_RECORD)
                                (that should be stored as the database owner)
     +1 SUBN @<XREF:SUBN>@             {0:1} (ignored)
     +1 FILE <FILE_NAME>              {0:1} (Data item of the 'default source')
     +1 COPR <COPYRIGHT_GEDCOM_FILE>        {0:1} (stored as the Publication information of the 'default source')
     +1 GEDC                    {1:1}
      +2 VERS <VERSION_NUMBER>          {1:1} (Data item of the 'default source')
      +2 FORM <GEDCOM_FORM>            {1:1} (Data item of the 'default source')
     +1 CHAR <CHARACTER_SET>            {1:1} (Data item of the 'default source')
      +2 VERS <VERSION_NUMBER>          {0:1} (Data item of the 'default source')
     +1 LANG <LANGUAGE_OF_TEXT>          {0:1} (Data item of the 'default source')
     +1 PLAC                    {0:1}
      +2 FORM <PLACE_HIERARCHY>          {1:1} (see below)
     +1 NOTE <GEDCOM_CONTENT_DESCRIPTION>     {0:1} (note attached to the 'default source')
      +2 [CONT|CONC] <GEDCOM_CONTENT_DESCRIPTION> {0:M}
      
  * NOTE: Submissions to the Family History Department for Ancestral
   File submission or for clearing temple ordinances must use a
   DESTination of ANSTFILE or TempleReady.

The PLAC FORM is stored internally and used to govern the interpretation of places (in accordance with the GEDCOM specification).

The SUBMISSION_RECORD (there should be only one, but this is not checked) is stored as a Data item of the 'default source'

  SUBMISSION_RECORD:=
    n @<XREF:SUBN>@ SUBN              {1:1]
     +1 SUBM @<XREF:SUBM>@             {0:1}
     +1 FAMF <NAME_OF_FAMILY_FILE>         {0:1}
     +1 TEMP <TEMPLE_CODE>             {0:1}
     +1 ANCE <GENERATIONS_OF_ANCESTORS>      {0:1}
     +1 DESC <GENERATIONS_OF_DESCENDANTS>     {0:1}
     +1 ORDI <ORDINANCE_PROCESS_FLAG>       {0:1}
     +1 RIN <AUTOMATED_RECORD_ID>         {0:1}

SUBMITTER_RECORDs (there may be more than one) are stored as Repository records attached to the 'default source' except as indicated in bold below. The SUBMITTER_RECORD that corresponds with the SUBM record in the HEADER is used to set the database owner q.v.

  SUBMITTER_RECORD:=
    n @<XREF:SUBM>@  SUBM             {1:1}
     +1 NAME <SUBMITTER_NAME>           {1:1}
     +1 <<ADDRESS_STRUCTURE>>           {0:1}
     +1 <<MULTIMEDIA_LINK>>            {0:M}
     +1 LANG <LANGUAGE_PREFERENCE>         {0:3}
     +1 RFN <SUBMITTER_REGISTERED_RFN>       {0:1}
     +1 RIN <AUTOMATED_RECORD_ID>         {0:1}
     +1 <<CHANGE_DATE>>              {0:1}
 • Mutimedia link is ignored
 • LANG is ignored
 • RFN and RIN are ignored

INDIvidual

The INDIVIDUAL_RECORD is stored as a Gramps Person record, except as indicated in bold below.

  INDIVIDUAL_RECORD: =
    n @<XREF:INDI>@ INDI              {1:1}
     +1 RESN <RESTRICTION_NOTICE>         {0:1}
     +1 <<PERSONAL_NAME_STRUCTURE>>        {0:M}
     +1 SEX <SEX_VALUE>              {0:1}
     +1 <<INDIVIDUAL_EVENT_STRUCTURE>>       {0:M}
     +1 <<INDIVIDUAL_ATTRIBUTE_STRUCTURE>>     {0:M}
     +1 <<LDS_INDIVIDUAL_ORDINANCE>>        {0:M}
     +1 <<CHILD_TO_FAMILY_LINK>>          {0:M}
     +1 <<SPOUSE_TO_FAMILY_LINK>>         {0:M}
     +1 SUBM @<XREF:SUBM>@             {0:M}
     +1 <<ASSOCIATION_STRUCTURE>>         {0:M}
     +1 ALIA @<XREF:INDI>@             {0:M}
     +1 ANCI @<XREF:SUBM>@             {0:M}
     +1 DESI @<XREF:SUBM>@             {0:M}
     +1 <<SOURCE_CITATION>>            {0:M}
     +1 <<MULTIMEDIA_LINK>>            {0:M}
     +1 <<NOTE_STRUCTURE>>             {0:M}
     +1 RFN <PERMANENT_RECORD_FILE_NUMBER>     {0:1}
     +1 AFN <ANCESTRAL_FILE_NUMBER>        {0:1}
     +1 REFN <USER_REFERENCE_NUMBER>        {0:M}
      +2 TYPE <USER_REFERENCE_TYPE>        {0:1}
     +1 RIN <AUTOMATED_RECORD_ID>         {0:1}
     +1 <<CHANGE_DATE>>              {0:1}
  
 • Link to submitter, ancestor interest and descendent interest indicators are silently ignored.
 • The alias indicator ("An indicator to link different record descriptions of a person who may be the same person") is stored as an Association called 'Alias'.
 • The REFN and REFN:TYPE are stored as Attributes of the Person, but if there is more than one REFN, it may not be clear which TYPE is associated with which REFN.

Handling of the INDIVIDUAL_ATTRIBUTE_STRUCTURE is rather complicated. The following tags:

 • EDUC (Scholastic achievement),
 • NMR (Count of marriages),
 • OCCU (Occupation),
 • PROP (Possessions),
 • RELI (Religious affiliation),
 • RESI and
 • TITL (Nobility title)

are all treated as Gramps Events and the associated information is stored in the event structure. The details following the main tag (shown in brackets in the list above) are stored as the Description of the Event. The <EVENT_DESCRIPTOR> following the TYPE tag will overwrite the Description if the <EVENT_DESCRIPTOR> is not the attribute name.

The following tags:

 • CAST (Caste name),
 • DSCR (Physical description),
 • INDO (National ID Number),
 • NATI (National or tribal origin),
 • NCHI (Count of Children) and
 • SSN (Social Security Number)

are all treated as Gramps Attributess and most of the fields except the details following the main tag (shown in brackets in the list above), the source citation and the note structure are ignored, as indicated in bold below.

  INDIVIDUAL_ATTRIBUTE_STRUCTURE: =
    n CAST <CASTE_NAME>              {1:1}
     +1 <<EVENT_DETAIL>>              {0:1}
       etc.
  
  EVENT_DETAIL: =
    n TYPE <EVENT_DESCRIPTOR>           {0:1}
    n DATE <DATE_VALUE>              {0:1}
    n <<PLACE_STRUCTURE>>             {0:1}
    n <<ADDRESS_STRUCTURE>>            {0:1}
    n AGE <AGE_AT_EVENT>              {0:1}
    n AGNC <RESPONSIBLE_AGENCY>          {0:1}
    n CAUS <CAUSE_OF_EVENT>            {0:1}
    n <<SOURCE_CITATION>>             {0:M}
     +1 <<NOTE_STRUCTURE>>             {0:M}
     +1 <<MULTIMEDIA_LINK>>            {0:M}
    n <<MULTIMEDIA_LINK>>             {0:M}
    n <<NOTE_STRUCTURE>>              {0:M}
    
    
 • Individual attribute structure, type, date, place structure, address structure, age, agency, cause and multimedia link are all ignored.

FAM_RECORD

The FAM_RECORD is stored as a Gramps Family record.

  FAM_RECORD:=
    n @<XREF:FAM>@  FAM              {1:1}
     +1 <<FAMILY_EVENT_STRUCTURE>>         {0:M}
     +1 HUSB @<XREF:INDI>@             {0:1}
     +1 WIFE @<XREF:INDI>@             {0:1}
     +1 CHIL @<XREF:INDI>@             {0:M}
     +1 NCHI <COUNT_OF_CHILDREN>          {0:1}
     +1 SUBM @<XREF:SUBM>@             {0:M}
     +1 <<LDS_SPOUSE_SEALING>>           {0:M}
     +1 <<SOURCE_CITATION>>            {0:M}
     +1 <<MULTIMEDIA_LINK>>            {0:M}
     +1 <<NOTE_STRUCTURE>>             {0:M}
     +1 REFN <USER_REFERENCE_NUMBER>        {0:M}
      +2 TYPE <USER_REFERENCE_TYPE>        {0:1}
     +1 RIN <AUTOMATED_RECORD_ID>         {0:1}
     +1 <<CHANGE_DATE>>              {0:1}
 • The link to submitter is silently ignored.
 • The REFN and REFN:TYPE are stored as Attributes of the Family, but if there is more than one REFN, it may not be clear which TYPE is associated with which REFN.

SOURCE_RECORD

The SOURCE_RECORD is stored as a Gramps Source record, except as indicated in bold below.

  SOURCE_RECORD:=
    n @<XREF:SOUR>@ SOUR              {1:1}
     +1 DATA                    {0:1}
      +2 EVEN <EVENTS_RECORDED>          {0:M}
       +3 DATE <DATE_PERIOD>           {0:1}
       +3 PLAC <SOURCE_JURISDICTION_PLACE>    {0:1}
      +2 AGNC <RESPONSIBLE_AGENCY>        {0:1}
      +2 <<NOTE_STRUCTURE>>            {0:M}
     +1 AUTH <SOURCE_ORIGINATOR>          {0:1}
      +2 [CONT|CONC] <SOURCE_ORIGINATOR>     {0:M}
     +1 TITL <SOURCE_DESCRIPTIVE_TITLE>      {0:1}
      +2 [CONT|CONC] <SOURCE_DESCRIPTIVE_TITLE>  {0:M}
     +1 ABBR <SOURCE_FILED_BY_ENTRY>        {0:1}
     +1 PUBL <SOURCE_PUBLICATION_FACTS>      {0:1}
      +2 [CONT|CONC] <SOURCE_PUBLICATION_FACTS>  {0:M}
     +1 TEXT <TEXT_FROM_SOURCE>          {0:1}
      +2 [CONT|CONC] <TEXT_FROM_SOURCE>      {0:M}
     +1 <<SOURCE_REPOSITORY_CITATION>>       {0:1}
     +1 <<MULTIMEDIA_LINK>>            {0:M}
     +1 <<NOTE_STRUCTURE>>             {0:M}
     +1 REFN <USER_REFERENCE_NUMBER>        {0:M}
      +2 TYPE <USER_REFERENCE_TYPE>        {0:1}
     +1 RIN <AUTOMATED_RECORD_ID>         {0:1}
     +1 <<CHANGE_DATE>>              {0:1}
 • DATA and its subsidiary records are ignored

REPOSITORY_RECORD

The REPOSITORY_RECORD is stored as a Gramps Repository record, except as indicated in bold below.

  REPOSITORY_RECORD: =
    n @<XREF:REPO>@ REPO              {1:1}
     +1 NAME <NAME_OF_REPOSITORY>         {0:1}
     +1 <<ADDRESS_STRUCTURE>>           {0:1}
     +1 <<NOTE_STRUCTURE>>             {0:M}
     +1 REFN <USER_REFERENCE_NUMBER>        {0:M}
      +2 TYPE <USER_REFERENCE_TYPE>        {0:1}
     +1 RIN <AUTOMATED_RECORD_ID>         {0:1}
     +1 <<CHANGE_DATE>>              {0:1}
 • REFN, REFN:TYPE and RIN are ignored

MULTIMEDIA_RECORD

The MULTIMEDIA_RECORD is stored as a Gramps Media record, except as indicated in bold below.

  MULTIMEDIA_RECORD:=
    n @<XREF:OBJE>@ OBJE              {1:1}
     +1 FORM <MULTIMEDIA_FORMAT>          {1:1}
     +1 TITL <DESCRIPTIVE_TITLE>          {0:1}
     +1 <<NOTE_STRUCTURE>>             {0:M}
     +1 <<SOURCE_CITATION>>            {0:M}
     +1 BLOB                    {1:1}
      +2 CONT <ENCODED_MULTIMEDIA_LINE>      {1:M}
     +1 OBJE @<XREF:OBJE>@   /* chain to continued object */ {0:1}
     +1 REFN <USER_REFERENCE_NUMBER>        {0:M}
      +2 TYPE <USER_REFERENCE_TYPE>        {0:1}
     +1 RIN <AUTOMATED_RECORD_ID>         {0:1}
 • It is expected that there will be a 'FILE' tag to indicate the file holding the multimedia object. This usage is taken from GEDCOM 5.5.1, but the ability in GEDCOM 5.5.1 to have more than one <MUTIMEDIA_FILE_REFN> and having the FORM, TYPE and TITL subsidiary to the FILE gedcom_line is not supported (a later FILE may overwrite an earlier one - there is no error checking).
 • BLOB is ignored
 • REFN, REFN:TYPE and RIN are ignored

NOTE_RECORD

The NOTE_RECORD is stored as a Gramps Note record, except as indicated in bold below.

  NOTE_RECORD:=
    n @<XREF:NOTE>@ NOTE <SUBMITTER_TEXT>      {1:1}
     +1 [ CONC | CONT] <SUBMITTER_TEXT>      {0:M}
     +1 <<SOURCE_CITATION>>            {0:M}
     +1 REFN <USER_REFERENCE_NUMBER>        {0:M}
      +2 TYPE <USER_REFERENCE_TYPE>        {0:1}
     +1 RIN <AUTOMATED_RECORD_ID>         {0:1}
     +1 <<CHANGE_DATE>>              {0:1}
 • source citation ignored
 • REFN, REFN:TYPE and RIN are ignored

Tietojen vienti

Gramps-notes.png
Käyttöohjeen kokonaissuomentamista viivästetty

Vienti-toiminnallisuus kirjoitetaan Grampsissa uusiksi. Siksi nyt suomennettu vain GEDCOM-vientiin liittyvä osio.

Gnome-important.png
TODO

Need to update this content.

Kuva 5.7 Vientiavustimen avausikkuna
Kuva 5.8 Vientiavustin: Vientitiedoston muodon valintaikkuna

Tietojen viennillä voit jakaa sukupuusi minkä tahansa osan toisille tutkijoille ja siirtääsen myös toiseen tietokoneeseesi. Tällä hetkellä Gramps tukee seuraavia vientimuotoja: Gramps XML, GEDCOM, Gramps XML Package, Web Family Tree, GeneWeb, ja CSV laskentataulu muodot.

Gramps-notes.png
Vienti on kopiointia

Kun viet, tallennat avaamasi sukupuun tietoja. Vienti luo uuden tiedoston tiedoistasi. Huomaa että Grampsin ikkunaan avatuksi jäävä sukupuu EI ole viennissä tallennettu tiedosto. Sukupuuhusi viennin jälkeen tehdyt muutokset eivät enää muuta viennissä muodostettua tiedostoa.

Tietojen viemiseksi valitse Sukupuut ->Vie... valikko. Tämä käynnistää Vientiavustin ikkunan. Sen sivujen kautta valitset muodon, tiedoston ja muotosidonnaiset muut ominaisuudet. Lopulllisen vahvistuksen jälkeen venti tapahtuu valintojesi mukaisesti. Milloin tahansa voit palata Takaisin painikkeella ja muuttaa valintojasi ja sitten palata viennin uuteen toteutukseen.

Suotimet ja yksityisyys

Gramps allows you to export a database into common file formats.

It provides options that allow you to fine tune your export.

 • Filters on People and Notes: Filters allow you to export a limited amount of data, based on the criteria you select.
 • Do not include records marked private: Check this box to prevent private records from being included in the exported file.
 • Restrict data on living people: Check this box to limit the information exported for living people. This means that all information concerning their birth, death, addresses, significant events, etc., will be omitted in the exported file. If you choose this option, you will be given additional options to limit further the data on living people. For example, you can choose to substitute the word Living for the first name (see your settings); you can exclude notes; and you can exclude sources for living people.
 • Do not include not related records: Check this box to prevent not related records from being included in the exported file.

Sometimes, it is not always obvious from the data if someone is actually alive. Gramps uses an advanced algorithm to try to determine if a person could still be alive. Remember, Gramps is making its best guess, and it may not always be able to guess correctly all the time. Please double check your data.

Vienti GRAMPS muodoissa

 • GRAMPS database (grdb) export: Exporting to the GRAMPS native format will simply make a copy of your data under another name. Exporting to this format can also be useful if you have directly opened an XML or GEDCOM file and would like to save it as the grdb file.
 • GRAMPS XML database export: Exporting into GRAMPS XML format will produce a database compatible with the previous versions of GRAMPS. As XML is a text-based human-readable format, you may also use it to take a look at your data.
 • GRAMPS package export: Exporting to the GRAMPS package format will create a compressed file that contains the database and copies of all associated media files. This is useful if you want to move your database to another computer or to share it with someone.
 • Export to CD: Exporting to CD will prepare your database and copies of all media object files for recording onto a CD. To actually burn the CD, you will need to go to the GNOME burn:/// location, which can be accessed by navigating through Nautilus: After exporting to CD, select Go ->CD Creator in the Nautilus menu. Your database directory will show up. To burn it to the CD, click the CD icon on the Nautilus toolbar, or select File ->Write to CD in the Nautilus menu.

If a media file is not found during export, you will see the same Missing Media dialog you encounter with GEDCOM export.

Vienti GEDCOM muotoon

Sukupuun tiedot voi viedä GRAMPSilla GEDCOM-muotoiseen tiedostoon. Vientiä voi ohjata valinnnoilla (katso Fig.x.x. Vienti gedcom-muotoon-fig ).

 • Suodin: Suodatattamalla saat vientiin mukaan vain ne tiedot, jotka ovat suodatusehtojen mukaiset.
 • Kohde: Vaikka GEDCOM ymmärretään standardiksi, sitä noudatetaan eri ohjelmissa vaihtelevalla tavalla. Tämä voi johtaa tietojen menetyksiin sirrossa. GRAMPS voi pienentää mnetyksiäjoissakin tapauksissa. Voit kertoa Grampsille, mikä on tiedot vastaanotava sovellus ja Gramps mukauttaa vientiä tämän ohjelman mukaan. Jos vastaanottavaa ohjelmaa ei ole Grampsin ao.ohjelmalistassa, valitse "GEDCOM 5.5 Standard".
Gramps-notes.png
Suomalaisten sukututkimusohjelmat

Gramps ei tunne Suomessa yleisesti käytettäviä ohjelmia kuten Sukujutut, Sukututkimus 2004 ja FinnFamily, Genus jne. Jos tuot tai viet tietoja Grampsin ja näiden ohjelmien välillä, ole hyvä ja päivitä tätä käyttöohjetta omilla havainnoillasi. Puutteista voi tehdä myös kehitysehdotuksen Grampsin kehittäjille.

 • Yksityiset tiedot ohitetaan: Rastita tämä vaihtoehto, jotta yksityisiksi merkityt tiedot eivät tule mukaan vientiin.
 • Rajoita elossa olevien tietoja: Rastita tämä vaihtoehto, jotta elossa olevienhenkilöiden tietoja rajoitetaan viennissä. Tämän seurauksena henkilöiden syntymään, kuolemaan,osoitteeseen, merkittäviin taphtumiin liittyviä tietoja ei otetan mukaan siirtotiedostoon. Tässä vaihtoehdossa on lisävalintoja tietojen edelleen rajoittamiseksi. Voit esim.valita henkilön etunimen vaihdettavaksi "Elossa" vakiotiedolla, tai jättää pois lisätiedot ja lähteet, jotka on liitetty elossa olevaan henkilöön.

Joskus ei ole ilmeistä, onko joku henkilö elossa. GRAMPS käyttää kehittynyttä algoritmia tämän päättelemisesksi. Muista, GRAMPS tekee arvauksensa parhaan taitonsa mukaan ja arvaus ei aina osu oikeaan. Tarkista toisensa kerran tiedot, jotka olet luovuttamassa GEDCOM:n kautta.

 • Viite kuvien polkuun: Rastita tämä vaihtoehto, jotta Gramps kirjoittaisi kuvillesi tietyn saantipolun.

Tämä vaihtoehto sallii määrittää, missä kuvasi sijaitsevat. Tämä on hyödyllistä siirrettäessä GEDCOM-tiedosto koneelta toiselle. Vastaanottava sovellus saa näin tiedon, missä sukupuuhun liittyvät kuvat ovat.

Export into other formats

 • Web Family Tree: Exporting to Web Family Tree will create a text file that can be used by the Web Family Tree program. Export options include filter selection and the ability to limit data on living people to that of their family ties.
 • vCalendar and vCard: Exporting to vCalendar or vCard will save information in a format used in many calendaring and addressbook applications, sometimes called PIM for Personal Information Manager.
 • GRAMPS CSV Spreadsheet format: Allows exporting (and importing) a subset of your GRAMPS data in a simple spreadsheet format. See CSV Import and Export for more information. Also, see Export Display.


CSV vienti ja tuonti

This format allows you to import/export a spreadsheet of data all at once. The spreadsheet must be in the Comma Separated Value (CSV) format. Most spreadsheet programs can read and write this format. It is also easy to write by hand. This is the only Gramps import format which allows for merging with existing data.

Gnome-important.png
This spreadsheet format does not allow for 100% export of Gramps data.

It only exports (and imports) a subset of data, namely: people (names and gender), birth, baptism, death, and burial dates/places/sources, marriages (dates/places/sources) and relationships (parents and children). Notes are not exported, but new notes are appended onto the end of existing notes.

New for Gramps 3.3: Previously, sources were not exported, but now they are. Sources are referred to by their title text. You can add further details to a source after importing.

There are three main uses for this format:

 1. You can export your core gramps data into a spreadsheet format, edit it with a text or spreadsheet program, and import the changes and additions back into gramps. This is handy for sending to others to fill in, or for taking on the road when you don't have your full gramps application.
 2. You can import new data into your gramps database. For example, if you have a set of new people to add to your database, but don't want to hunt and peck your way to finding where they go, you might find it easier to type them into a spreadsheet, and then quickly bring all of them in at once. This is handy if you have a large amount of data that you are cutting and pasting from another application or the web. An example of this is restoring your Gramps database by loading the Narrative Website into a spreadsheet.
 3. You can also import a set of corrections and additions. Say that you have printed out a report, and you are going through it marking corrections. If you make each correction a section of a spreadsheet, you can "script the edits" and then execute them all at once.

Export

To export your database:

 1. Start gramps
 2. Select "Export" from the Family Trees menu
 3. Select "Comma Separated Values Spreadsheet (CSV)"

A selected set of fields of your genealogy data will be saved to a .csv file in the format described below. In addition, the people and familes are referenced so that the data can be edited and read back in, thereby updating the database.

There are some columns that will be blank, specifically note and source columns. These are listed in the spreadsheet so that you can make notes for the import, but notes are never exported with this tool. Gramps 3.3 now exports source titles; previously no source data was exported.

Your data is broken up into three sections representing individuals, marriages, and children. The exported fields and column names are:

Individuals
Person, Lastname, Firstname, Callname, Suffix, Prefix, Title, Gender, Birthdate, Birthplace, Birthsource, Baptismdate, Baptismplace, Baptismsource, Deathdate, Deathplace, Deathsource, Burialdate, Burialplace, Burialsource, Noteote
Marriages
Marriage, Husband, Wife, Date, Place, Source, Note
Families
Family, Child

The first column in each area is the gramps ID. That is what will tie your edits back to the correct data, so don't alter those data. Load this file into your favorite spreadsheet using comma separated, double-quote text delimited, and Text format (any encoding for now). Then you can add or correct data, and save it back out, keeping the same format. You can then import the data back ontop of your old data and it will be corrected.

Gramps-notes.png
Open/Libre Office allows you to turn off autoformatting when you open the CSV file.

If you don't do this, Open/Libre Office may interpret the dates incorrectly. Change the type of the column to Text rather than Standard. If your spreadsheet program doesn't allow you to format the fields before you get it into columns (eg, Excel) you need to change the display format of dates in Gramps before you export. You can do this under Edit -> Preferences -> Display -> Date Format

.

Import

To import your data:

 1. use the file from above, or create a spreadsheet (described below) with genealogical data
 2. start up gramps
 3. import the file into your current database

The merge part of this code will only add or update information to your database, and it always assume that the spreadsheet data is the correct version.

If you load this spreadsheet into Open/Libre Office, make sure you select each column as type Text rather than Standard. Standard will reformat your dates and numbers. Also, if you use Excel, you will probably want to select all cells once opened, and change the format of the cells to Text.

The spreadsheet is data made up of columns. Each column should have at the top of it the name of what type of data is in the column. You must use special names for the columns. Currently they are:

People

person - a reference to be used for families (marriages, and children) 
grampsid - to assign a gramps id to the person
firstname - a person's first name
surname/lastname - a person's last name
callname - a common name (nickname) for the person
prefix - surname prefix (von, de, etc)
suffix - a suffix of a person's name (Jr., Sr.)
title - a person's title (Dr., Mr.)
gender - male or female (you should use the translation for your language)
note - a note for the person's record
birthdate - date of birth
birthplace - place of birth
birthsource - source title for birth
baptismdate - date of baptism
baptismplace - place of baptism
baptismsource - source title of baptism
grampsid - give a particular gramps id
deathdate - date of death
deathplace - place of death
deathsource - source title for death
deathcause - cause of death
burialdate - date of burial
burialplace - place of burial
burialsource - source title of baptism

Marriage

marriage - if you want to reference this from a family, you'll need a matching name here
husband/father/parent1 - the reference of the person above who is the husband 
             (for female parent1, you'll need to put gender in the person area, 
             or edit it later in gramps)
wife/mother/parent2 - the reference of the person above who is the wife 
             (for male parent2, you'll need to put gender in the person area, 
             or edit it later in gramps)
date - the date of the marriage
place - the place of the marriage
source - source title of the marriage
note - a note about the marriage/wedding

Family

family - a reference to tie this to a marriage above (required)
child - the reference of the person above who is a child
source - source title of the marriage
note - a note about the family
gender - male or female (you should use the translation for your language) 
     [You can put gender here, or in person above]

Yksityiskohdat

Kirjaimen koolla ei ole merkitystä. Huomaa, nimissä ei ole alaviivoja. Voit yhdistellä nimen osia miten haluat ja haluamassasi järjestyksessä. Itse asiassa, sinun on vähintään käytettävä sukunimeä ja yhtä etunimeä henkilön määrittelyyn, ja sinulla on oltava avioliiton ja lasten sarakkeet, kun määrität lapsia, mutta se riittää. Sarakkeiden nimet (ja sanat "mies" ja "nainen") ovat sen kielisiä, millä käytät Grampsia.

Näistä jokainen voi mennä omalle alueelleen laskentalomakkeella. Alueitten määrää ei ole rajoitettu ja kullakin alueella voi olla rajaton määrä rivejä. Jätä aluitten väliin tyhjä rivi. Varmista, ettäalueet eivät sivua toisiaan; niiden täytyy olla toisensa ylä- ja alapuolella.

Sinulla voi olla useita alueita saman lajisiin tietoihin. Ainoa rajoitus on, että jos viittaa henkilöön,viittaus ontehtävä alemmalta riviltä kuin missä henkilö on kuvattu. Samaten, viittaus avioliittoon on tehtävä alemmlta riviltä kuin missä avioliitto on kuvattu.

Kun syötät tietoja tekstitiedostoon ja kun haluat pilkun jonkun arvon sisään (kuten "Clinton, Co., MO") , on koko arvo ympäröitävä kaksoislainausmerkkeillä, joista ensimmäinen juuri edeltävän pilkun jälkeen. Esimerkiksi:

avioliitto, henkilö1, henkilö2, paikka
m1, p1, p2,"Clinton, Co., MO"
m2, p3, p4,"Havertown, PA"

Laskentataulukko-ohjelma tekee tämän automaattisesti puolestasi.

Tässä on esimerkkinä Open/Libre Officen laskentalomake, mutta minkä tahansa laskentalomakeohjelman pitäisi toimia.

Kuva 5.9


Huomioi, että tietojen ei tarvitse alkaa ensimmäisestä sarakkeesta tai riviltä.

Ja tässä ovat tiedot Grampsiin vietynä:

Kuva 5.10


Tässä on esimerkki CSV tekstimuotoisesta laskentataulusta, jossa on useita alueita:

Etunimi, Sukunimi, Syntymäpäivä
John,   Tester, 11/11/1965
Sally,   Tester, 01/26/1973

Henkilö, Etunimi, Sukunimi
p1,   Tom,    Smith
p2,   Mary,   Jones
p3,   Jonnie,  Smith
p5,   James,   Loucher
p6,   Penny,   Armbruster
p7,   Tim,    Sparklet

Avioliitto, Mies, Vaimo
m1,    p1,   p2
m2,    p5,   p6

Perhe, Lapsi
m1,   p3
m1,   p6
m2,   p7

Jos leikkaat ja liität sen tiedostoon, voit tuoda sen suoraan Grampsiin.

Jos viittaat jo Grampsista löytyviin kohteisiin laita viitteet hakasulkuihin, tähän tapaan:

Henkilö,  Etunimi, Sukunimi
joe's boy, Harry,   Smith

Perhe, Lapsi
[F1524], joe's boy

Mies, Vaimo
[I0123], [I0562]

etunimi, sukunimi
Timothy, Jones

Tämä esimerkki loisi ja lisäisi Harry Smithin aikaisempaan perheeseen Grampsissa, F1524.

Esimerkki muodosti myös avioparin kahdesta, sukupuusta löytyvästä henkilöstä, I0123, ja I0562.

Lopuksi luotiin henkilö nimeltään Timothy Jones, jolla ei ole suhdetta muihin.

Tosimaailman esimerkki

Kuva 5.11

Tässä esimerkissä minun oli syötettävä kokonainen sukupolvi, 16 nimeä ja vihkipäivää. Lapset minulla oli jo tietokannassa. Syötin ne Open/Libre Office ohjelmassa:

Huomaa, että voit käyttää numeroita tai aakkostietoa viitteenä alueiden välillä. Henkilöalueella käytin numeroita 1-16. Näin niihin oli helppo viitata toisella, avioliittojen alueella. Avioliitot otsikoitiin kirjaimila A-H.


Vinkki

Open/Libre Office -ohjelmassa voit kytkeä päältä pois automaattisen muotoilun, kun avaat CSV tiedoston. Jollet tee sitä, Open/Libre Office saattaa tulkita väärin päivämäärät. Muuta sarakkeen tyypiksi Teksti mieluummin kuin Yleinen. Mikäli taulukkoohjelmasi ei salli kenttien muotoilua ennen tietojen lukemista sarakkeisiin (esim. Excel), sinun on muutettava päivämäärien muoto Grampsissa ennen vientiä. Tämän voit tehdä Muokkaa -> Asetukset-> Näyttö-> Päivämäärän muoto valikosta.

Huomaa myös että 3. alueen lapset ovat olemassa olevia henkilöitä, minkä osoittavat sulut Gramps tunnuksen ympärillä.

Tallentaminen CSV muooon ja tuominen Grampsiin luo puuhun äärimmäisenä oikealla olevan sarakkeen:


Kuva 5.12 Oikealla oleva puusarake muodostuu CSV tallentamisesta ja tuomisesta Grampsiin.


Edellinen Hakemisto Seuraava